Market Beat: Ξεκινά μια κρίσιμη, διεθνώς, εβδομάδα

Δευτέρα, 28 Ιουλίου 2014 10:15
UPD:10:15
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗ

Η αγορά έδωσε, με τις δυο τελευταίες συνεδριάσεις, την εντύπωση πως είναι δυνατό να ξεκολλήσει ο ΓΔ από τα επίπεδα κοντά στις 1150 μονάδες και ο 25άρης από τις 370, την ώρα που στα μεγάλα χρηματιστήρια, ξεκίνησε ένα ξεπούλημα θέσεων σε μετοχές. Τα επενδυτικά κεφάλαια στρέφονται προς τα ομόλογα των ΗΠΑ και της Γερμανίας, καθώς οι εντάσεις γεωπολιτικού χαρακτήρα αυξάνονται και η επίδραση τους στο φρόνημα των Γερμανών επιχειρηματιών έγινε σαφής. Οι αναλυτές περιμένουν πιθανό νέο γύρο κυρώσεων της Δύσης προς τη Ρωσία και αρκετοί προεξοφλούν σαν απάντηση την διακοπή της απρόσκοπτης παροχής ενέργειας στην Κεντρική Ευρώπη, αλλά και πτώση στις εμπορικές συναλλαγές.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Επίσης τη βδομάδα που σήμερα ξεκινά, οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι έχουν θεωρήσει πως οι ανακοινώσεις κρίσιμων μακροοικονομικών μεγεθών, θα τους οδηγήσουν σε σαφέστερα συμπεράσματα, για το πώς θα βαδίζει η ανάπτυξη στις ΗΠΑ ως το τέλος του 2014. Αρκετά σημάδια δείχνουν πως το δεύτερο τρίμηνο αποκαταστάθηκαν οι ρυθμοί στην οικονομία των ΗΠΑ, που είχε πληγεί από τον σκληρό χειμώνα το πρώτο τρίμηνο, αλλά παράλληλα υπάρχει η υποψία, πως η δυναμική στην αγορά ακινήτων θα περάσει σε φάση στασιμότητας τουλάχιστον, αν όχι συρρίκνωσης.

Έχουμε λοιπόν για τη βδομάδα που  ξεκινά, θετική στατιστική εικόνα στο ΧΑ. Αλλά καθώς το οδηγούν πάνω και κάτω οι κινήσεις ξένων θεσμικών, που τους επηρεάζει το διεθνές κλίμα, το παγκόσμιο σκηνικό να είναι κατάλληλο για αυξημένη νευρικότητα. Από τη Δευτέρα ως την Τετάρτη, γιατί θα στοιχηματίζουν βραχυπρόθεσμα για το ύψος της μεταβολής του ΑΕΠ β τριμήνου και από την Τετάρτη ως την Παρασκευή, θα κρίνουν την απόφαση της  Fed, σε σχέση με το βηματισμό της ανάπτυξης και την εικόνα για την απασχόληση, την Ιδιωτική Κατανάλωση, τις πωλήσεις οχημάτων, και το δείκτη Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης του University of Michigan.

Από το εσωτερικό δεν υπάρχουν για την ώρα ειδήσεις που θα καθορίσουν διαφορετικό στοίχημα, από εκείνο που έβαλαν οι ισχυροί παράγοντες στα μέσα της περασμένης ανοδικής για τον 25άρη εβδομάδας και αφορά στην βελτίωση της αξιολόγησης της Moody’s που αναμένεται την Παρασκευή. Στο ταμπλό πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση των επενδυτών απέναντι στις τράπεζες.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας

ΗΠΑ Ευρώπη κόσμος

Οι μεταβολές των βασικών δεικτών των μεγάλων χρηματιστηρίων την εβδομάδα που πέρασε ήταν ελαφρά πτωτικές, αλλά για την περιφέρεια της ευρωζώνης και τις αναδυόμενες οικονομίες ήταν ανοδικές. Οι πέσεις στην Wall Street και στην Φρανκφούρτη εμφανίστηκαν στο τέλος της εβδομάδας, ενώ στο μεγαλύτερο μέρος της οι δείκτες ανέβαιναν. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να απουσιάζουν οι μεγάλες εβδομαδιαίες μεταβολές εκεί που επικράτησε η κάθοδος. Ήταν μια επιλογή αναμενόμενη από πολλούς, το ξεπούλημα της Παρασκευής στις αγορές της Νέας Υόρκης. Το θεωρούν απαραίτητη  προετοιμασία πριν την έναρξη της τρέχουσας εβδομάδας που όπως θα αναπτύξουμε θα φιλοξενήσει τις περισσότερες κρίσιμες ειδήσεις στο τρέχον τρίμηνο και πιθανά για όλο το δεύτερο εξάμηνο. Καθώς πολλά στοιχεία θα δώσουν απάντηση στα καυτά ερωτήματα των αγοραίων. 

Η εβδομάδα που ξεκινά είναι η πλέον «πολυσύχναστη» από πλευράς ειδήσεων και ανακοινώσεων. Ημερολογιακά οι επενδυτές περιμένουν:

  • Τη Δευτέρα έχουμε στις ΗΠΑ την ανακοίνωση για τις Εκκρεμείς Πωλήσεις Κατοικιών τον Ιούνιο, και αποτελέσματα για πολλές εισηγμένες ανάμεσά τους οι Tyson Foods, Eastman Chemical, Herbalife.
  • Την Τρίτη στις ΗΠΑ ο δείκτης  S&P/Case Shiller παρέχει πληροφορίες  για την αγορά ακινήτων και μετά έρχεται ο Δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης για τον Ιούλιο και οι Πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών για τον Ιούνιο. Από τον υπόλοιπο κόσμο αναμένονται τα στατιστικά για την απασχόληση στην Ιαπωνία, και το φρόνημα των επιχειρηματιών Μικρομεσαίων επιχειρήσεων εκεί. Από την Αγγλία θα έρθουν πληροφορίες για τη Στεγαστική Πίστη.  Από τις εταιρίες που θα ανακοινώσουν αποτελέσματα ξεχωρίζουν Merck, Pfizer, Wynn Resorts, Sirius, UPS, American Express  και Twitter.
  • Την Τετάρτη 30 Ιουλίου έχουμε την απόφαση της επιτροπής (FOMC)  της Fed για τα επιτόκια, αλλά και την ετησιοποιημένη μεταβολή του ΑΕΠ δευτέρου τριμήνου, που αναμένεται στο +3,0%, από -2,9% που ήταν το πρώτο τρίμηνο. Εκεί κρύβονται οι φόβοι των «αρκούδων» ή οι ελπίδες τους. Μια ανάγνωση πολύ κάτω από τις προσδοκίες θα οδηγήσει κάτω και τις τιμές των μετοχικών αξιών, ενώ μια που θα τις ξεπερνούσε θα έφερνε το ανοδικό ξέσπασμα που αναμένουν οι «ταύροι». Την Τετάρτη επίσης θα έρθουν στο φως στοιχεία για την ιδιωτική κατανάλωση στις ΗΠΑ και το δομικό πληθωρισμό σε σχέση με το ΑΕΠ, ενώ από την Ιαπωνία θα ανακοινωθεί η βιομηχανική παραγωγή και θα μάθουμε τα επίπεδα οικονομικής και καταναλωτικής  εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη. Στη Γερμανία  θα ανακοινωθούν οι προκαταρτικές μετρήσεις του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Από εταιρικά αποτελέσματα θα ενδιαφέρουν σε παγκόσμια κλίμακα αυτά των Hess, Carlyle Group, Sprint, Kraft Foods, Whole Foods Market, Metlife και Yelp.
  • Την Πέμπτη θα ανακοινωθούν οι νέες Αιτήσεις Επιδομάτων Ανεργίας, οι συνεχιζόμενες απαιτήσεις επιδομάτων ανεργίας, ο  Chicago PMI για τον Ιούλιο, και εταιρικά αποτελέσματα. Ξεχωρίζουν, αυτά για τις Avon Products, Colgate-Palmolive, Exxon Mobil, Time Warner Cable, Mastercard, T-Mobile, Kellogg, LinkedIn, Expedia, Tesla Motors, 3D Systems και DirecTV.
  • Την Παρασκευή 1 Αυγούστου, θα γνωστοποιηθούν οι  νέες θέσεις εργασίας για τον Ιούλιο στις ΗΠΑ, το ποσοστό Ανεργίας και στοιχεία για τις αμοιβές των εργαζόμενων. Επίσης η πορεία του εισοδήματος φυσικών προσώπων και η Ιδιωτική Κατανάλωση για τον Ιούνιο και ο δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης του University of Michigan. Οι Πωλήσεις οχημάτων  στο εσωτερικό των ΗΠΑ και οι Συνολικές πωλήσεις οχημάτων, καθώς και ο ISM για τη βιομηχανία. Στην ευρωζώνη θα ανακοινωθούν οι δείκτες ΡΜΙ στην μεταποίηση όπως και ο ΡΜΙ για την Βιομηχανία της Κίνας (τελική τιμή για τον Ιούλιο). Από τα εταιρικά αποτελέσματα της μέρας ξεχωρίζουν των Procter & Gamble και Chevron.

Η εβδομάδα σε αριθμούς

Για την εβδομάδα, ο S&P500 έμεινε αμετάβλητος με επίδοση +7% από το τέλος του 2013, ενώ ο Dow υποχώρησε -0,8% και στο 2014 κερδίζει +2,3%. Ο S&P400 της μεσαίας κεφαλαιοποίησης έχασε -0,5% και είναι στο +4,7% φέτος, και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, γλύστρισε -0,6%, με επίδοση έτους -1,6%. Ο Nasdaq100 στο +0,6%, με άνοδο για το 2014 +10,4%. Η τιμή του χρυσού υποχώρησε 4 δολάρια, ο δείκτης HUI gold των εταιριών με δραστηριότητες σχετικές του μετάλλου, έπεσε -0,5% και φέτος κερδίζει +22,3%. Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων ΗΠΑ υποχώρησαν 2 μονάδες βάσης στο 2,47% και στο 2014 έπεσαν 56 μονάδες βάσης, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων μακράς διάρκειας μειώθηκαν, 5bps στο 3,24% χάνοντας φέτος 73bps.

Οι αποδόσεις των δεκαετών πορτογαλικών ομολόγων έπεσαν κατά 2bps, στο 3,64% (κάτω 249bps από την αρχή του έτους). Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων Ιταλίας υποχώρησαν 6 μονάδες βάσης και κατέληξαν στο 2,71% (στο 2014 είναι κάτω 141bps). Οι αποδόσεις 10-ετών της Ισπανίας μειώθηκαν 6bps στο 2,54%, και είναι φέτος (κάτω 161bps). Των γερμανικών bund υποχώρησαν 1 μονάδα βάσης στο 1,15% (το 2014 έπεσαν 78bps). Οι αποδόσεις στα Γαλλικά ελαττώθηκαν κατά 2, φθάνοντας στο 1,55% και το spread ανάμεσα σε Γαλλικά και Γερμανικά 10ετή οδηγήθηκε στα 41bps. Οι αποδόσεις του ελληνικού 10ετούς, έπεσαν κατά 31bps στο 5,92% (με πτώση στο 2014 250bps). Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του Ενωμένου Βασιλείου ήταν αμετάβλητες αυτή τη βδομάδα, τερματίζοντας την Παρασκευή στο 2,57% και έχουν πέσει 45bps στο 2014.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας, κέρδισε +1,6% με επίδοσή φέτος -5,1%. Ο γερμανικός δείκτης DAX έπεσε -0,8% και η απόδοσή του το 2014 είναι +1,0%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας κέρδισε +3,4%, κερδίζει στο 2014 +9,8%. Ο  δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία ανέβηκε +1,6% (φέτος έχει άνοδο +11,1%). Ο ΓΔ του Χρηματιστηρίου της Αθήνας ενισχύθηκε +4,87% και στο 2014 αποδίδει +4,5%. Οι αναδυόμενες αγορές είχαν ανοδική εικόνα. Ο Bovespa της Βραζιλίας κέρδισε 1,4%, με άνοδο το τρέχον έτος 12,3%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού ανέβηκε +0,2%, το 2014 αποδίδει +3,9%. Ο  δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα ανέβηκε +0,7% και διατήρησε θετική επίδοση, 1,11%, για φέτος. Ο δείκτης Sensex για τις μετοχές στην Ινδία ενισχύθηκε 1,9%, κερδίζοντας +23,4%, το 2014. Το χρηματιστήριο της Κίνας στη Σαγκάη κέρδισε +3,3% και κατάφερε το 2014 να κερδίζει +0,5%.

ΧΑ

Μια εβδομάδα που περιλάμβανε όλες τις πιθανές δυναμικές μιας αγοράς μετοχών, ήταν αυτή που τελείωσε «θριαμβευτικά» στις 25 Ιουλίου. Αφού στο ξεκίνημά της, είχε πτώση, που ήταν συνέχεια της βουτιάς την Παρασκευή 18 Ιουλίου και αποδόθηκε στις πιέσεις που ασκήθηκαν στις τραπεζικές μετοχές. Κατόπιν, με τους βασικούς δείκτες πάνω σε επίπεδα στήριξης, πολλαπλά επιβεβαιωμένα στο παρελθόν, που για τον ΓΔ ήταν οι 1150 μονάδες και για τον 25άρη οι 370, ξεκίνησε μια συσσώρευση. Την προκαλούσε επί δυο μέρες, το ισόπαλο αποτέλεσμα στην μάχη των «ταύρων» και των «αρκούδων» της αγοράς. Αυτή σχετιζόταν άμεσα με τη διαπραγμάτευση των τραπεζικών blue chip, που παρέμεναν έρμαια των εντυπώσεων που προκαλούσαν εκθέσεις μεγάλων επενδυτικών οίκων του εξωτερικού. Όλες υπογράμμιζαν την πιθανότητα οι συστημικές τράπεζες της χώρας να μην περάσουν με επιτυχία τα stress tests του φθινοπώρου από την ΕΚΤ, που θα γίνουν για τις τράπεζες της ευρωζώνης.

Μετά λοιπόν από τη βουτιά της Δευτέρας κατά -0,80% για τον ΓΔ και -1,01% για τον 25άρη, ακολούθησαν οι συνεδριάσεις της Τρίτης και της Τετάρτης, που μέσα από διαφορετικά μονοπάτια, οι βασικοί δείκτες κατέληγαν σε κλείσιμο με οριακές μεταβολές. Τα πράγματα φάνηκαν να αλλάζουν υπολογίσιμα την Πέμπτη μετά τις 14:00, όταν ξαφνικά άρχισαν να απαλλάσσονται από τις πιέσεις οι δεικτοβαρείς τραπεζικές μετοχές του 25άρη, ωθώντας τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου στο ΧΑ για τις μετοχές όλων σχεδόν των κλάδων. Ο ΓΔ κέρδισε +2,07% και ο 25άρης 1,92%, με τις τράπεζες να γράφουν μετά από μέρες άνοδο πάνω από +2%. Ωστόσο, η απελευθέρωσή τους από τον κλοιό των πιέσεων έδωσε την ευκαιρία να εμφανίσουν άνοδο +4,7% οι δείκτες των εταιριών Πετρελαίου– Αερίου +4,72%, Κατασκευές – Υλικά +3,14%, Κοινής Ωφέλειας +3,09%, Πρώτες Ύλες +2,97%, στο Εμπόριο +2,88%, Χρημ/κών Υπηρεσιών +2,66%, Βιομηχανικά Προϊόντα +2,64%, Προσωπικά - Οικιακά Είδη +2,33%. Πάλι όμως ο τζίρος διατηρήθηκε σε επίπεδα κάτω των 100 εκατ. ευρώ, κάνοντας τα μηνύματα αισιοδοξίας από την ανατροπή της συσσώρευσης κάπως αδύναμα.

Η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας ήταν παράδειγμα απελευθέρωσης και αύξησης της διάθεσης για ανάληψη κινδύνου, μετά από καιρό επιφυλακτικότητας. Οι τιμές εκτινάχθηκαν σαν ελατήριο από την έναρξη των συναλλαγών και οδηγός της ανόδου ήταν οι τράπεζες, που ο τζίρος τους ήταν διπλάσιος από της Πέμπτης. Με τις διεθνείς αγορές σε φάση διόρθωσης των κερδών που προέκυψαν τις προηγούμενες μέρες της βδομάδας, στις οποίες είχαν τουλάχιστον τρία ανοδικά κλεισίματα, οι θεσμικοί του ΧΑ οδήγησαν τους βασικούς δείκτες σε άνοδο πάνω από 3%, με τζίρο που ξεπέρασε τα 150 εκατ. ευρώ. Η εβδομαδιαία μεταβολή έγινε άλμα σημαντικών διαστάσεων και το βασικό χαρακτηριστικό ήταν ότι τα κέρδη των blue chip, μέσα από την εναλλαγή των τάσεων, κατέληξαν με ισορροπημένη μεταβολή εβδομάδας. Επίσης ξεκόλλησαν οι βασικοί δείκτες, από τις στηρίξεις που «χτύπησαν» τη Δευτέρα. Η αλλαγή στην στατιστική εικόνα είναι τεράστια.

Ο ΓΔ ενισχύθηκε κατά 4,9% και ο 25άρης κατά 4,7% με τον FTSEM στο +4,5% και γίνεται σαφές, πως η άνοδος μοιράστηκε ισοδύναμα με βάση της κεφαλαιοποίηση. Ενώ οι διαφορές στους επιμέρους τίτλους, είναι εκείνες που βοηθούν στις επενδυτικές αποφάσεις. Κανένα blue chip δεν εμφάνισε απώλειες και υστέρησαν έναντι του μέσου όρου οι ΑΛΦΑ με μεταβολή +2,1%, ΕΕΕ +0,63%, ΙΝΛΟΤ 0,00%. Ενώ πάνω από +3% και κάτω από 4%,  ήταν οι επιδόσεις των ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΜΕΤΚ και ΟΤΕ. Κοντά στις μεταβολές των βασικών δεικτών οι αποδόσεις για τη βδομάδα των ΦΦΓΚΡΠ, ΕΥΔΑΠ και ΕΤΕ με κέρδη πάνω από 4%.

Οι υπόλοιπες μετοχές του δείκτη των θεσμικών κέρδισαν από +5,2% ως 11,5% και ξεχώρισαν οι μετοχές με διψήφια επίδοση που ήταν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ +11,5%, ΜΥΤΙΛ +11,3% και οι ΕΛΠΕ και ΜΟΗ +10,1%. Η εβδομάδα αυτή συνέβαλλε στην απάλειψη των απωλειών του Ιουλίου και έτσι ο ΓΔ εμφανίζει οριακή άνοδο και ο 25άρης χάνει μόλις -0,32%. Είναι λίγα τα blue chip που ευνοήθηκαν τον πρώτο μήνα του δεύτερου εξάμηνου όπως φαίνεται στον πίνακα που συνοδεύει το σχόλιό μας. Με βάση την απόδοσή τους ήταν τα ΕΥΠΡΟ +11,8%, ΦΦΓΚΡΠ +10,1%, ΜΥΤΙΛ +9,9%, ΜΟΗ +7,1%, ΠΕΙΡ και ΓΕΚΤΕΡΝΑ +2,4%, και ΒΙΟ +1,4%.

Τεχνική ανάλυση

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec παρουσίασε στο διαδίκτυο τις εκτιμήσεις του με βάση την στατιστική ανάλυση και θεωρεί ότι τα δεδομένα έχουν αλλάξει, από τεχνικής άποψης με τα σενάρια ανόδου να έχουν ξαναμπεί στο προσκήνιο. Αρχικά ο Γενικός Δείκτης εξάντλησε την πτωτική του τάση στις 1.138 μονάδες όπου σημειώθηκαν αισθητά μειωμένοι τζίροι και σε δεύτερο χρόνο επανέκτησε την κομβική ζώνη τιμών 1.190 μονάδων. Μάλιστα στην συνεδρίαση της Παρασκευής, το ξεκίνημα της Αγοράς άφησε πίσω του "ανοδικό χάσμα" τιμών (1.177 – 1.181) στο οποίο ο Γενικός Δείκτης δεν επέστρεψε μέσα στην ημέρα ισχυροποιώντας το σήμα του MACD μετά από ένα σχεδόν μήνα "απαισιοδοξίας". Τα καλά νέα δεν σταματούν εδώ για τους αγοραστές. Η επέκταση της ανόδου πάνω από τις 1.210 μονάδες έφερε τον Γενικό Δείκτη αντιμέτωπο με μια τριπλή συγκυρία αγοραστικών σημάτων, αφού ελαφρώς υψηλότερα από το εν λόγω επίπεδο συγκλίνουν οι χρονοσειρές των 200, 50 και 30 ημερών οι οποίες έχουν υψηλό βαθμό... "δημοφιλίας" σε μεσοπρόθεσμα χαρτοφυλάκια.

Η διάσπαση τους δίνει ως πρώτο στόχο τουλάχιστον 100 μονάδες ανόδου, μια περιοχή τιμών που έχει "πατηθεί αρκετά" από τον περυσινό Οκτώβριο μέχρι σήμερα και είναι μέσα στις δυνατότητες των σχετικά περιορισμένων εποχικών συναλλακτικών όγκων (90 – 120 εκατ. ευρώ).

Επισημαίνεται ακόμα ότι σε πολλά διαγράμματα των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης η ενεργοποίηση των αγοραστικών σημάτων παρουσιάζει καθυστέρηση σε σχέση με την πορεία του Γενικού Δείκτη, γεγονός που οφείλεται στην διαφοροποίηση που παρατηρήθηκε τον Ιούλιο και τον Ιούνιο στις αποδόσεις των εταιρειών.

Για τον 25άρη η ανάλυσή μας έχει ως ακολούθως: Η αισιοδοξία των traders στα παράγωγα είναι μέτριων διαστάσεων, προφανώς. Αφού η προ-πορεία της τιμής εκκαθάρισης από το κλείσιμο του υποκείμενου δείκτη, είναι μικρότερη της μιας μονάδας. Ενώ την Τετάρτη, δηλαδή προ των δύο κρίσιμων ανοδικών κλεισιμάτων, ο 25άρης έκλεισε στις 370,4 μονάδες και το ΣΜΕ στις 371,75, τερματίζοντας την περίοδο που το ΣΜΕ έκλεινε κάτω από την τιμή του υποκείμενου δείκτη. Δεν είναι εύκολο να αποτιμηθεί το επίπεδο των θετικών προσδοκιών μόνο από τα ΣΜΕ τρέχουσας σειράς και θεωρούμε θετικό μήνυμα την εξάπλωση του ενδιαφέροντος στα calls για τιμές εξάσκησης ως τις 410 μονάδες. Είναι το ανοδικό στοίχημα με τις περισσότερες ανοικτές θέσεις, που δεν είναι ευκαταφρόνητες για τα ιστορικά δεδομένα της αγοράς. Καθώς ξεπερνούν τις 2.830, με αμέσως επόμενα calls Αυγούστου με 799 ανοικτά συμβόλαια, στις 400 μονάδες.

Η στατιστική ανάλυση συμφωνεί με τους επενδυτές στα παράγωγα. Ένας στόχος για τον 25άρη είναι οι 410 μονάδες. Αλλά, για να τον κοιτάξει ο δείκτης κατάματα, απαιτείται πρώτα η υπέρβαση μιας ζώνης τιμών που την έκαναν αντίσταση οι συναλλαγές, μερικών ημερών, από το διάστημα μεταξύ 15 Απριλίου ως σήμερα.

Σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, ήτοι (α) στις 22/4, ο 25άρης κορύφωσε στις 406,92 μονάδες έκλεισε στις 406,6 και κατόπιν έγραψε χαμηλό εκείνης της εποχής στις 385,42 μονάδες στις 28/4. Άρα οι 407 μονάδες, ήταν οροφή. Ομοίως λειτούργησαν οι 398,6 μονάδες στις 2/5. Αλλά αυτά τα δεδομένα παρέχουν ασθενείς ενδείξεις, σε αντίθεση με την ισχύ πρόσφατων δεδομένων, όπως τη συνεδρίαση στις 29 Μαΐου που με υψηλό στις 394,32 μονάδες ο 25άρης έκλεισε στις 389,6, για να λειτουργήσει σαν στήριξη, από όπου ξεκίνησε μια άνοδος που τον έφερε στις 10/6 πάνω από τις 430 μονάδες ενδοσυνεδριακά και σε κλείσιμο ως τις 428,5.

Αυτά είναι και τα επίπεδα αντίστασης που θα συναντήσει κάποτε ο δείκτης, αν συνεχιστεί με διαλλείματα η ανοδική δυναμική του που ισχύει από τον Ιούνιο του 2012. Από αυτή κινδύνευσε πρόσφατα να εκτροχιαστεί και η εβδομάδα που πέρασε, απομάκρυνε αυτό το ενδεχόμενο.

Κάτι ανάλογο ήταν και αυτό που έγινε στις 27 Ιουνίου όταν με μέγιστο μέρας τις 398,09 μονάδες ο FTSE έκλεισε στις 390,4 και επακολούθησε ανοδικό rebound που στις 3 Ιουλίου τον οδήγησε σε μέγιστο μέρας τις 406,7 μονάδες και κλείσιμο στις 405,97. Η θέση μας είναι πως ο 25άρης εισήλθε σε ζώνη τιμών που αφού στο παρελθόν λειτούργησε σαν στήριξη, τώρα πιθανά να λειτουργήσει σαν αντίσταση. Μια αντίσταση που θα ξεπεραστεί και η επόμενη ζώνη αντίστασης θα είναι μεταξύ των 398 και 407 μονάδων που είναι και η τιμή στόχος για τον δείκτη των παραγώγων.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές ξεπέρασαν μια πτώση στη Wall Street και κινήθηκαν κοντά στα υψηλά τριετίας σήμερα, με την Κίνα να έχει το προβάδισμα μετά από στοιχεία που έδειξαν ένα ισχυρό άλμα στα κέρδη από τις βιομηχανικές επιχειρήσεις στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Το δολάριο διαπραγματεύθηκε κοντά στις κορυφές έξι μηνών έναντι ενός καλαθιού βασικών νομισμάτων ενώ το ευρώ συνέχισε να υποχωρεί.

Τα κέρδη που αποκομίζουν οι κινεζικές βιομηχανικές επιχειρήσεις αυξήθηκαν από το προηγούμενο έτος 17,9% τον Ιούνιο σε 588,08 εκατομμύρια γιουάν (94,980 δις δολαρίων), με απότομη άνοδο από το 8,9% της αύξησης το Μάιο σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Πρόσφατα στοιχεία έχουν ενισχύσει τις προσδοκίες της αγοράς ότι η κινεζική οικονομία ξεφεύγει από τον πυθμένα στον οποίο οδηγήθηκε, καθώς η κυβέρνηση χρησιμοποιεί στοχευμένα μέτρα τόνωσης για τη στήριξη της ανάπτυξης.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν πάνω +0,2% κοντά σε υψηλό τριετίας. Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei, ο οποίος χτύπησε ένα κλείσιμο στα υψηλά έξι μηνών την Παρασκευή, ήταν +0,5%.

Το ευρώ διαπραγματεύθηκε με ελαφρά διαφοροποίηση στα 1,3432 δολάρια, σε κοντινή απόσταση από τα 1,3421 δολάρια την Παρασκευή, τα χαμηλότερα επίπεδα από το Νοέμβριο του 2013.

Τα γεωπολιτικά ζητήματα παρέμειναν βασικός παράγοντας για τα εμπορεύματα όπως το πετρέλαιο.

Το μπρεντ έπεσε -0,4% στα 107,96 δολάρια το βαρέλι, αλλά εξακολουθεί να διατηρεί ένα μεγάλο κομμάτι των κερδών του από την Παρασκευή, όταν ανέβηκε πάνω από 1 δολάριο, από τις εντάσεις στην Ουκρανία και την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών που πυροδότησε νέους φόβους διαταραχών στη γραμμή εφοδιασμού.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec.

Η περίοδος αναμονής για το Χ.Α. και η διαφοροποίηση σε σχέση με τις ξένες Αγορές φαίνεται ότι έλαβε τέλος, καθώς η Αγορά στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της εβδομάδας έδειξε να ανακτά δυναμική σε άνοδο και τζίρο.

Η Αγορά εξήλθε από την "μιζέρια" των τελευταίων εβδομάδων περισσότερο με την συνδρομή της φημολογίας παρά με κάποιο ισχυρό νέο. Η αίσθηση ότι τα "τεστ αντοχής" των Ελληνικών Τραπεζών τον προσεχή Οκτώβριο δεν θα επιφέρουν νέες σημαντικές κεφαλαιακές ανάγκες, σε συνδυασμό με κάποια καλά νούμερα από το μέτωπο των μακροοικονομικών μεγεθών (εκτέλεση προϋπολογισμού, πλεόνασμα, αφίξεις τουριστών), βελτίωσαν την ψυχολογία με αποτέλεσμα η ανοδική κίνηση να εκτονωθεί μαζικά και να περιλάβει το σύνολο των Δεικτοβαρών μετοχών στην ανοδική τάση.

Στα "συν" της εβδομάδας η ανεπίσημη έναρξη της συζήτησης για την αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους από κύκλους του ΔΝΤ, η κινητικότητα που παρατηρείται στο μέτωπο της ελάφρυνσης της φορολογίας, πιθανότατα και ενόψει ΔΕΘ και η υπογραφή επέκτασης της σύμβασης του ΟΛΠ με την Κινεζική Cosco. Κατά τα άλλα η γεωπολιτική κατάσταση δεν έδειξε κάποια στοιχεία ουσιαστικής εκτόνωσης και η τάση στις ξένες Αγορές δόθηκε κυρίως από την καλή εικόνα των εταιρικών κερδών στις ΗΠΑ.

Η έναρξη της περιόδου ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων αναμένεται να αφυπνίσει κάπως την Αγορά σε επίπεδο νέων. Ήδη έχουν ανακοινώσει δύο εταιρείες το πρώτο εξάμηνο της χρήσης (MIG Real Estate, Entersoft) και ο ρυθμός των δημοσιεύσεων αναμένεται να ενταθεί στις επόμενες δύο εβδομάδες πριν την διακοπή που παρατηρείται την εβδομάδα του δεκαπενταύγουστου. Τα Ελληνικά Χρηματιστήρια συνεχίζουν την Δευτέρα 28, ακολουθούν τα Ελληνικά Πετρέλαια και ο Σαράντης την προσεχή Τετάρτη και η εβδομάδα κλείνει με το εξάμηνο του Τιτάνα την προσεχή Πέμπτη.

Σήμερα, εξάλλου, ολοκληρώνεται η πρώτη από τις τρεις φάσεις ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας Κύπρου, μέσω βιβλίου προσφορών στο Λονδίνο. Την ίδια ημέρα αναμένεται και η ολοκλήρωση του πρώτου εγχειρήματος εισαγωγής της εταιρείας Algae Farms στην ΕΝΑ ΣΤ.ΕΠ (Εναλλακτική Αγορά Στήριξη Επιχειρηματικότητας). Στο σκέλος των σταθερών αποδόσεων η Wind αναμένεται να ανοίξει βιβλίο προσφορών την προσεχή Δευτέρα για την έκδοση ομολόγου. Τέλος την ερχόμενη Παρασκευή είναι προγραμματισμένη η διατύπωση έκθεσης από την Moody's για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Οι δημόσιες επενδύσεις είναι ζωτικής σημασίας για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη

Οι κυβερνήσεις έχουν ψαλιδίσει τα μακροπρόθεσμα σχέδια τους για να πετύχουν τη μείωση των δαπανών, αλλά η επίπτωση της μείωσης των δημοσίων επενδύσεων έχει αρχίσει να εγείρει ανησυχίες για την ανάπτυξη.

Η Κίνα χρησιμοποιεί τακτικά τις δαπάνες για έργα υποδομής για τη σταθεροποίηση της οικονομίας της και πιστεύουμε ότι παρόμοιες προσπάθειες θα πρέπει να ενταθούν στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.

Οι νέες προβλέψεις του ΔΝΤ για την παγκόσμια ανάπτυξη δείχνουν μια πιο επιφυλακτική πορεία, λόγω της επίδρασης από παράγοντες που επιδρούν μια φορά αλλά και πιο αργή εγχώρια ζήτηση στις αναδυόμενες οικονομίες.

Συνολικά, παραμένουμε λιγότερο αισιόδοξοι από το ΔΝΤ, ιδιαίτερα για τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία. Στην τελευταία, αναμένουμε ότι η ανάπτυξη του 2ου τριμήνου θα είναι χαμηλότερη από την πρόβλεψη των αγοραίων.

Ανεπτυγμένες οικονομίες

Ηνωμένες Πολιτείες: Το ΔΝΤ βλέπει περισσότερο χώρο για χαλαρή νομισματική πολιτική Η έκθεση του ΔΝΤ για τις ΗΠΑ δίνει μια εικόνα εξαιρετικά υποτονική για την κατάσταση της αγοράς εργασίας και θεωρεί πως υπάρχει χώρος για εξαιρετικά χαλαρή νομισματική  πολιτική για ορισμένο χρονικό διάστημα.

Στη ζώνη του ευρώ: Η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός έχουν αποκλίνουσες προοπτικές.

Η ισχυρότερη από το αναμενόμενο εγγραφή στους δείκτες PMI Ιουλίου δίνει την εντύπωση ότι οι προοπτικές ανάπτυξης είναι πιθανό να βελτιωθούν στο  3ο τρίμηνο

και είναι σύμφωνες με τις προβλέψεις μας για αύξηση κατά 0,4% από τρίμηνο σε τρίμηνο.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Κοντά στο στόχο να συνεκτιμηθούν τα κεφαλαιακά οφέλη από τα σχέδια αναδιάρθρωσηςστα ευρωπαϊκά stress tests βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες, καθώς μετά από μια επίμονη προσπάθεια που καταβάλλει ο εγχώριος κλάδος, φαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποδέχεται το εύλογο αίτημα. Επί του παρόντος έχει γίνει δεκτό να υπάρχει το σχετικό πρότυπο αναφοράς κατά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του ελέγχου, αλλά σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα γίνουν εν τέλει αποδεκτά και ως mitigating measures, δηλαδή ως ενέργειες περιορισμού των κεφαλαιακών αναγκών, με την επίσημη απόφαση να μένει ανοικτή μέχρι το τέλος της διαδικασίας.

Μείωση των χορηγήσεων δανείων προς όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας καταγράφηκε τον Ιούνιο, ενώ ο γενικός ρυθμός πιστωτικής επέκτασης προς τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας παρέμεινε για ένα ακόμη μήνα αρνητικός. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος, ΕΛΛ+1,39% ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στο -3,5%, αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Η καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 324 εκατ. ευρώ, από αρνητική καθαρή ροή 212 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο του 2013.

Κατά 21,9% ενισχύθηκε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας τον Μάιο, ενώ για το α’ πεντάμηνο η ενίσχυσή του έφθασε στο επίπεδο του 9,5%, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας η συνολική αξία των εισαγωγών- αφίξεων, ανήλθε στο ποσό των 3.974,9 εκατ. ευρώ τον Μάιο εφέτος έναντι 3.868,2 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2013, παρουσιάζοντας αύξηση 2,8% (χωρίς τα πετρελαιοειδή, παρουσίασε αύξηση κατά 186,6 εκατ. ευρώ, ή 7,8%). Η συνολική αξία των εξαγωγών - αποστολών, ανήλθε στο ποσό των 2.250,1 εκατ. ευρώ έναντι 2.453,0 εκατ. ευρώ τον Μάιο 2013, παρουσιάζοντας μείωση 8,3% (χωρίς τα πετρελαιοειδή, παρουσίασε αύξηση κατά 21,1 εκατ. ευρώ, ή 1,5%). Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, ανήλθε σε 1.724,8 εκατ. ευρώ έναντι 1.415,2 εκατ. ευρώ τον Μάιο πέρυσι, παρουσιάζοντας αύξηση 21,9% (χωρίς τα πετρελαιοειδή, παρουσίασε αύξηση κατά 165,5 εκατ. ευρώ, ή 16,4%).

Την άποψη ότι δεν μπορεί να υπάρξει ενιαία λύση για τα κόκκινα δάνεια εκφράζει ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΕ Αλέξανδρος Τουρκολιάς. Ο κ. Τουρκολιάς μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» αναφέρει ότι η διαχείριση των προβληματικών δανείων απαιτεί κυρίως ψυχραιμία και διαμόρφωση σωστής και ρεαλιστικής στρατηγικής για την αντιμετώπισή τους. «Δεν αντιμετωπίζεται με φωνές και πυροτεχνήματα αλλά ούτε και με blanket solution, τύπου μια λύση για όλους (one -size- fits- all). Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα "κόκκινα" δάνεια και η δυνατότητα ανάκτησής τους αποτελούν περιουσιακό στοιχείο των τραπεζών - κάτι που αναγνώρισαν και όλοι οι επενδυτές που συμμετείχαν στις αυξήσεις κεφαλαίου» αναφέρει.

Την ανάγκη ενίσχυσης της ανεξαρτησίας της λειτουργίας των τραπεζών επισημαίνουν αναλυτές της Alpha Bank, ΑΛΦΑ+4,26%στο οικονομικό δελτίο που εκδίδει η τράπεζα. Όπως αναφέρουν, «μετά την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των προγραμμάτων αναδιάρθρωσης της Τραπέζης Πειραιώς, ΠΕΙΡ+5,06% της Εθνικής Τραπέζης ΕΤΕ+4,45% και της Alpha Bank είναι αναγκαίο να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα. Στην περαιτέρω ενίσχυση της ανεξαρτησίας της λειτουργίας των ελληνικών τραπεζών με έγκαιρη αναβάθμιση του ιδιοκτησιακού τους ελέγχου από τον ιδιωτικό τομέα».  Οι αναλυτές εκτιμούν ότι «αυτό μπορεί τώρα να προωθηθεί έγκαιρα και προγραμματισμένα, με εκμετάλλευση του ισχυρού επενδυτικού ενδιαφέροντος που ήδη εκδηλώνεται για τις ελληνικές τράπεζες και απεικονίζεται στην αξία των δικαιωμάτων αγοράς (warrants) των μετοχών τους, που είναι σήμερα στην κατοχή του ΤΧΣ». 

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Συνεχίζονται οι μάχες με θύματα αμάχους και παιδιά μεταξύ της νεοσύστατης Εθνικής Φρουράς του Κιέβου και των φιλορώσων αποσχιστών  στην Ανατολική Ουκρανία. Το Κίεβο κατηγορεί τους αποσχιστές ότι εμποδίζει την πρόσβαση του ΟΑΣΕ στον τόπο συντριβής του Boeing 777 των Μαλαισιανών Αερογραμμών. Όσον αφορά στις συγκρούσεις όπως έγινε γνωστό σήμερα έχασαν τη ζωή τους 13 άμαχοι, ανάμεσά τους και δύο παιδιά, ενός και πέντε ετών. Οι αιματηρές συμπλοκές σημειώθηκαν στην πόλη Γκορλίβκα, που βρίσκεται 45 χιλιόμετρα βορείως του Ντονέτσκ κι αποτελεί ένα από τα προπύργια των φιλορώσων αυτονομιστών.

Δήλωση που θα καλεί σε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα αναμένεται να υιοθετήσουν οι 15 χώρες-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με το σχέδιο της δήλωσης, αντίγραφο του οποίου περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, το Συμβούλιο καλεί σε «άμεση και άνευ όρων ανθρωπιστική εκεχειρία». Οι 15 χώρες μέλη καλούν το Ισραήλ και τη Χαμάς να τηρήσουν την εκεχειρία καθ' όλη τη διάρκεια της μουσουλμανικής γιορτής Αΐντ του τέλους του Ραμαζανιού και «πέραν της ημερομηνίας αυτής». Καλούν επίσης τις δύο πλευρές να «σεβαστούν πλήρως το ανθρωπιστικό δίκαιο και κυρίως αυτό που αφορά την προστασία των αμάχων», καθώς και να προσπαθήσουν να «εφαρμόσουν μια εκεχειρία διαρκή και πλήρως σεβαστή».

Η πορτογαλική εταιρεία Espirito Santo Financial Group (ESFG), που είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της πορτογαλικής τράπεζας Banco Espirito Santo (BES), ζήτησε προστασία από τους πιστωτές της, παγώνοντας άμεσα απαιτήσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ εις βάρος της και αυξάνοντας την αβεβαιότητα για τη μελλοντική ιδιοκτησία της τράπεζας. Η ESFG είναι η τρίτη εταιρεία του ομίλου Espirito Santo που ζήτησε προστασία σε διάστημα μικρότερο μίας εβδομάδας, καθώς τα προβλήματα κλιμακώνονται για αυτήν μετά την ανακάλυψη λογιστικών παρατυπιών σε έναν από τους επιχειρηματικούς ομίλους της.

Νέες προσωρινές περικοπές στους μισθούς άνω των 1500 ευρώ στους δημόσιους υπαλλήλους ενέκρινε το κοινοβούλιο της Πορτογαλίας. Με τις μειώσεις η κυβέρνηση εκτιμά ότι επιτύχει να τηρήσει φέτος το στόχο μείωσης του ελλείμματος στο 4% του ΑΕΠ. Το μέτρο αυτό, που εγκρίθηκε υπό τις αποδοκιμασίες εκατοντάδων διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το Κοινοβούλιο μετά το κάλεσμα της μεγαλύτερης συνδικαλιστικής ένωσης της χώρας CGTP, αναμένεται να καλύψει εν μέρει το κενό που δημιουργήθηκε μετά την απόρριψη, στα τέλη του Μαΐου από το Συνταγματικό Δικαστήριο, πολλών μέτρων λιτότητας που είχαν εγγραφεί στον υπό εκτέλεση προϋπολογισμό του 2014.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα