Ερευνα για μεταποίηση: +16% στα κέρδη, +4,4% στις πωλήσεις το 2003

Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2004 19:10

Τα συνολικά προ φόρων κέρδη της ελληνικής μεταποίησης σημείωσαν το 2003 σημαντική αύξηση 16% (14,2% εξαιρουμένου του κλάδου επεξεργασίας πετρελαίου), όπως αναφέρεται σε έρευνα του ΣΕΒ και της ICAP.

Ωστόσο, οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν ότι η βελτίωση του καθαρού αποτελέσματος θα πρέπει κυρίως να αποδοθεί στη βελτίωση των μη λειτουργικών στοιχείων έναντι του 2002, όταν είχε σημειωθεί σημαντική αύξηση των μη λειτουργικών δαπανών.

Οι πωλήσεις της ελληνικής βιομηχανίας αυξήθηκαν με ρυθμό 4,4%. Εάν εξαιρεθεί ο κλάδος επεξεργασίας πετρελαίου, ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεων περιορίζεται στο 2,8%.

Το 2003 συνεχίστηκε η καθοδική πορεία της επενδυτικής δραστηριότητας. Συγκεκριμένα υπήρξε μείωση των ακαθάριστων επενδύσεων κατά 5,3%. Η κάμψη είναι πολύ μεγαλύτερη (20,7%) εάν εξαιρεθεί ο κλάδος επεξεργασίας πετρελαίου, και σχετίζεται με τη νέα κάμψη του δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών του ΙΟΒΕ λόγω γεωπολιτικής αστάθειας, αργής ανάκαμψης της ευρωζώνης, αλλά και ολοκλήρωσης επενδυτικών σχεδίων που είχαν ξεκινήσει τα προηγούμενα χρόνια.

Το εργατικό κόστος ανά επιχείρηση το 2003 αυξήθηκε με ρυθμό 2,1%, ενώ ο αριθμός των απασχολουμένων ανά επιχείρηση αυξήθηκε κατά 0,7%.

Προσδοκίες για το 2004

Oι πωλήσεις ανά επιχείρηση αναμένεται να παρουσιάσουν αύξηση κατά 9,5%, τα προ φόρων κέρδη ανά επιχείρηση κατά 4,2% (9,5% χωρίς τον κλάδο πετρελαίου), το εργατικό κόστος κατά 1,5% και οι ακαθάριστες επενδύσεις 18,6%. Ωστόσο ο αριθμός απασχολούμενων ανά επιχείρηση αναμένεται να μειωθεί κατά 1,2%.

Η αισιοδοξία για τα κέρδη είναι μετριασμένη σε σχέση με αυτή που είχε καταγραφεί στην αντίστοιχη περυσινή έρευνα, παραμένει ωστόσο αμετάβλητη όσον αφορά στις πωλήσεις. Αντίθετα περισσότερο αισιόδοξες από το 2003 είναι οι προσδοκίες για τις εξαγωγές και τις επενδύσεις. Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι οι βιομηχανίες φαίνονται έτοιμες να προχωρήσουν σε αύξηση των επενδύσεων σε πάγιο κεφάλαιο, μετά τις μειώσεις που είχαν καταγραφεί τα δύο προηγούμενα έτη.

Οπως προκύπτει από την έρευνα, κύρια εμπόδια στις σχέσεις των επιχειρήσεων με το Δημόσιο αναδείχθηκαν οι υψηλοί φόροι και ασφαλιστικές εισφορές, η γραφειοκρατία, η διαφθορά και η ανεπάρκεια των υποδομών που παρέχει το κράτος.

Η δειγματοληπτική έρευνα πραγματοποιήθηκε κατά το διάστημα Μαρτίου - Απριλίου 2004 με χρήση ερωτηματολογίου σε δείγμα 301 βιομηχανικών επιχειρήσεων. Το ποσοστό ανταπόκρισης στην έρευνα ήταν 81,4%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα