Οι γεωπολιτικές ανησυχίες κυριάρχησαν

Σε κλίμα υποτονικότητας
Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2004 00:01
UPD:09:24

ΥΠΟΤΟΝΙΚΑ κινήθηκαν τα αμερικανικά χρηματιστήρια, αναζητώντας νέα κατεύθυνση εν μέσω αναζωπύρωσης των γεωπολιτικών ανησυχιών μετά τις νέες βομβιστικές επιθέσεις σε πετρελαϊκούς αγωγούς εξαγωγής του Ιράκ.

Οι γεωπολιτικές ανησυχίες επισκίασαν την ανακοίνωση στοιχείων για μείωση μικρότερη της αναμενόμενης της ανέγερσης νέων κατοικιών στις ΗΠΑ που έδωσαν ώθηση σε μετοχές εταιρειών του κατασκευαστικού τομέα.

Οι υψηλές τιμές πετρελαίου που προκάλεσαν νευρικότητα στην αγορά το τελευταίο διάστημα επανήλθαν σε ανοδική τροχιά με το σαμποτάζ σε εξαγωγικό αγωγό του Ιράκ για δεύτερη φορά μέσα σε 48 ώρες και οδήγησα σε ράλι τον πετρελαϊκό τομέα.

Οι μετοχές της Royal/Dutch/Shell και της B.P. ενισχύθηκαν κατά 2,2% και 1,35 αντίστοιχα. Η μετοχή της κατασκευαστικής εταιρείας Lennar Corp., HK Home και Pylte Homes κινήθηκαν ανοδικά μετά τις αναφορές για αύξηση-ρεκόρ των οικοδομικών αδειών το Μάιο, οι οποίες συνιστούν αύξηση της ζήτησης από τα χαμηλά επιτόκια στεγαστικών δανείων.

Ο Dow Jones έκλεισε στις 10.379,58 μονάδες σημειώνοντας ανεπαίσθητη πτώση κατά 0,01% και ο Nasdaq στις 1.998,23 μονάδες αυξημένος οριακά κατά 0,13%.

Η εξασθένηση των ανησυχιών για εφαρμογή επιθετικής νομισματικής πολιτικής από τη Φέντεραλ Ριζέρβ βοήθησε τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να ανακάμψουν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι εβδομάδων, με πρωταγωνιστές στα κέρδη τις μετοχές εταιρειών του πετρελαϊκού κλάδου μετά τις εξελίξεις στο Ιράκ.

Σημαντικά κέρδη σημείωσε η μετοχή του ιταλικού οπτικού ομίλου Luxottica, η οποία ενισχύθηκε κατά 3,6% μετά την είδηση για συμφωνία συνεργασίας με τον οίκο μόδας Ντόνα Κάραν.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 των πανευρωπαϊκών blue chips ενισχύθηκε κατά 0,95%, στις 1.007,13 μονάδες, ενώ ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 αυξήθηκε 0,77%, στις 2.807,15 μονάδες. Ο δείκτης Nikkei έκλεισε στα υψηλότερα των επτά εβδομάδων με αύξηση 2,23%, στις 11.642,72 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα