Γνώμη: Κοινοτική αλληλεγγύη

Σάββατο, 09 Αυγούστου 2014 07:00
UPD:07:05
REUTERS/MICHAEL DALDER

Η οικονομική κρίση που έπληξε την Ευρώπη την έχει αφήσει διαιρεμένη από οικονομική και κοινωνική άποψη, με αποτέλεσμα οι προτεραιότητες να διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό από το ένα κράτος-μέλος στο άλλο.

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»

Η οικονομική ανάκαμψη κερδίζει έδαφος στην Ευρώπη. Αρχισε στα μέσα του 2013 και αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω και να επεκταθεί σε όλα τα κράτη-μέλη έως το 2015.

Η χρηματοπιστωτική σταθερότητα επιστρέφει, η άνοδος του δημόσιου χρέους διατηρείται σε συγκρατημένα επίπεδα και η εξωτερική ανταγωνιστικότητα βελτιώνεται, ιδίως στις πλέον ευάλωτες χώρες.

Η ανάκαμψη αυτή γεννά την ελπίδα ότι η Ε.Ε. εξέρχεται από τη χειρότερη οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση στην ιστορία της και κατευθύνεται προς μια πιο βιώσιμη πορεία ανάπτυξης, που θα δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης και θα βελτιώσει το επίπεδο διαβίωσης των κατοίκων της.

Αποδεικνύει επίσης ότι η ισχυρότερη οικονομική διακυβέρνηση και εποπτεία σε επίπεδο Ε.Ε., που αποφασίστηκε εν μέσω βαθιάς κρίσης, συνέβαλε καθοριστικά στη βελτίωση των συνθηκών για πιο ισόρροπη ανάπτυξη.

Τα παραπάνω αποτελούσαν διαπιστώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των ιθυνόντων της Ενωσης πριν από ένα μήνα περίπου και προτού «θεριέψουν» εκατέρωθεν -μεταξύ της Ενωσης και της Ρωσίας- τα μέτρα που ελήφθησαν με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία.

Τα δεδομένα στον πολιτικό και οικονομικό τομέα φαίνεται ότι αλλάζουν και μάλιστα σημαντικά και, όπως είναι φυσικό, θα επηρεάσουν τις πλέον ευάλωτες χώρες της Ενωσης που χτυπήθηκαν περισσότερο από την κρίση.

Είναι προφανές ότι και η Ελλάδα -ως μια μικρή χώρα που βίωσε τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών- θα υποστεί πλήγμα από το ρωσικό εμπάργκο, κατ’ αρχάς στις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων. Και έπεται συνέχεια.

Είναι γνωστό ότι οι διεθνείς οργανισμοί, αλλά και εγχώριοι παράγοντες (κυβέρνηση, τράπεζες, ινστιτούτα κ.λπ.) είχαν προβλέψει για φέτος ότι η ελληνική οικονομία θα παρουσιάσει μικρή ανάκαμψη.

Το γεγονός αυτό δημιούργησε αισιοδοξία στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και θα είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί θετικό κλίμα στην κοινωνία και στο εξωτερικό για τις προοπτικές της χώρας.

Ετσι άρχισε δειλά δειλά να εμφανίζεται ενδιαφέρον για εισροή κεφαλαίων στην ελληνική οικονομία, είτε με τη μορφή τοποθετήσεων στην κεφαλαιαγορά είτε με τη διερεύνηση των δυνατοτήτων που διανοίγονται για επενδύσεις.

Τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα μπορεί να αλλάξουν αυτή την πορεία. Η κυβέρνηση οφείλει να κινηθεί ταχύτατα προκειμένου να μη χαθεί η ευκαιρία της αλλαγής σελίδας στην πορεία της οικονομίας.

Μπορεί και πρέπει να πιέσει την Ευρωπαϊκή Ενωση να λάβει μέτρα προκειμένου να αντισταθμιστεί το κόστος που προκαλεί το εμπάργκο.

Η οικονομική κρίση που έπληξε την Ευρώπη την έχει αφήσει διαιρεμένη από οικονομική και κοινωνική άποψη, με αποτέλεσμα οι προτεραιότητες να διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό από το ένα κράτος-μέλος στο άλλο.

Η πραγματικότητα αυτή δεν μπορεί και δεν πρέπει να εμποδίσει τα αρμόδια κοινοτικά όργανα να αποφασίσουν κατά τρόπο που να ενισχύει την αλληλεγγύη και τη στήριξη της κοινότητας σε όσα κράτη-μέλη έχουν ανάγκη.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΛΑΚΟΥΤΣΗΣ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα