UBS: Καταβολή 302 εκατ. ευρώ στις γερμανικές αρχές

Τρίτη, 29 Ιουλίου 2014 13:37
UPD:13:40
REUTERS/FABRIZIO BENSCH

Σε συμφωνία για την καταβολή 302 εκατ. ευρώ στις αρχές του Μπόχουμ της Γερμανίας κατέληξε η UBS, προκειμένου να διευθετήσει την εις βάρος της έρευνα σχετικά με τη βοήθεια που φέρεται να προσέφερε στη φοροδιαφυγή Γερμανών πολιτών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Η μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα, η οποία εμφάνισε αύξηση κερδοφορίας 15% στο δεύτερο τρίμηνο, ανέφερε ότι έχει προβλέψει το ποσό των 120 εκατ. ελβετικών φράγκων στον ισολογισμό του συγκεκριμένου τριμήνου για τον διακανονισμό.

Διευκρίνισε επίσης ότι μία ξεχωριστή έρευνα που διεξάγουν οι αρχές του Μάνχαϊμ της Γερμανίας δεν έχει παρουσιάσει επαρκείς ενδείξεις για να στηρίξει τις διερευνούμενες κατηγορίες.

Σημειώνεται ότι τα καθαρά κέρδη της UBS αυξήθηκαν στα 792 εκατ. ελβετικά φράγκα (876 εκατ. δολάρια) από 690 εκατ. φράγκα πριν από ένα χρόνο.

Η UBS αντιμετωπίζει και άλλες έρευνες εις βάρος της από ρυθμιστικές αρχές. Όπως ανακοίνωσε σήμερα η τράπεζα, η Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) εξετάζει συγκεκριμένα στοιχεία του «μαύρου ταμείου» της (dark pool) στο πλαίσιο έρευνας που ξεκίνησε στις αρχές του 2012. Τα «μαύρα ταμεία» δημιουργήθηκαν ως καταφύγιο από θεσμικούς επενδυτές που επεδίωκαν να κάνουν μυστικά μεγάλες συναλλαγές σε μετοχές, ελπίζοντας ότι θα ελαχιστοποιήσουν την επίπτωση που αυτές θα είχαν στις τιμές, ώστε να επιτύχουν καλύτερο αποτέλεσμα. Η UBS σταμάτησε συγκεκριμένες μορφές εντολών και πρακτικές ανακοινώσεων που εξετάζει η SEC.

Οι γαλλικές αρχές ερευνούν επίσης κατηγορίες ότι η UBS βοήθησε πελάτες της να φοροδιαφύγουν. Ένα γαλλικό δικαστήριο απαίτησε την περασμένη εβδομάδα την κατάθεση χρεογράφου αξίας 1,1 δισ. ευρώ από την τράπεζα για την κάλυψη πιθανού προστίμου που θα της επιβληθεί για ξέπλυμα των εσόδων από φοροδιαφυγή στη χώρα. Η UBS άσκησε έφεση κατά της απαίτησης του δικαστηρίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα