Ανοδος της τιμής του αργού

Σταμάτησαν οι εξαγωγές πετρελαίου από το νότιο Ιράκ
Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2004 10:23
UPD:11:06

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι τιμές του αργού στον απόηχο των βομβιστικών επιθέσεων κατά της πετρελαϊκής υποδομής του Ιράκ.

Στις 09:23 (ώρα Ελλάδος), στην αγορά της Νέας Υόρκης, η τιμή του αργού για συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου είχε διαμορφωθεί στα 37,6 δολάρια το βαρέλι αυξημένη κατά 0,48% έναντι του προηγούμενου κλεισίματος.

Όπως ανακοίνωσαν ιρακινοί αξιωματούχοι, οι εξαγωγές πετρελαίου από το νότιο τμήμα της χώρας σταμάτησαν σήμερα μετά τη διπλή βομβιστική επίθεση σε δύο αγωγούς.

«Δεν γίνονται εξαγωγές πετρελαίου από τη Βασόρα ή το Χορ αλ Αμάγια και δεν ξέρουμε πότε θα επαναληφθούν», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της υπηρεσίας εξαγωγών πετρελαίου. «Και οι δύο αγωγοί που τροφοδοτούν τους σταθμούς με πετρέλαιο έχουν καταστραφεί», πρόσθεσε.

Το Ιράκ εξήγε μέχρι σήμερα από την περιοχή της Βασόρας 1,6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Οι δύο αγωγοί που τροφοδοτούν με πετρέλαιο τους σταθμούς εξαγωγής της Βασόρας και του Χορ αλ Αμάγια ανατινάχτηκαν από τους αντάρτες το απόγευμα της Δευτέρας και το μεσημέρι της Τρίτης.

Πρόκειται για τη δεύτερη επίθεση από τις 8 Μαΐου, όταν οι ιρακινοί αντάρτες ανατίναξαν αγωγό στο νότιο Ιράκ με αποτέλεσμα να διακοπούν για δύο εβδομάδες οι εξαγωγές πετρελαίου. Αυτή τη φορά οι ζημιές που έγιναν στους αγωγούς είναι πολύ πιο σοβαρή, τόνισε η ίδια πηγή.

Ανησυχίες προκάλεσε επίσης και η δολοφονία του υπεύθυνου ασφαλείας των πετρελαιοπηγών του Κιρκούκ http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/06/16/925386.htm .



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα