ETE: Καλές οι δημοσιονομικές επιδόσεις της Τουρκίας

Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2004 18:04

Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος κυκλοφόρησε το τεύχος Μαΐου/Ιουνίου 2004 της περιοδικής έκδοσης South Eastern Europe and Mediterranean Emerging Market Economies Bulletin http://www.nbg.gr/publications/bulletin.html , όπου τονίζεται ότι οι οικονομίες των χωρών της Νοτιανατολικής Ευρώπης (ΝΑΕ) παρουσιάζουν στην παρούσα φάση πολλά κοινά χαρακτηριστικά.

Ανησυχούν για την επιδείνωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών - αποτέλεσμα κυρίως της αξιοσημείωτης ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας.

Η επέκταση της τραπεζικής διαμεσολάβησης και η ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στις δυνατότητες των ανωτέρω οικονομιών - ιδιαίτερα ενόψει και της επιτυχούς προώθησης των επιμέρους εθνικών «ευρωπαϊκών» στρατηγικών- έχουν συμβάλει στη διεύρυνση της κατανάλωσης και της επένδυσης και την αύξηση της ζήτησης εισαγόμενων αγαθών, παρά την εφαρμογή ειδικών μέτρων περιορισμού της πιστωτικής επέκτασης (στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία) και την υιοθέτηση πολιτικών ενίσχυσης της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Στην τρέχουσα συγκυρία, κατά την οποία η διάθεση των ξένων επενδυτών για τοποθέτησή τους στις αναδυόμενες οικονομίες φαίνεται περιορισμένη, ενόψει της αναμενόμενης αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ανησυχία δημιουργεί και η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών των χωρών της ΝΑΕ. Για το λόγο αυτό, οι αρχές των ανωτέρω χωρών επιδιώκουν την ανανέωση των προγραμμάτων χρηματοδοτικής ενίσχυσης από το ΔΝΤ, που συμπτωματικά λήγουν σε πολλές χώρες κατά τους επόμενους μήνες. Στόχος τους είναι η εξασφάλιση επίσημης χρηματοδότησης και, ακόμη πιο σημαντικό, η ανανέωση της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών, αναγκαίων όρων για την κάλυψη των μεγάλων εξωτερικών ανοιγμάτων τους.

Στην Τουρκία, η κυβέρνηση προωθεί την άμβλυνση των εσωτερικών πολιτικών αντιπαραθέσεων και προχωρεί με ταχύ ρυθμό σε νέα σειρά θεσμικών μεταρρυθμίσεων αναγκαίων για την εξασφάλιση ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση το Δεκέμβριο του 2004. Στις αρχές Ιουνίου, το ΔΝΤ ξεκίνησε την όγδοη ανασκόπηση του τρέχοντος προγράμματος, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από τον Αύγουστο χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες. Πράγματι, οι δημοσιονομικές επιδόσεις είναι καλύτερες από κάθε άλλη φορά, ενώ σχετικά ικανοποιητική πρόοδος πραγματοποιήθηκε στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Σημειώνεται, όμως, ότι οι αγορές παρουσιάζουν έντονη μεταβλητότητα λόγω της ανησυχίας των επενδυτών ενόψει των αποπληρωμών του εξωτερικού χρέους, εκ των οποίων μόνο εκείνες προς το ΔΝΤ ανέρχονται σε ύψος 18,5 δισ. δολάρια τα επόμενα δύο χρόνια. Είναι αναγκαία, συνεπώς, η διασφάλιση νέου χρηματοδοτικού προγράμματος και η αναδιάρθρωση του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμών της χώρας στο ΔΝΤ για ενίσχυση της θετικής δυναμικής του δημοσίου χρέους και αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών. Οι συζητήσεις με το ΔΝΤ θα επικεντρωθούν επίσης στο θέμα της μετάβασης σε νέα συμφωνία, αφού το τρέχον πρόγραμμα πρόκειται να ολοκληρωθεί το Φεβρουάριο του 2005...

Στην Κύπρο, μετά από δύο χρόνια επιβράδυνσης της οικονομίας, πρόσφατα οικονομικά στοιχεία παραπέμπουν σε επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας, κατά το τρέχον έτος (αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,6% έναντι 2% το 2003), κυρίως λόγω της ανάκαμψης του τουρισμού. Παράλληλα, η διατήρηση περιοριστικής νομισματικής πολιτικής και η επιχειρούμενη δημοσιονομική προσαρμογή αναμένεται ότι θα συμβάλουν στη διατήρηση του πληθωρισμού σε χαμηλά επίπεδα (1,8% έναντι 2,5% στο τέλος του 2003) και στον περιορισμό του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Η χρηματοδότησή του από εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων θα επιτευχθεί σχετικά εύκολα λόγω και της ένταξης της χώρας στην Ε.Ε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα