Eurobank: Οι αγορές αξιολογούν θετικά την πρόοδο της οικονομίας

Πέμπτη, 31 Ιουλίου 2014 16:39
UPD:16:42
REUTERS/YANNIS BEHRAKIS
  • Η διαφαινόμενη λύση στο θέμα των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα που μάλλον προσδιορίζεται προς τις αρχές του 2015 στην καλύτερη περίπτωση.

Η σταδιακή ομαλοποίηση της αγοράς των ομολόγων και των Προθεσμιακών Συμβολαίων Ανταλλαγής Πιστωτικού Κινδύνου (CDS) δείχνουν ότι οι αγορές εξακολουθούν να αξιολογούν θετικά την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, υποστηρίζουν οι αναλυτές της Eurobank.

Όπως αναφέρουν, στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της τράπεζας, οι πράξεις στα προθεσμιακά συμβόλαια ανταλλαγής πιστωτικού κινδύνου (Credit Default Swaps, CDS) αυξήθηκαν κατά 74 σύμφωνα με τα εβδομαδιαία στοιχεία της βάσης δεδομένων DTCC, ενώ το αντίστοιχο περιθώριο των CDS σύμφωνα με το Bloomberg την Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014 ήταν στις 450 μβ για πρώτη φορά από το 2012.

Υπενθυμίζεται ότι τα ελληνικά CDS ήταν περίπου στις 450 μβ στις αρχές Απριλίου του 2010, ένα μήνα περίπου από την υπογραφή του 1ου Προγράμματος Σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας.

«Ήδη όμως από τις αρχές του 2011 σε σχετική μελέτη της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών και Προβλέψεων της Eurobank είχαμε δήξει πως η μεταβολή του περιθωρίου βάσης μεταξύ των CDS και των υποκείμενων 5ετών ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου μπορούσε να αποδοθεί σε μεταβολές μακροοικονομικών παραγόντων όπως πχ οι υποβαθμίσεις πιστοληπτικής ικανότητας, οι αναθεωρήσεις χρέους και δημοσιονομικού ελλείμματος κλπ παρά σε παράγοντες που είχαν να κάνουν με κερδοσκοπικές πιέσεις στην αγορά των ελληνικών CDS», αναφέρει η Eurobank, σημειώνοντας πως οι πρόσφατες εξελίξεις επιβεβαιώνουν τα συμπεράσματά της για την επίδραση των μακροοικονομικών παραγόντων στην πορεία των ελληνικών CDS.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας, η επανέναρξη της διαπραγμάτευσης δείχνει πως στην αγορά υπάρχουν εκδότες CDS οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν τον κίνδυνο και να εκδώσουν συμβόλαια ανταλλαγής πιστωτικού κινδύνου.

«Οι εκδότες των CDS είναι πλέον διατεθειμένοι να αναλάβουν τον κίνδυνο έκδοσης γιατί πιστεύουν ότι υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες να μην φτάσει η Ελλάδα ποτέ πάλι στο σημείο της χρεοκοπίας ή της αναδιάρθρωσης του χρέους της. Η σταδιακή ομαλοποίηση της αγοράς των ομολόγων και των Προθεσμιακών Συμβολαίων Ανταλλαγής Πιστωτικού Κινδύνου (CDS) δείχνουν ότι  οι αγορές εξακολουθούν να αξιολογούν θετικά την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας», τονίζεται στο δελτίο της Eurobank.

Οι παράγοντες που οδήγησαν σε αυτή την αναθεώρηση της πιθανότητας είναι:

  • Η πρόοδος που έχει σημειώσει η ελληνική οικονομία τους προηγούμενους μήνες τόσο όσον αφορά την δημοσιονομική σύγκλιση (επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013 και την αναμενόμενη αύξηση του για τα επόμενα χρόνια) αλλά και την εφαρμογή σημαντικού μέρους του προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
  • Η αναμενόμενη επιστροφή της πραγματικής οικονομίας σε θετικούς πραγματικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2013.
  • Η διαφαινόμενη λύση στο θέμα των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα που μάλλον προσδιορίζεται προς τις αρχές του 2015 στην καλύτερη περίπτωση.

«Βέβαια κανείς δε θα μπορούσε να ισχυριστεί πως η κατάσταση ομαλοποιήθηκε», προσθέτουν οι αναλυτές της Eurobank και προειδοποιούν πως «δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΥΡΩΒ



Σχολιασμένα