Ανακάμπτει το δολάριο

Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2004 13:08

ΤΑΣΕΙΣ ανάκαμψης εμφανίζει το δολάριο κατά τις μεσημβρινές συναλλαγές.

Στη χρηματαγορά του Λονδίνου, στις 12:40 (ώρα Ελλάδος) η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο είχε διαμορφωθεί στα 1,2091 δολάρια έναντι 1,2158 δολαρίων χθες στις 24:00. Η χθεσινή ισοτιμία αναφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν 1,2051 δολάρια ανά ευρώ.

Παράλληλα, στις 12:49, το δολάριο ισοδυναμούσε με 109,93 γιεν έναντι 109,48 γιεν αργά χθες το βράδυ.

Το αμερικανικό νόμισμα δέχθηκε πιέσεις το απόγευμα της Τρίτης και νωρίς σήμερα το πρωί, καθώς η μέτρια αύξηση του δομικού πληθωρισμού στις ΗΠΑ περιόρισε τις προσδοκίες για επιθετική αύξηση των επιτοκίων από τη Φέντεραλ Ριζέρβ.

Ο πρόεδρος της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας επανέλαβε ενώπιον της Γερουσίας ότι η αύξηση επιτοκίων θα είναι ενδεχομένως σταδιακή. Είπε επίσης ότι δίνει ελάχιστες πιθανότητες για εκτίναξη του πληθωρισμού, εξέλιξη η οποία θα οδηγούσε σε επιθετική αύξηση των επιτοκίων βραχυπρόθεσμα.

Οι αναλυτές της Wall Street αναμένουν συγκρατημένες αυξήσεις των επιτοκίων στο 0,25%, ενώ ποσοστό 0,50% θεωρείται επιθετική αύξηση που θα μπορούσε να υπονομεύσει την οικονομική ανάπτυξη.

Σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη, το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι στραμμένο στην ομιλία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ αναζητώντας ενδείξεις για τις προοπτικές των επιτοκίων του ευρώ.

Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη σημείωσε το Μάιο αύξηση 0,3% σε μηνιαία βάση και 2,5% σε ετήσια. Οι αυξήσεις αυτές ήταν σε αντιστοιχία με τις προβλέψεις των αναλυτών.

Η άνοδος του γιεν έναντι του δολαρίου νωρίς το πρωί αποδόθηκε στη σημαντική άνοδο των ιαπωνικών μετοχών. O δείκτης Nikkei αναρριχήθηκε σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά εβδομάδων http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/06/16/925392.htm αυξάνοντας σημαντικά τη ζήτηση για γιεν.

Από την αρχή του έτους τα συνολικά κέρδη του παραπάνω δείκτη αγγίζουν το 9%. Στην αφύπνιση του αγοραστικού ενδιαφέροντος για ιαπωνικές μετοχές έχει συμβάλει καθοριστικά η ανάκαμψη της ιαπωνικής οικονομίας.

Η κεντρική τράπεζα της χώρας αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για την οικονομία http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/06/16/924798.htm , κάτι που αναμένεται να κάνει και η κυβέρνηση της χώρας τον επόμενο μήνα.

Εξάλλου, σε έρευνα της Merrill Lynch μεταξύ 338 διαχειριστών κεφαλαίων διαπιστώνεται ότι µέσα στο επόµενο διάστηµα θα υπάρξει αύξηση του ποσοστού τοποθετήσεων στην ιαπωνική χρηµατιστηριακή αγορά, ενώ το 37% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το ιαπωνικό νόµισµα είναι υποτιµηµένο έναντι του δολαρίου.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα