Οι στόχοι του νέου αναπτυξιακού νόμου

Τρίτη, 22 Ιουνίου 2004 13:58
UPD:14:06

Το «πρόσωπο» της Ελλάδας στον τομέα των επενδύσεων θέλει «λίφτινγκ», καθώς η συσσώρευση αρνητικών εμπειριών του παρελθόντος υποχρεώνει τη χώρα στο να εμφανίσει ένα νέο πρόσωπο ζωντάνιας και αυτοπεποίθησης.

Τα παραπάνω επισήμανε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Χρήστος Φώλιας.

Το εγχείρημα της κυβέρνησης για κατάρτιση του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, τόνισε ο υφυπουργός, ξεκινά με στόχο: «Η Ελλάδα, πρώτη ευρωπαϊκή επιλογή για επενδύσεις» και ουσιαστικό υπόβαθρο το τρίπτυχο απλότητα, σαφήνεια και ευελιξία. Βασική εθνική ανάγκη, πρόσθεσε, είναι η ενίσχυση των μειονεκτούντων περιφερειών.

Ο κ. Φώλιας υπογράμμισε ότι το «κλειδί» για να δημιουργηθούν νέες δυνατότητες και να ανοίξουν προοπτικές για τη χώρα βρίσκεται στην προσαρμογή στις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας.

Απαριθμώντας τις επιδιώξεις της κυβέρνησης μέσα από το νέο Αναπτυξιακό Νόμο, ο κ. Φώλιας τόνισε ότι στόχος είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, η προσέλκυση ξένων κεφαλαίων, η αύξηση της απασχόλησης, η προστασία του περιβάλλοντος, η άρση των περιφερειακών ανισοτήτων, η εισαγωγή των νέων τεχνολογιών αιχμής και εφαρμογή καινοτόμων επιχειρηματικών δράσεων, η επέκταση των κινήτρων και σε τομείς που μέχρι σήμερα αγνοήθηκαν ή καλύφθηκαν υποτυπωδώς (εμπόριο, μεταποίηση αγροτικών προϊόντων), η παροχή ευκαιριών και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις των μεγάλων αστικών κέντρων υπό προϋποθέσεις.

Ο κ. Φώλιας στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, που – όπως είπε – είναι αυτές οι οποίες δημιουργούν τα 2/3 των θέσεων εργασίας στην Ελλάδα προσθέτοντας ότι επιδίωξη είναι οι ΜΜΕ να βρουν στο νέο αναπτυξιακό νόμο έναν «στρατηγικό σύμμαχο». Δηλαδή, κίνητρα, προκειμένου να προχωρήσουν στον αναγκαίο τεχνολογικό εκσυγχρονισμό και στην αναδιάρθρωση της παραγωγικής τους βάσης, την ίδια στιγμή που θα έχουν λιγότερα διοικητικά εμπόδια και χρονοβόρες όσο και δαπανηρές διαδικασίες για την ίδρυση και τη λειτουργία τους.

Ταυτόχρονα θα ενισχυθούν, προκειμένου να χρησιμοποιήσουν νέες τεχνολογίες και θα εξομαλυνθούν τα προβλήματα στη χρηματοδότησή τους.

Πρόσθεσε επίσης ότι η συνολικότερη φιλοσοφία του Αναπτυξιακού Νόμου αρθρώνεται γύρω από άξονες, όπως η ορθολογικότερη συσχέτιση του επιχειρηματικού σχεδίου με τις θέσεις απασχόλησης, η κατάργηση του διαχωρισμού μεταξύ «παλαιών» και «νέων» επιχειρήσεων, η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και η αντιμετώπιση της διαφθοράς, η ταχύτερη ανταπόκριση στα αιτήματα και ενίσχυση των υπηρεσιών πληροφόρησης, ο ουσιαστικότερος έλεγχος, αλλά με πιο σύντομες διαδικασίες, καθώς και η συντόμευση της καταβολής των δόσεων της επιχορήγησης, όπως και πρόσθετα φορολογικά κίνητρα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα