Κίνητρα για «πράσινη» ενέργεια και ανάπτυξη βιοκαυσίμων

Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2004 20:02

Kίνητρα για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) θα θεσπίσει η κυβέρνηση, ανακοίνωσε ο ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σαλαγκούδης σε συμπόσιο.

Συγκεκριμένα, τα μέτρα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

- εγγυημένη σταθερή τιμή αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ, προτεραιότητα της «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας κατά την κατανομή του φορτίου, επιδότηση των επενδύσεων, κ.α.

- αξιοποίηση πόρων του Γ' KΠΣ για την ενίσχυση των ΑΠΕ.

- απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης

Ο κ.Σαλαγκούδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αξιοποίηση της βιομάζας και των βιοκαυσίμων (ντίζελ και βενζίνη που προκύπτει από την επεξεργασία φυτικών πρώτων υλών). Οπως ανέφερε ο υφυπουργός, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, εντός του έτους θα προωθηθεί η υλοποίηση της Οδηγίας που αφορά την μερική ή ολική αποφορολόγηση των βιοκαυσίμων.

Οι δυνατότητες για παραγωγή βιοντίζελ (για πετρέλαιο κίνησης) στην Ελλάδα υπάρχουν και θέλουμε να τις ενισχύσουμε, τόνισε ο κ. Σαλαγκούδης. Ηδη, προχωρά η κατασκευή πιλοτικής μονάδας στο Βόλο από την εταιρεία ELIN, και στο Κιλκίς από την ΕΛΒΥ, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλες εταιρείες.

O κ. Σαλαγκούδης ανέφερε ότι η εταιρεία ΒΙΕΝ έχει γνωστοποιήσει στο ΥΠΑΝ την πρόθεσή της να κατασκευάσει το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής βιοαιθανόλης (για τις βενζίνες) στην Ελλάδα. Οι πρώτες ύλες για την παραγωγή είναι το σιτάρι, το καλαμπόκι, τα ζαχαρότευτλα, κλπ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα