Τρεις εμπορικές συμφωνίες υπογράφηκαν με το Μπακού

Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2004 19:33

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, που πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν, συνοδευόμενος από τους υφυπουργούς Εξωτερικών Παναγιώτη Σκανδαλάκη και Ευρυπίδη Στυλιανίδη, είχε σήμερα το πρωί στις 10:30', κατ' ιδίαν συνομιλίες με τον πρόεδρο της χώρας Ilham Aliyev http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/06/21/927351.htm .

Στη συνέχεια, έγιναν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών και υπογράφηκαν τρεις συμφωνίες για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων στον επιχειρηματικό και τον εμπορικό τομέα.

Πρόκειται για μια συμφωνία που αφορά στην προώθηση και την αμοιβαία προστασία των επενδύσεων, για μια δεύτερη που αφορά σε θέματα διεθνών οδικών μεταφορών και μια τρίτη που αφορά σε αμοιβαία συνδρομή σε τελωνειακά θέματα.

Ο κ. Αλίεφ είπε ότι υπάρχει ενδιαφέρον Ελλήνων επιχειρηματιών να δραστηριοποιηθούν στο Αζερμπαϊτζάν, επισήμανε ότι η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας θα διευρυνθεί, και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ανάληψη έργων στον τομέα των πετρελαίων και του φυσικού αερίου.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης ανακοίνωσε πως στο πλαίσιο του φόρουμ επιχειρηματιών των δύο χωρών έχουν ήδη δρομολογηθεί συμφωνίες στους τομείς των ηλεκτρονικών, των μαρμάρων και των κρασιών και πρόσθεσε ότι βρίσκονται σε σωστό δρόμο διαβουλεύσεις για θέματα φυσικού αερίου.

Ο κ. Στυλιανίδης επισήμανε ότι η επίσκεψη Στεφανόπουλου στο Αζερμπαϊτζάν είναι η πρώτη Ελληνα αρχηγού κράτους σε μια χώρα η οποία συνιστά μια μεγάλη αγορά - στόχο.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας προσκάλεσε τον πρόεδρο Αλιέφ να επισκεφθεί επισήμως την Ελλάδα, αλλά και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Επαφές της ΔΕΠΑ

Ο πρόεδρος της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) Ραφαήλ Μωυσής, συναντήθηκε διαδοχικά με τον υπουργό Καυσίμων και Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν Medjid Kerimov και τον πρόεδρο της εταιρeίας υδρογονανθράκων Natig Aliyev.

Στις συναντήσεις επιβεβαιώθηκε η προοπτική ν' αποτελέσουν τα πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν σημαντικές εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας αερίου, το οποίο θα διακινηθεί μέσα από τους σχεδιαζόμενους αγωγούς προς τις χώρες της Ευρώπης διασχίζοντας την Ελλάδα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα