Περιορίστηκαν οι απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Σημαντική αύξηση της παραγωγικότητας στις ΗΠΑ
Τρίτη, 07 Αυγούστου 2001 19:22
UPD:19:51

ΑΝΕΚΑΜΨΑΝ προς το τέλος των συνεδριάσεων οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων μετά την απρόσμενη αύξηση της παραγωγικότητας τον Ιούλιο στις ΗΠΑ. Ωστόσο, η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν εξαιρετικά περιορισμένη, γεγονός που οφείλεται τόσο στις θερινές διακοπές όσο και στις έντονες ανησυχίες των επενδυτών για τις επιδόσεις των εταιρειών στις νέες συνθήκες που δημιουργεί η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, η περικοπή θέσεων εργασίας τον Iούλιο στις ΗΠΑ έφθασε τις 205.975 έναντι 124.852 τον Iούνιο, ενώ το σύνολό τους ήταν υπετριπλάσιο εκείνου που σημειώθηκε το αντίστοιxο περυσινό διάστημα http://www.naftemporiki.gr/news/static/01/08/07/154543.htm . Οι μαζικές απολύσεις οδήγησαν, ωστόσο, σε αύξηση της παραγωγικότητας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Eργασίας, το δεύτερο τρίμηνο του έτους η παραγωγικότητα εργασίας -πλην του τομέα γεωργίας- σημείωσε αύξηση κατά 2,5% σε ετήσια βάση έναντι αύξησης 0,1% -σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία- που είχε σημειώσει στο α' τρίμηνο. Tο ποσοστό αυτό ήταν αισθητά μεγαλύτερο από το 1,6% που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι, γεγονός που δίνει ελπίδες για ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας. Μετά την ανακοίνωση των παραπάνω στοιχείων οι απώλειες των ευρωπαϊκών δεικτών περιορίστηκαν σημαντικά, ενώ αρκετοί δείκτες έκλεισαν με θετικό πρόσημο.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε και σήμερα ο κλάδος της υψηλής τεχνολογίας μετά τις δυσοίωνες εκτιμήσεις αμερικανικών επενδυτικών οίκων σχετικά με τις προοπτικές του τομέα ημιαγωγών και τη μελλοντική κερδοφορία της αμερικανικής εταιρείας Intel. Αντιθέτως, ανοδικά κινούνται οι μετοχές πετρελαϊκών εταιρειών μετά τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα της βρετανικής BP το δεύτερο τρίμηνο του 2001.

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,19% και έκλεισε στις 5.536,8, ενώ ενδοσυνεδριακά υποχώρησε μέχρι τις 5.448 μονάδες. Τη σημαντικότερη άνοδο (6,35%) σημείωσε η μετοχή της Colt Telecom, ενώ αξιόλογα κέρδη κατέγραψε και η μετοχή της Royal Bank of Scotland. Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στη Μεγάλη Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους τα κέρδη της αυξήθηκαν κατά 42% φθάνοντας τα 1,1 δισ. λίρες (1,6 δισ. δολ.) από 779 εκατ. λίρες την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο. Ανοδικά κινήθηκε και η μετοχή της πετρελαϊκής BP μετά την ανακοίνωση ότι τα κέρδη της εταιρείας το δεύτερο τρίμηνο του 2001 αυξήθηκαν κατά 5,2%, σε αντιστοιχία με τις προβλέψεις των αναλυτών του κλάδου. Παράλληλα, η διοίκηση της τρίτης μεγαλύτερης εταιρείας πετρελαιοειδών στον κόσμο ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά 5,5% έως 7% μέσα σε διάστημα ενός έτους.

Στον αντίποδα, η μετοχή της αεροναυπηγικής BAE Systems υποχώρησε κατά 1,59% λόγω της μείωσης που εμφανίζουν οι αεροσκαφών.

Στο Παρίσι ο δείκτης έκλεισε στις 5.051,62 μονάδες μειωμένος κατά 0,29% με αρνητικό πρωταγωνιστή τη μετοχή της αεροναυπηγικής EADS η οποία υποχώρησε κατά 5,04%. Εντονες ήταν οι πιέσεις και στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών με τις μετοχές των εταιρειών Alcatel και France Telecom να κλείνουν με πτώση. Αντιθέτως, η μετοχή της εταιρείας ημιαγωγών Stnmicroelectronics κατέφερε να περιορίσει τις απώλειες που κατέγραφε στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης και έκλεισε με άνοδο 0,80%. Με αξιόλογα κέρδη έκλεισαν, επίσης, και οι μετοχές των εταιρειών Tf1 και Cap Gemini. Από τις 40 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη των blue chips 20 ενισχύθηκαν, 19 υποχώρησαν, ενώ η μετοχή της Societe Generale παρέμεινε στα ίδια με τα χθεσινά επίπεδα.

Στo Xρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, όπου η συνεδρίαση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, ο δείκτης Xetra DAX ενισχύεται κατά 0,22% και έχει διαμορφωθεί στις 5.758,81 μονάδες. Η μετοχή της εταιρείας χημικών Bayer σημειώνει τη σημαντικότερη άνοδο, της τάξεως του 3,43%, μετά την είδηση ότι τα κέρδη της ανταγωνίστριάς της BASF μειώθηκαν κατά 32% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο. Παράλληλα, η διοίκηση της BASF ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της εταιρείας στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης ενδέχεται να είναι λιγότερα από τα αντίστοιχα περυσινά και ότι σχεδιάζει να προβεί στην απόλυση 1.200 υπαλλήλων. Η μετοχή της BASF υποχωρεί κατά 0,76%.

Πτωτικά κινείται και η μετοχή της αυτοκινητοβιομηχανίας BMW παρά την είδηση ότι τα κέρδη της ότι το δεύτερο τρίμηνο του έτους υπερδιπλασιάστηκαν. Χρηματιστές αποδίδουν την πτωτική πορεία της μετοχής στο γεγονός ότι η διοίκηση της BMW παρά τη θεαματική αύξηση των κερδών δεν αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη της εταιρείας στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης. «Τα οικονομικά αποτελέσματα (της BMW) ήταν εντυπωσιακά αλλά η διοίκηση το μόνο που έκανε ήταν να επαναλάβει τις αρχικές της εκτιμήσεις. Θα μπορούσε να αναθεωρήσει τις προβλέψεις της», δήλωσε στο "Reuters" χρηματιστής γερμανικής τράπεζας. Στον αντίποδα, η μετοχή της εταιρείας αθλητικών ειδών Adidas Salomon ενισχύεται κατά 0,89%, καθώς τα κέρδη της εταιρείας το παραπάνω δεύτερο τρίμηνο του έτους αυξήθηκαν κατά 22%.

Δυσάρεστα ήταν -για μία ακόμη φορά- τα νέα από το μέτωπο της γερμανικής οικονομίας. Η βιομηχανική παραγωγή στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης υποχώρησε σε μηνιαία βάση κατά 0,4% τον Ιούνιο έναντι ανόδου 0,9% που είχε σημειώσει το Μάιο. Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 11.000 άτομα τον περασμένο μήνα, ενώ το ποσοστό ανεργίας σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση παρέμεινε αμετάβλητο στο 7,9% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού.

Στο Aμστερνταμ ο δείκτης AEX έκλεισε στις 545,6 μονάδες με άνοδο 0,29%. Με κέρδη έκλεισε και σήμερα η μετοχή της KLM μετά την είδηση ότι ο ολλανδικός αερομεταφρέας θα προχωρήσει σε περικοπή θέσεων εργασίας http://www.naftemporiki.gr/news/static/01/08/07/154615.htm . Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε ο τομέας της υψηλής τεχνολογίας. Η μετοχή της εταιρείας ημιαγωγών ΑSML έφθασε να υποχωρεί μέχρι και 2,4% μετά την υποβάθμισή της από την Credit Suisse First Boston.

Στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου, ο δείκτης MIB 30 έκλεισε στις 37.069 μονάδες με άνοδο 0,22%, στις Βρυξέλλες ο δείκτης ΒEL 20 στις 2.921,81 μονάδες με πτώση 0,34% και, τέλος, στη Ζυρίχη ο δείκτης SMI στις 6.893,3 μονάδες μειωμένος οριακά κατά 0,08% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα