Πάγωμα ή ελάχιστες αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ

Ζήτησε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών
Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2004 12:17
UPD:16:29

ΠΑΓΩΜΑ ή τις ελάχιστες δυνατές αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ ζήτησε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης από τους διοικητές τους, κατά τη σημερινή τους συνάντηση, προτρέποντάς τους να καλύπτουν οποιαδήποτε ανάγκη αύξησης μέσω ενίσχυσης της παραγωγικότητας.

Οπως τόνισε ο κ. Αλογοσκούφης, καμία αύξηση στα τιμολόγια δεν πρόκειται να γίνει δεκτή, χωρίς να υπάρξει προηγουμένως σύμφωνη γνώμη του υπουργού Οικονομίας και των άλλων συναρμόδιων υπουργών.

Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας πριν την υπογραφή τους πρέπει να αποστέλλονται για αξιολόγηση στη διεύθυνση ΔΕΚΟ του υπουργείου, ενώ δεν θα πρέπει να αναλαμβάνονται υποχρεώσεις που δημιουργούν με άλλο τρόπο αύξηση του κόστους, στην παρούσα χρήση ή στο μέλλον, πρόσθεσε ο υπουργός, και ζήτησε η αύξηση στο συνολικό μισθολογικό κόστος να μην ξεπερνά το 5% για το 2004.

Ο κ. Αλογοσκούφης κάλεσε τους διοικητές να περιορίσουν τα μη μισθολογικά κόστη και να ελαχιστοποιήσουν τους δανεισμούς με εγγύηση του δημοσίου, να αρχίσουν να καταρτίζουν τα επιχειρησιακά τους προγράμματα για το 2005, ενώ ανακοίνωσε ότι θα αναμορφωθεί το θεσμικό πλαίσιο που αφορά τη λειτουργία των ΔΕΚΟ με την υιοθέτηση των ίδιων κανόνων που ισχύουν για τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο.

Οι βασικοί στόχοι του υπουργείου Οικονομίας σχετικά με τη λειτουργία των ΔΕΚΟ, όπως τους ανέλυσε ο κ. Αλογοσκούφης, είναι οι εξής:

- εναρμόνιση της αύξησης του μισθολογικού κόστους με το επίπεδο της αντίστοιχης αύξησης του δημόσιου τομέα

- ελαχιστοποίηση των αυξήσεων στα τιμολόγια -μηδενικές αν είναι δυνατόν- έτσι ώστε να συγκρατηθεί και ο πληθωρισμός

- αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες

- εισαγωγή, βελτίωση και επέκταση της επαγγελματικής διαχείρισης και της διαφάνειας για να διαφυλαχθεί η δημόσια περιουσία και να προχωρήσει η μερική αποκρατικοποίηση έτσι ώστε να υπάρξει ευχερέστερη χρηματοδότηση των ΔΕΚΟ.

Ο κ. Γιώργος Αλογοσκούφης επέμεινε στην ανάγκη για κάθε δυνατή οικονομία στην τρέχουσα χρήση, «ξεκινώντας από τις μη παραγωγικές δαπάνες», και κάλεσε τους διοικητές να προγραμματίσουν τα επενδυτικά τους προγράμματα κατά τρόπο ρεαλιστικό.

Τα ήδη εγκεκριμένα με κοινές υπουργικές αποφάσεις στρατηγικά και επιχειρησιακά σχέδια εξακολουθούν να ισχύουν, αφού μετατραπούν όλα σε πενταετή (2003-2007).

Ολα τα σχέδια θα αναθεωρηθούν για τα έτη 2005, 2006 και 2007.

Οσα δεν έχουν εγκριθεί με κοινές υπουργικές αποφάσεις, θα πρέπει να εκπονηθούν με τριετή ορίζοντα (2005, 2006 και 2007).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα