Η Ιταλία δεν φαίνεται να εξέρχεται προς το παρόν από την οικονομική ύφεση. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει o ιταλικός Τύπος, η στατιστική υπηρεσία της χώρας αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το μεσημέρι ότι η ανάπτυξη κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους δεν ξεπέρασε το 0,1%.
Οι σχολιαστές θεωρούν όλο και πιο πιθανό ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι θα αναγκασθεί να επιβάλει έκτακτα οικονομικά μέτρα τον Σεπτέμβριο. Ο ίδιος το διαψεύδει, αλλά ο υπουργός Οικονομικών, Πιερ Κάρλο Πάντοαν, μιλώντας στο ιταλικό κοινοβούλιο, τόνισε ότι «μπορεί όντως να χρειασθεί ενίσχυση των μέτρων δημοσιονομικής πολιτικής».
Σε «τεντωμένο σχοινί» οι σχέσεις Ρέντσι-Koπαρέλι
Στόχος του Ιταλού πρωθυπουργού, όμως, είναι να αποφύγει νέους φόρους αλλά και περικοπές για δεύτερη φορά στις δαπάνες των διάφορων υπουργείων. Η προσπάθειά του, βέβαια, δυσχεραίνεται από τις κακές σχέσεις που διατηρεί με τον Κάρλο Κοτταρέλι, τον ειδικό επίτροπο τον οποίο διόρισε η ίδια η ιταλική κυβέρνηση για να υποδείξει εν συνεχεία πως να μειωθούν οι δαπάνες του δημοσίου.
Ο Κοτταρέλι δήλωσε ξεκάθαρα ότι αν δεν περιορισθούν τα έξοδα του κρατικού μηχανισμού δεν πρόκειται να εξοικονομηθούν τα αναγκαία χρήματα για να μπορέσουν να μειωθούν οι φόροι. Ο Ρέντσι θέλησε εν μέρει να συμμορφωθεί με την υπόδειξη αυτή και ακύρωσε προηγούμενη απόφαση της κυβέρνησης για πρόωρη συνταξιοδότηση τεσσάρων χιλιάδων καθηγητών.
Το μεγάλο ζητούμενο παραμένει ωστόσο η οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Χωρίς αυτή, ακόμη και η εντυπωσιακή δημοτικότητα του ιταλού πρωθυπουργού, κινδυνεύει να γίνει σύντομα παρελθόν.
Πηγή: Deutsche Welle