Oι στόχοι της νέας διοίκησης του ΟΤΕ

Mέρισμα 0,35 ευρώ ανά μετοχή
Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2004 14:57
UPD:15:07

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ σήμερα η 52η Τακτική Συνέλευση των Μετόχων του ΟΤΕ κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκε ο απολογισμός του 2003 και οι στρατηγικοί άξονες του τρέχοντος έτους.

Απευθυνόμενος προς τους μετόχους, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Παναγής Βουρλούμης, επεσήμανε, μεταξύ άλλων: «Από το 2001 ο ΟΤΕ λειτουργεί σε περιβάλλον σκληρού ανταγωνισμού, διατηρώντας όμως εσωτερική οργάνωση και νοοτροπία κρατικού μονοπωλίου, που μεταφράζεται σε υψηλό και ανελαστικό κόστος. Σύντομα η εταιρεία θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα εάν η κατάσταση δεν ελεγχθεί.

¶μεσοι στόχοι της νέας Διοίκησης είναι:

· Απλούστευση της διοικητικής δομής που είναι εξαιρετικά πολύπλοκη. Στον τομέα αυτό, σε μέγιστο δυνατό βαθμό, θα χρησιμοποιηθούν στελέχη μέσα από τον ίδιο τον ΟΤΕ.

· Έμφαση στην επικοιδομητική συνεργασία με την Ρυθμιστική Αρχή έτσι ώστε εκείνη μεν να διευκολύνεται στο έργο της, που είναι η ενθάρρυνση υγιούς ανταγωνιστικού περιβάλλοντος, αλλά και ο ΟΤΕ να εξασφαλίσει αντικειμενική και επιστημονικά τεκμηριωμένη μεταχείριση.

· Ενίσχυση των δραστηριοτήτων που έχουν δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης. Στο εσωτερικό, θα δοθεί έμφαση σε προοπτικές ευρυζωνικότητας (σε επίπεδο δικτύου – υποδομών και εφαρμογών – υπηρεσιών). Στο εξωτερικό, ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στη Ρουμανία. Όπου μακροχρόνια συμφέρει θα εξεταστούν προτάσεις για συμμαχίες με διεθνείς εταιρείες στον κλάδο μας.

· Μεθοδικότερη παρακολούθηση των θυγατρικών και ενίσχυση στενότερης συνεργασίας τόσο μεταξύ τους όσο και με τον ΟΤΕ Α.Ε.

· Απαλλαγή από δραστηριότητες που αποδείχτηκαν αναποτελεσματικές, μη κερδοφόρες και απασχολούν, δυσανάλογα με τη σημασία τους, τη Διοίκηση.

· Συνέχιση των προγραμμάτων της απελθούσας Διοίκησης, όπου αυτά είχαν ευνοϊκά αποτελέσματα. Ειδικότερα, όσον αφορά στις αξιόλογες προσπάθειες που έγιναν στον εξαιρετικά ευαίσθητο τομέα των προμηθειών, στον περιορισμό των επισφαλειών και στην εξοικονόμηση κεφαλαίου κινήσεως.

Τέλος, παρ’ όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΟΤΕ -και που αντιμετώπισαν και άλλα κρατικά μονοπώλια τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη και τα ξεπέρασαν- είμαι βέβαιος ότι το κλίμα μπορεί να αναστραφεί εφόσον υπάρξει στενή συνεργασία Διοίκησης και προσωπικού.»

Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, αποφασίστηκε η τροποποίηση των άρθρων 5, 8, 9, 10, 11, 13 και 32 του Καταστατικού, η κατάργηση του άρθρου 14 του Καταστατικού και η προσθήκη στα υπάρχοντα άρθρα νέου άρθρου που αριθμείται ως άρθρο 14. Τα βασικά σημεία των αλλαγών αυτών αφορούν στα ακόλουθα:

· Μείωση του αριθμού των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου από 15 σε 11

· Μείωση της χρονικής διάρκειας της θητείας τους από 5 σε 3 χρόνια

· Ανανέωση των μελών του Δ.Σ. κατά το 1/3 ανά έτος, έτσι ώστε, ανάλογα με τον αριθμό των ψήφων που λαμβάνουν από τη Γενική Συνέλευση, τα 5 από τα 11 μέλη να έχουν τριετή θητεία, τα 3 μέλη με τον αμέσως μικρότερο αριθμό ψήφων διετή θητεία και τα 3 με τον μικρότερο αριθμό ψήφων να έχουν ετήσια θητεία.

· Κατάργηση της αμοιβής των μελών του Δ.Σ. που ανήκουν στο προσωπικό του ΟΤΕ. Κατά τη διάρκεια της θητείας τους θα λαμβάνουν μόνο τις αποδοχές της υπηρεσιακής τους θέσης και δεν θα δικαιούνται την αποζημίωση που λαμβάνουν τα άλλα μέλη του Δ.Σ.

· Κατάργηση των εκτελεστικών ιδιοτήτων του Αντιπροέδρου

Στη συνέχεια εγκρίθηκε η εκλογή νέων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Αμέσως μετά τη Γενική Συνέλευση, το Δ.Σ. του ΟΤΕ με τη νέα του σύνθεση συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής:

Παναγής Βουρλούμης Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος - Εκτελεστικό μέλος

Ιάκωβος Γεωργάνας Αντιπρόεδρος - Μη εκτελεστικό μέλος

Θεόδωρος Βενιάμης Μη εκτελεστικό μέλος

Ηλίας Γούναρης Ανεξάρτητο - Μη εκτελεστικό μέλος

Γεώργιος Λιναρδάτος Ανεξάρτητο - Μη εκτελεστικό μέλος

Απόστολος Μπαράτσης Μη εκτελεστικό μέλος

Γεώργιος Μπήτρος Μη εκτελεστικό μέλος

Ξένη Σκορίνη - Παπαρρηγοπούλου Ανεξάρτητο - Μη εκτελεστικό μέλος

Νίκος Στεφάνου Μη εκτελεστικό μέλος

Παναγιώτης Ταμπούρλος Ανεξάρτητο - Μη εκτελεστικό μέλος

Γεώργιος Τζοβλάς Μη εκτελεστικό μέλος

Οι μέτοχοι ενέκριναν τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2003 και την καταβολή του προτεινόμενου από τη Διοίκηση μερίσματος 0,35 ευρώ ανά μετοχή.

Δικαιούχοι του μερίσματος είναι οι κάτοχοι μετοχών κατά τη λήξη των εργασιών του ΧΑ την μέρα πραγματοποίησης της 52ης Γενικής Συνέλευσης, δηλ. μέχρι και σήμερα Πέμπτη 17 Ιουνίου 2004. Από την 18η Ιουνίου 2004 η διαπραγμάτευση των μετοχών του Οργανισμού θα γίνεται χωρίς δικαίωμα επί του μερίσματος. Η καταβολή του μερίσματος θα γίνει εντός 2 μηνών από την ημερομηνία πραγματοποίησης της Γενικής Συνέλευσης. Επίσης, οι μέτοχοι ενέκριναν την εκλογή των ΣΟΛ και Ernst & Young ως ορκωτών ελεγκτών για την χρήση 2004, καθώς και την απαλλαγή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ελεγκτών από κάθε ευθύνη αποζημίωσης για τη χρήση 2003.

Τέλος, εγκρίθηκε η ακύρωση 12.794.900 ιδίων μετοχών, λόγω παρέλευσης τριετίας από την απόκτησή τους, με ταυτόχρονη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά 30.579.811 ευρώ, ποσόν που αντιστοιχεί στις ακυρούμενες μετοχές, καθώς και η μεταφορά του ισόποσου αποθεματικού αγοράς ίδιων μετοχών ύψους 261.432.056,52 ευρώ στο έκτακτο αποθεματικό. Κατά συνέπεια το μετοχικό κεφάλαιο ανέρχεται πλέον σε 1.174.109.724,61 ευρώ και διαιρείται σε 491.259.299 κοινές ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 2,39 ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΟΤΕ



Σχολιασμένα