Πάνω από τα 39 δολάρια η τιμή του αργού

Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2004 10:11
UPD:10:15

ΣΤΟ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ επίπεδο των τελευταίων οκτώ ημερών αναρριχήθηκε η τιμή του αργού στη Νέα Υόρκη στον απόηχο των βομβιστικών επιθέσεων στο Ιράκ, που είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή των ιρακινών εξαγωγών. Η άνοδος των τιμών του μαύρου χρυσού αποδίδεται και στη μείωση των αποθεμάτων βενζίνης στις ΗΠΑ.

Στις 09:37 (ώρα Ελλάδος) η τιμή του μπρεντ για συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου είχε διαμορφωθεί στα 39,06 δολάρια το βαρέλι ενισχυμένη κατά 25 σεντς ή 0,64% έναντι του προηγούμενου κλεισίματος.

Η εξάλειψη περίπου 1,6-1,7 εκ. βαρελιών ημερησίως των ιρακινών εξαγωγών από την αγορά ως αποτέλεσμα του σαμποτάζ σε πετρελαιαγωγούς εξαγωγής της χώρας αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες για στενότητα στη παγκόσμια προσφορά στη διάρκεια της θερινής περιόδου.

Οι συναλλασσόμενοι παρέμειναν επιφυλακτικοί για το ενδεχόμενο μιας γρήγορης επανέναρξης των ιρακινών εξαγωγών και εκτιμούν ότι μια μεγάλη καθυστέρηση μπορεί να πυροδοτήσει περαιτέρω κέρδη στις τιμές του πετρελαίου.

Εν τω μεταξύ ο ΟΠΕΚ αναμένει αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης κατά περίπου 2 εκ. βαρέλια ημερησίως το τρίτο τρίμηνο έναντι της εποχικής χαμηλής κατανάλωσης του δευτέρου τριμήνου, καθώς οι ρυθμοί της καταναλωτικής αύξησης κινήθηκαν με τη μεγαλύτερη ταχύτητα της τελευταίας επταετίας, ανέφερε σε μηνιαία αναφορά του το καρτέλ http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/06/18/926314.htm .



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα