Αποζημίωση 50 δισ. δολ. στους μετόχους της Yukos

Δευτέρα, 28 Ιουλίου 2014 11:20
UPD:11:22
REUTERS/SERGEI KARPUKHIN

Η αγωγή κατετέθη στη Χάγη από θυγατρική του ομίλου Menatep, με έδρα το Γιβραλτάρ, εταιρεία μέσω της οποίας ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι ήλεγχε τη Yukos.

Αποζημίωση ύψους 50 δισ. δολαρίων επιδίκασε το διαιτητικό δικαστήριο της Χάγης στους μετόχους του διαλυμένου πλέον ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Yukos, όπως έγινε γνωστό από δικαστική πηγή.

Το Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης αναμένεται να ανακοινώσει εντός της ημέρας ότι η Ρωσία οφείλει να καταβάλει αποζημίωση ύψους 50 δισ. δολαρίων - το ήμισυ του ποσού που περιλαμβανόταν στην αγωγή - προς τους πρώην μετόχους της πάλαι ποτέ μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρείας της Ρωσίας.

Η αγωγή κατετέθη στη Χάγη από θυγατρική του ομίλου Menatep, με έδρα το Γιβραλτάρ, εταιρεία μέσω της οποίας ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι ήλεγχε τη Yukos. Ο όμιλος Menatep είναι σήμερα η εταιρεία χαρτοφυλακίου GML και ο Χοντορκόφσκι δεν είναι πλέον μέτοχος της GML ή της Yukos.

Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου αναμένεται να ανακοινώσει την Πέμπτη θετική για τη Yukos απόφαση επί αγωγής κατά της Ρωσίας για την καταβολή αποζημίωσης ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, υπέρ της «δίκαιης ικανοποίησης» ή της καταβολής αποζημίωσης.

EURONEWS

Από τη Μόσχα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι δεν έχει επίσημη ενημέρωση για την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου, αλλά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η Μόσχα να εφεσιβάλει την απόφαση.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα