Γκ. Χαρδούβελης: Επιμένουμε στις μεταρρυθμίσεις

Παρασκευή, 25 Ιουλίου 2014 17:52
UPD:18:21
SOOC/Nick Paleologos

Ο υπουργός Οικονομικών και Δημοσίων Λογαριασμών της Γαλλίας Μισέλ Σαπάν κατά τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη.

Οι προσπάθειες του λαού έχουν φέρει αποτέλεσμα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών και Δημοσίων Λογαριασμών της Γαλλίας Μισέλ Σαπάν έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη. Ο κ. Χαρδούβελης επέμεινε στην ανάγκη τήρησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Ειδικότερα αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας ανέφερε ότι οι προσπάθειες από τον λαό έχουν φέρει αποτελέσματα. Παρ' ότι η κατάσταση παραμένει δύσκολη και επώδυνη για τον λαό, η οικονομία έχει σταθεροποιηθεί και υπάρχουν σημάδια για ανάκαμψη».

Παράλληλα, είπε ότι «η Γαλλία έχει συνδράμει σημαντικά στις μεταρρυθμίσεις και στις προσπάθειες του ελληνικού λαού».

Από την πλευρά του, ο κ. Χαρδούβελης δήλωσε ότι «η Ελλάδα επιμένει στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που ο κόσμος πρέπει να τις αποδεχθεί ως δικές του. Αλλά, για να γίνει αυτό πρέπει να δει και το εισόδημά του να αυξάνεται».

Προέβλεψε δε ότι «είμαστε μπροστά σε μια περίοδο ισχυρής ανάπτυξης».

Για τις οικονομικές εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο Έλληνας υπουργός είπε ότι «υπάρχει ανάγκη για επενδύσεις και εύρεση χρηματοοικονομικών πόρων». «Μας ενδιαφέρει», πρόσθεσε, «ένα δυνατό ευρώ, που μελλοντικά μπορεί να αντικαταστήσει το δολάριο».

Ο κ. Σαπάν τάχθηκε υπέρ της «χαλάρωσης» της οικονομικής πολιτικής στην Eυρωζώνη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η ευρωπαϊκή πολιτική χρειάζεται νέους προσανατολισμούς προς την ανάκαμψη».

Όπως είπε η οικονομική ανάπτυξη τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην Ελλάδα θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 

«Έτσι, λοιπόν, η πρωτοβουλία που ελήφθη από την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με την εγκαθίδρυση του Ινστιτούτου για την Ανάπτυξη, είναι μια πρωτοβουλία την οποία θα στηρίξουμε, αφού έχουμε δεσμεύσει 30 εκατομμύρια από το γαλλικό προϋπολογισμό για το σκοπό αυτό» είπε.

Ακόμη πρόσθεσε πως η ανάπτυξη τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γαλλία θα είναι εφικτή μόνο εάν η ευρωπαϊκή πολιτική θέσει νέους ορίζοντες και νέους προσανατολισμούς προς την ανάκαμψη.

Έτσι, λοιπόν, είπε, οι αποφάσεις που αφορούν τον προϋπολογισμό και τις δημοσιονομικές αποφάσεις, θα πρέπει να συνάδουν με τους κανόνες που έχουν αποφασιστεί στο πλαίσιο της Ευρωζώνης, αλλά θα πρέπει να συνάδουν επίσης και με όσα προβλέπονται για την ανάπτυξη αλλά  και με το πρόγραμμα που θα τεθεί σε εφαρμογή για τις επενδύσεις και τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα πρέπει να στηριχθούν τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε άλλες χώρες.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι αυτές που δημιουργούν απασχόληση που τόσο χρειαζόμαστε» τόνισε και κατέληξε λέγοντας πως η Ιταλική Προεδρία  αποτελεί μία πολύ καλή ευκαιρία «για να έχουμε νέες βάσεις και να δώσουμε νέους προσανατολισμούς στην ευρωπαϊκή πολιτική και στο πλαίσιο αυτό θα διεξαχθούν διάφορες συναντήσεις όπως αυτή του Μιλάνου, στο πλαίσιο της οποίας, για την προετοιμασία της οποίας, έχουμε συναντηθεί σήμερα».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα