Εκτός προβλέψεων δαπάνες και δημόσιο χρέος

Ολυμπιακό επίδομα μόνο στα Σώματα Ασφαλείας
Τρίτη, 15 Ιουνίου 2004 15:11
UPD:15:56

ΟΙ ΥΠΕΡΒΑΣΕΙΣ των δαπανών του φετινού προϋπολογισμού δυσκολεύουν την κατάρτιση του νέου. Σε σύσκεψη χθες το απόγευμα στο Γεν. Λογιστήριο του Κράτους, υπό τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη και τη συμμετοχή του υφυπουργού Π. Δούκα, επιβεβαιώθηκαν τα αδιέξοδα.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα ο κ. Δούκας, οι υπερβάσεις αφορούν στο σύνολο σχεδόν των φορέων που επιχορηγούνται ή λαμβάνουν πιστώσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό, και οι σχετικές προβλέψεις ήταν ανεπαρκείς.

Εδωσε μάλιστα κατάλογο με ορισμένες χαρακτηριστικές περιπτώσεις τέτοιων δαπανών, οι οποίες αυτή την περίοδο παρουσιάζουν υπέρβαση τουλάχιστον 30 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα κονδύλια που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2004.

Πρόκειται για επιχορηγήσεις προς ΤΑΠ-ΟΤΕ, ΟΓΑ και Οίκο Ναύτη για νοσήλια δημοσίων υπαλλήλων, συντάξεις και ΕΚΑΣ, για αμοιβές εκπαιδευτικών και εκλογικές αποζημιώσεις, για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, τα οδοιπορικά δημοσίων υπαλλήλων, αποδόσεις σε ΟΤΑ και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, αναδρομικά οικογενειακών παροχών, αποδόσεις σε Ευρωπαϊκή Ενωση, οφειλές στον ΟΤΕ, καθώς και υποχρεώσεις στον ΕΛΤΑ.

Παράλληλα, εκτός προβλέψεων κινείται και το πρόγραμμα δανεισμού του Δημοσίου, το οποίο, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υφυπουργού, θα ξεπεράσει φέτος τα 36 δισ. ευρώ από 30 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος του προϋπολογισμού.

Ενδεικτικά, εκτινάχθηκε στις 31 Μαΐου 2004 στα 193,4 δισ. ευρώ (χρέος Κεντρικής Κυβέρνησης) έναντι 177,8 δισ. ευρώ που ήταν στις 31/12/2003.

Μέσα στον Ιούλιο θα οριστικοποιηθεί η εικόνα σχετικά με τις υπερβάσεις σε όλο το εύρος των πιστώσεων του φετινού προϋπολογισμού. Ο υφυπουργός ανέφερε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης φέτος να συγκρατηθεί στο 2,9% του ΑΕΠ (κάτω από το όριο του Συμφώνου Σταθερότητας), αλλά χαρακτήρισε το στόχο δύσκολο.

Η εξαμηνιαία έκθεση του υπ. Οικονομίας προβλέπει μείωση του ελλείμματος στο 2,5% το 2005, αλλά η εκτίμηση καθίσταται υπό τις παρούσες συνθήκες αβέβαιη.

Ο κ. Δούκας ξεκαθάρισε ότι Ολυμπιακά επιδόματα, λόγω επιπλέον απασχόλησης στη διάρκεια των Αγώνων, θα δοθούν μόνο σε αστυνομικούς, πυροσβέστες και λιμενικούς, έως 2.500 ευρώ, σε δύο ή τρεις δόσεις.

Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει ανάλογη πρόβλεψη στο φετινό προϋπολογισμό για το συγκεκριμένο επίδομα, που μεταφράζεται σε αύξηση του ελλείμματος και του δανεισμού.

Τέλος, ο κ. Δούκας ανέφερε ότι είναι δύσκολο να δοθούν το 2004 οι αυξήσεις οι αυξήσεις στις συντάξεις των απόστρατων αξιωματικών που έχει υποσχεθεί προεκλογικά η κυβέρνηση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα