Η δυναμική των τελευταίων δυο συνεδριάσεων της περασμένης βδομάδας που δημιούργησε κάποιες υπερβολές σχετικές με το μέγεθος των κερδών ορισμένων blue chip ήταν η βάση για τις μάχες των «ταύρων» με τις «αρκούδες» της αγοράς. Αυτό υποστηρίζουν οι εγχώριοι χρηματιστηριακοί παράγοντες. Η μεταβλητότητα της τάσης χθες έκανε τους περισσότερους να αναφερθούν σε ασκήσεις ισορροπίας, που ανέδειξαν οι συναλλαγές και στην επανεμφάνιση χθες της κλασικής επενδυτικής αντίθεσης μεταξύ «ταύρων» και «αρκούδων». Οι αναλυτές παρατηρούσαν ότι μπορεί να χαλάρωσαν οι πιέσεις στις τράπεζες αλλά οι περισσότερες παρέμειναν κάτω από την τιμή των μετοχών που προέκυψαν από την τελευταία ΑΜΚ.
γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Οι τακτικοί αναγνώστες γνωρίζουν ότι θέση μας είναι πως οι ξένοι θεσμικοί που κυριαρχούν έχουν τις ίδιες προσμονές με εκείνες της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας. Διορθωτικά, πλην του χρηματιστηρίου του Παρισιού, έκλεισαν χθες οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τους επενδυτές να αποτιμούν τα πολλαπλά μηνύματα που στέλνουν τα εταιρικά αποτελέσματα για το δεύτερο τρίμηνο. Με οριακές διακυμάνσεις ξεκίνησαν την εβδομάδα οι αμερικανικοί δείκτες, με τους επενδυτές να αποτιμούν ξεχωριστά τα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται τις τελευταίες ώρες αλλά και τα deals μεταξύ εισηγμένων, με μηδενική ορατότητα για την κατεύθυνση της τάσης. Οι μεγάλες αγορές μετοχών κοντοστάθηκαν με παράλληλη μείωση των ρυθμών συναλλαγών γιατί είναι μεγάλης βαρύτητας οι ειδήσεις που περιμένουν την Τετάρτη κύρια και την Παρασκευή.
Η συνέχεια στο ταμπλό θα είναι ενδιαφέρουσα για μετοχές του «αντιτραπεζικού μπλοκ». Από αυτές, τούτες τις «δύσκολες» συναλλακτικά μέρες, ξεχώρισαν στα μάτια των αναλυτών οι ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, ΙΝΛΟΤ και ΤΙΤΚ με τις τέσσερεις τελευταίες να μην τις περνούν σε αρνητικό πεδίο. Το σύστημα περιαγωγής του αγοραστικού ενδιαφέροντος με μικρού μεγέθους ρευστοποιήσεις και ταυτόχρονες τοποθετήσεις στους «νικητές» των ημερών είναι μια επενδυτική τακτική που όταν γίνεται κάτω από τις οδηγίες ορθά σχηματισμένων αλγόριθμων είναι εποικοδομητική και για την αγορά και για τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια. Η στήλη το πρότεινε και το προτείνει αλλά για την ώρα το εφαρμόζουν κύρια οι ξένοι επαγγελματίες.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Με οριακές διακυμάνσεις ξεκίνησαν την εβδομάδα οι αμερικανικοί δείκτες, με τους επενδυτές να αποτιμούν ξεχωριστά τα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται τις τελευταίες ώρες, θολώντας το τοπίο της τάσης.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,13% στις 16.982,59 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτηςNasdaq σημείωσε πτώση 0,11% στις 4.444,91 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε ανοδικά κατά 0,03% στις 1.978,91 μονάδες.
Στο ταμπλό, η Tesla ενισχύθηκε κατά 2,6%, μετά τα δημοσιεύματα που θέλουν την εταιρεία να έχει συμφωνήσει με την Panasonic για επενδύσεις στην αμερικανική αγορά.
Στο +2,6% βρέθηκε η Dollar Tree, η οποία συμφώνησε να εξαγοράσει την Family Dollar έναντι του ποσού των 74,50 δολαρίων ανά μετοχή.
Στον αντίποδα, η Cummins υποχώρησε κατά 3,5%, παρά το γεγονός ότι τα κέρδη δευτέρου τριμήνου διαμορφώθηκαν στα 446 εκατ. δολάρια, υψηλότερα των εκτιμήσεων. Τα έσοδα της εταιρίας αυξήθηκαν κατά 6,9% στα 4,84 δισ. δολάρια.
Η AcelRx Pharmaceuticals έχασε 39%, καθώς οι επενδυτές απογοητεύτηκαν από την αδυναμία της εταιρείας να πάρει τις απαραίτητες εγκρίσεις για το νέο φάρμακο Zalviso, ώστε να δοθεί προς κυκλοφορία στην αγορά.
Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, πτώση 1,1% σημείωσαν οι εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών τον Ιούνιο, καταγράφοντας μείωση για πρώτη φορά μετά από τέσσερεις μήνες. Ο ειδικός δείκτης της Ένωσης Ιδιοκτητών των ΗΠΑ διαμορφώθηκε στις 102,7 μονάδες, από 103,8 μονάδες τον Μάιο.
Ευρώπη
Διορθωτικά, πλην του χρηματιστηρίου του Παρισίου, έκλεισαν χθες οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τους επενδυτές να αποτιμούν τα πολλαπλά μηνύματα που στέλνουν τα εταιρικά αποτελέσματα για το δεύτερο τρίμηνο.
Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε απώλειες 0,05% στις 6.788 μονάδες, ο γερμανικός DAX έχασε 0,48% στις 9.598 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε ανοδικά κατά 0,33% στις 4.345 μονάδες.
Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κατέγραψε πτώση 0,18% στις 341,34 μονάδες. Από τους 18 δυτικοευρωπαϊκούς δείκτες, οι 15 σήμερα σημείωσαν πτώση.
Αρνητικά επέδρασε και η μείωση της σύστασης της Goldman Sachs για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε neutral, για το επόμενο τρίμηνο.
Στο ταμπλό, η Ryanair ενισχύθηκε κατά 3%, καθώς τα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου χρήσης αυξήθηκαν κατά 152% στα 197 εκατ. ευρώ. Στον αντίποδα, η TNT Express υποχώρησε κατά 5,6%, καθώς ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις δευτέρου τριμήνου διαμορφώθηκαν σε 1,66 δισ. ευρώ, έναντι εκτιμήσεων για 1,69 δισ. ευρώ. Επίσης, η Aberdeen υποχώρησε κατά 5,3%, μετά την ανακοίνωση ότι τα υπό διαχείριση κεφάλαια της υποχώρησαν κατά 0,6% το τρίμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου, φτάνοντας στα 322,5 δισ. στερλίνες.
Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, αυξημένοι κατά 9.400 άτομα, ή 0,3%, ήταν οι άνεργοι που αναζητούν εργασία στη Γαλλία τον Ιούνιο, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης. Από τα στοιχεία του γαλλικού υπουργείου προκύπτει πως ο συνολικός αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 3,4 εκατομμύρια.
ΧΑ
Με μικρές απώλειες έκλεισε τελικά η αγορά, μετά από μία συνεδρίαση που παρέπεμπε περισσότερο σε διορθωτικές κινήσεις χαρτοφυλακίων με παράλληλη αφομοίωση των τρεχόντων επιπέδων.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 0,11% στις 1.213,31 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 1.220,47 μονάδες και η χαμηλότερη στις 1.209,68. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 53,98% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής, διαμορφούμενη στα 63,10 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 8,31 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Η συνεδρίαση σήμερα ήταν περισσότερο διεκπεραιωτική, με τους επενδυτές να προχωρούν σε προσεγμένες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, καθώς τις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις υπήρξαν τίτλοι που υπερ-απόδωσαν. Οι αλλαγές προσήμου ήταν συχνές, χωρίς να υπάρξουν υπερβολές, εξέλιξη που φαίνεται και από το στενό εύρος διακύμανσης του Γενικού Δείκτη, το οποίο δεν υπερέβη τις 11 μονάδες.
Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε πτώση 0,13% ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης μειώθηκε σε ποσοστό 0,37%. Πιέσεις στον Γενικό Δείκτη άσκησαν οι μετοχές της Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ-1,95% (-1,95%), της Alpha Bank ΑΛΦΑ-1,73% (-1,73), της MIG (-1,70%) και της Jumbo(-1,47%). Στον αντίποδα, η Ιντραλοτ ξεχώρισε σήμερα με κέρδη 2,67%, η Τιτάν βρέθηκε στο +2,21%, η ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ+2,17% στο +2,17%, η ΔΕΗ ΔΕΗ+1,89% στο +1,89% και ο ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ+1,76% στο +1,76%.
Για ακόμη μία συνεδρίαση, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες απορρόφησαν το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών, έχοντας διακινήσει 31 εκατ. τεμάχια. ΟΤΕ ΟΤΕ-0,74% και ΟΠΑΠ διακίνησαν 894 χιλ. και 707 χιλ. τεμάχια αντίστοιχα, ενώ κάτω από τις 500 χιλ. τεμάχια διακινήθηκαν από τις άλλες μετοχές του FTSE25.
Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Μέσων Ενημέρωσης (-4,83%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των εταιριών Κοινής Ωφέλειας (+1,81%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 58 κινήθηκαν ανοδικά, 63 καθοδικά, ενώ η τιμή 17 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.
Τεχνική ανάλυση
Τεχνικά επιλέξαμε την θέση του Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance ΑΕΠΕΥ για την ακρίβεια που προσφέρει η λιτότητα του σχολίου του, όπου υποστηρίζει: «H προηγούμενη εβδομάδα, προς το τέλος της, κατάφερε και έδωσε σημαντική κίνηση κρατώντας το 365 επίπεδο και δίνοντας μας και ημερήσιο αγοραστικό σήμα με το 'stop' μας πλέον στο 366, όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης. Το επίπεδο 400 είναι πολύ σημαντική αντίσταση και χρειάζεται προσοχή ειδικά αν δοκιμαστεί άμεσα, ενώ το 385 και 380 είναι σημαντικές κοντινές στηρίξεις».
Η εκτίμησή μας με βάση τη στατιστική ανάλυση είναι πως οι θεσμικοί του ΧΑ που κυριαρχούν δεν έχουν αλλάξει πολύ από εκείνους που ήταν ισχυροί πέρυσι το φθινόπωρο. Τότε ο 25άρης εμφάνισε μια ταλάντωση μεταξύ των 385 και 399,92 μονάδων από τις 17 Οκτωβρίου ως τις 11 Νοεμβρίου και από αυτή την περίοδο τα επίπεδα των 385 μονάδων μπορούν όντως να λειτουργήσουν ως στήριξη αυτές τις μέρες. Μια μικρή συσσώρευση γύρω από τις 386 ως τις 398 παρατηρείται και στις τελευταίες συνεδριάσεις του ΧΑ για το 2013 και τις πρώτες μέρες του 2014. Τότε υπήρχαν και συναλλακτικές ομοιότητες. Άλλωστε λίγο πιο χαμηλά στα επίπεδα των 383 μονάδων υφίσταται άλλη μια στήριξη που επιβεβαιώθηκε δυο φορές στο παρελθόν στις 26/11/2013 και στις 15 Απριλίου φέτος που ο 25άρης χτύπησε κατώτερη τιμή περιόδου στις 382,83 μονάδες και αντέδρασε πάλι ανοδικά. Πάντως δεν αποκλείεται να μην είναι ίδιο με το χθεσινό το διεθνές κλίμα αφού αυτό δείχνει η δυναμική των συναλλαγών στην Ασία σήμερα.
Σήμερα
Οι ασιατικές μετοχές σημείωσαν νέα υψηλά τριετίας σήμερα, καθώς οι επενδυτές στην περιοχή στηρίχθηκαν ψυχολογικά από το ράλι στις κινεζικές αγορές, αν και ήταν διαδεδομένη η επιφυλακτικότητα γιατί έρχεται χείμαρρος με οικονομικές ειδήσεις των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα.
Στο Χονγκ Κονγκ ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε οριακά κέρδη φθάνοντας στο ψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 3-1/2 ετών εν μέσω αισιοδοξίας ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου έχει στρέψει κατεύθυνση καθώς οι επενδυτές ποντάρουνε σε πολιτικές από το Πεκίνο, περισσότερο φιλικές προς την ανάπτυξη.
Ο δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο 0,2% και είναι απλά μια τρίχα κάτω από τη μέγιστη τιμή που άγγιξε για τελευταία φορά τον Απρίλιο του 2011. Ομοίως, στη Νότια Κορέα ο δείκτης κέρδισε 0,6% και οδηγήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα του 2011.
Ο Nikkei της Ιαπωνίας αυξήθηκε 0,4% σε υψηλό έξι μηνών, καθώς οι επενδυτές επικεντρώθηκαν στα θετικά από μια δέσμη με μικτές οικονομικές ειδήσεις. Η δράση έλειπε επίσης στις αγορές για τα νομίσματα. Το δολάριο διαπραγματεύτηκε κοντά σε ένα μέγιστο έξι μηνών έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων, πριν από μια πιθανή επανεξέταση της πολιτικής της Federal Reserve.
Η Fed είναι βέβαιο ότι θα μειώσει το μηνιαίο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της κατά 10 δισ. δολάρια, αλλά το επίκεντρο για τις αγορές είναι σε κάθε είδους ενδείξεις για το χρονοδιάγραμμα της πρώτης αύξησης των επιτοκίων.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ
Ο Γενικός Δείκτης έχει κάνει στήριξη κοντινή το 1194 και κύρια το 1180, ενώ όλα δείχνουν ότι μπορεί έστω και σε δεύτερη φάση να δοκιμάσει το πολύ σημαντικό 1235-1260 επίπεδο.
Πλέον μένει να τελειώσει η ψήφιση κάποιων τελευταίων προαπαιτούμενων που ουσιαστικά θα λήξουν και τις συζητήσεις με την τρόικα, ενώ το πολύ σημαντικό δεδομένο είναι πως η Κυβέρνηση αργά ή γρήγορα πρέπει να λύσει το θέμα με τα "κόκκινα" δάνεια γεγονός που μπορεί να δώσει σημαντική ορμή στον Τραπεζικό κλάδο. Όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό, τόσο πιο θετικό θα είναι για την οικονομία στο σύνολο της, μιας και θα έχουμε πιο σαφή εικόνα της κατάστασης.
Ουσιαστικά από αρχές του 2015 το πιο πιθανό είναι να έχουμε άρσεις απαγόρευσης των πλειστηριασμών, ενώ όλα δείχνουν πως το θέμα με τις αντικειμενικές θα πρέπει να εκλείψει ή να μειωθεί σημαντικά, όχι μόνο για τους πλειστηριασμούς αλλά και για την φορολόγηση. Από την άλλη θα πρέπει να υπάρξει ξεκάθαρη "ασπίδα" στην πρώτη κατοικία, ειδικά για μία σημαντική μερίδα δανειοληπτών, με την Κυβέρνηση να μελετάει λύσεις. Υπάρχει μία μεγάλη μερίδα ακινήτων που ουσιαστικά προστατεύονται λόγω των αντικειμενικών, με τις Τράπεζες, το 2015, να ελευθερώνονται και να μπορούν να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς, κλείνοντας μέρος των "κόκκινων" δανείων, ενώ είναι δεδομένο πως η "κάνουλα" των στεγαστικών θα ανοίξει πρώτη, αμέσως μετά από αυτό.
Συνεχίζουμε να είμαστε αισιόδοξοι μεσοπρόθεσμα με την Αγορά, όσο τα επίπεδα των 1100 μονάδων συντηρούνται με τον στόχο μας να είναι στην περιοχή του 1450.
Η Αγορά κινείται κατά κύματα, στη παρούσα, γεγονός που έχει μπερδέψει, παρόλα αυτά ξέρουμε πως είμαστε σημαντικά 'ρηχή' και χειραγωγίσημη Αγορά, με τα funds να εκμεταλλεύονται το γεγονός.
Ξένοι αναλυτές
Barclays: Η αισιοδοξία από την εικόνα στην Κίνα ανύψωσε τις μετοχές στην Ασία
Οι Ασιατικές μετοχές συνέχισαν να βαδίζουν υψηλότερα. Η υπερ-απόδοση του Nikkei, παρά τα ασθενέστερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις και τα επίπεδα ανεργίας, ήταν αντιφατική και πιθανόν αντανακλά την αύξηση των προσδοκιών της αγοράς για χαλάρωση από την Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας. Επίσης, τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί πρόσφατα, ιδιαίτερα ύστερα από δηλώσεις του πρόεδρου της Fed του Dallas, Richard Fisher, που υποδηλώναν ότι η Fed μπορεί να αρχίσει την άνοδο στα επιτόκια «στις αρχές του επόμενου έτους, ή ενδεχομένως νωρίτερα».
Οι Κινεζικές μετοχές έχουν αξιοσημείωτη υπεραπόδοση κατά τις τελευταίες πέντε ημέρες, με το δείκτη για τις μετοχές πρώτης κατηγορίας σε αναρρίχηση 5% αυτή την περίοδο.
Στις ΗΠΑ, στο επίκεντρο παραμένουν τα σχετικά με την απόφαση της FOMC και τα επιτόκια αλλά και το ποσοστό μεταβολής του ΑΕΠ των ΗΠΑ την Τετάρτη το β τρίμηνο και την Παρασκευή θα ακολουθήσουν οι μισθοδοσίες, για τον Ιούλιο.
Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ είναι πιθανό να υποστηρίξει τις απαισιόδοξες προσδοκίες για το ευρώ. Η πρόβλεψη μας για τον flash" πληθωρισμό της ζώνης του ευρώ είναι να υποχωρήσει στο 0,4% τον Ιούλιο σε ετήσια βάση από 0,5% τον Ιούνιο κάνοντας πιθανή την προσθήκη περαιτέρω καθοδικών πιέσεων στο ευρώ μετά από πρόσφατη ανακοίνωση υποστήριξης της επιθετικής πολιτικής της ΕΚΤ υπέρ των μέτρων χαλάρωσης, ισχυροποιείται και η προοπτική των αγορών ABS.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Στο Παρίσι αναμένεται να πραγματοποιηθεί αυτή τη φορά η συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της έκτης αξιολόγησης του ελληνικού οικονομικού προγράμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις οποίες μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΜΠΕ στις ΗΠΑ, οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στις 3, 4 και 5 Σεπτεμβρίου. Όπως επισημαίνεται, η επιλογή αυτή θεωρήθηκε χρήσιμη με το σκεπτικό ότι η διεξαγωγή των συζητήσεων εκτός Ελλάδας, για πρώτη φορά, θα γίνει «πιο ψύχραιμα» και η υλοποίηση του προγράμματος θα προχωρήσει με αποτελεσματικότητα. Μετά τις συζητήσεις στο Παρίσι, όπως σημειώνεται με βάση τις ίδιες πληροφορίες, οι επικεφαλής της τρόικας και τα μέλη των τεχνικών επιτροπών θα επισκεφθούν την Αθήνα προς τα τέλη Σεπτεμβρίου και έχουν σκοπό να παραμείνουν «για λίγες μέρες».
Νέο πρόεδρο και νέο διευθύνοντα σύμβουλο στο ΤΑΙΠΕΔ προτείνει το υπουργείο Οικονομικών. Όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση, μετά τη λήξη της θητείας του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου, για τη θέση του προέδρου Κωνσταντίνου Μανιατόπουλου προτείνεται o Εμμανουήλ Κονδύλης και για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου Γιάννη Εμίρη προτείνεται ο Πασχάλης Μπουχώρης. Πριν τον διορισμό τους, θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία για τη διατύπωση γνώμης από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.
Την εκτίμηση ότι η δυναμική της ανάκαμψης παραμένει ασθενής παρά την ανάσχεση της ύφεσης, διατυπώνει στη νέα έκθεσή του το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής. Όπως αναφέρεται στην έκθεση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, το προηγούμενο τρίμηνο η κατάσταση της οικονομίας βελτιώθηκε. Όλα τα οικονομικά μεγέθη δείχνουν ότι η χώρα εισήλθε στο στάδιο της οικονομικής σταθεροποίησης και ότι είναι σχεδόν βέβαιη μια μικρή ανάκαμψη έως το τέλος του έτους. Ωστόσο, το Γραφείο Προϋπολογισμού εκτιμά πως, αν δεν επιτευχθούν στο μέλλον υψηλότεροι ρυθμοί μεγέθυνσης, δεν θα υπάρξει γρήγορη και αισθητή βελτίωση της απασχόλησης και, αντίστροφα, αν η ανεργία παραμείνει σε υψηλά επίπεδα θα επηρεάσει αρνητικά, μαζί με άλλους παράγοντες, τη δυνητική παραγωγή στο μέλλον.
Συνεχή βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στην Ελλάδα διαπιστώνει η εξαμηνιαία έρευνα συγκυρίας της Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ-0,39% για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ). Παράλληλα, εντοπίζει ότι «υπάρχουν αυξημένα περιθώρια επιτάχυνσης της ανάκαμψης του επιχειρηματικού τομέα, καθώς η εξωστρέφεια δεν έχει ακόμα καταφέρει να λειτουργήσει ως δυναμικός πυλώνας ανάκαμψης».
Στο ερευνητικό έργο SPIRIT συμμετέχει ο ΟΤΕ, ΟΤΕ-0,74% με στόχο τη δημιουργία ενός οπτικού πομποδέκτη για δίκτυα οπτικών ινών.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο νέος πομποδέκτης θα μπορεί να υποστηρίξει υπερ-υψηλές ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων, της τάξης του 1 Tbit/sec (1 Terabit=1.000.000 Mbit) σε μητροπολιτικά δίκτυα και δίκτυα μεγάλων αποστάσεων του μέλλοντος, διασφαλίζοντας υψηλή ποιότητα και ταχύτητα υπηρεσιών για τον τελικό καταναλωτή.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Σταθεροποιητικά κινήθηκαν τα συμβόλαια του χρυσού, σήμερα, διατηρώντας την τιμή τους πάνω από το ψυχολογικό όριο των 1.300 δολαρίων. Στον αντίποδα, απώλειες σημείωσε το πετρέλαιο, αποτυπώνοντας τις ανησυχίες για την πορεία των αποθεμάτων. Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου του χρυσού παρέμειναν αμετάβλητα, κλείνοντας στα 1.303,30 δολάρια ανά ουγγιά. Τα συμβόλαια παράδοσης Σεπτεμβρίου του αργού έχασαν μόλις 42 σεντς, ή 0,37%, καταγράφοντας πτώση στα 101,67 δολάρια ανά βαρέλι.
Σε περαιτέρω μείωση του προγράμματός αγοράς ομολόγων αναμένεται να προχωρήσει την Τετάρτη η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), σύμφωνα με τους Financial Times. Όπως αναφέρει η εφημερίδα σε δημοσίευμά της, το διοικητικό συμβούλιο της Fed αναμένεται να αποφασίσει τη μείωση του προγράμματος κατά 10 δισ. δολάρια στα 25 δισ. δολάρια τον μήνα, με προοπτική να το σταματήσει πλήρως τον ερχόμενο Οκτώβριο.
Σχεδόν διπλάσια κέρδη ανακοίνωσε για το δεύτερο τρίμηνο η Bankia, η μεγαλύτερη εθνικοποιημένη τράπεζα της Ισπανίας και βαρόμετρο για την ανάκαμψη της εγχώριας οικονομίας, καθώς μειώθηκαν οι απώλειες από τα δάνεια. Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη της τράπεζας αυξήθηκαν στα 245 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του έτους από 126 εκατ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα. Το αποτέλεσμα ήταν καλύτερο των προβλέψεων, καθώς οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη ύψους 194 εκατ. ευρώ.
Την εκτίμηση ότι η ευρωπαϊκή κρίση χρέους βρίσκεται «εν υπνώσει», αλλά σαφέστατα δεν έχει τερματιστεί, εκφράζει σε ανάλυσή του αρθογράφος του Reuters, την οποία δημοσιεύουν οι «New York Times». Ο κ. Χιούγκο Ντίξον υποστηρίζει ότι η κρίση δεν έχει τερματιστεί γιατί η Ευρωζώνη υποφέρει από οικονομική στασιμότητα, ανεργία και χρέος και υποστηρίζει ότι «η κρίση θα μπορούσε εύκολα να αναζωπυρωθεί, διότι η περιοχή δεν βρίσκεται ακόμη σε θέση να ανταπεξέλθει ενός ισχυρού οικονομικού σοκ».
Η Αργεντινή προετοιμάζεται για μία νέα χρεοκοπία την Τετάρτη -την τρίτη σε διάστημα λίγο μεγαλύτερο των 30 ετών- καθώς οι διαπραγματεύσεις της με μία ομάδα πιστωτών δεν φαίνεται να σημείωσαν πρόοδο την περασμένη εβδομάδα, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία έως δεν Τετάρτη δεν θα είναι δυνατή η καταβολή του ποσού των 539 εκατ. δολαρίων για πληρωμές τοκομεριδίων σε πιστωτές της χώρας.
ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ