Προληπτική δράση κατά της μεταολυμπιακής ανεργίας

Κίνητρα για προσλήψεις και μέτρα ενίσχυσης της κινητικότητας
Τρίτη, 22 Ιουνίου 2004 16:40

ΜΕΤΡΑ για την καταπολέμηση της ανεργίας, αλλά και την επαναπροώθηση στην αγορά εργασίας των απασχολούμενων στα Ολυμπιακά έργα εξέτασε σήμερα η Κυβερνητική Επιτροπή.

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην ταχύτατη καταγραφή των εργαζομένων αυτών αλλά και σε έρευνα για τα δημογραφικά και επαγγελματικά τους χαρακτηριστικά.

Στόχος αυτών των προσπαθειών είναι να εφαρμοστούν προγράμματα ολοκληρωμένης παρέμβασης, και να αξιοποιηθούν τα προγράμματα κατάρτισης-επανακατάρτισης. Ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Πάνος Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι θα επιδιωχθεί να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο η χρηματοδότηση, «ώστε να μην πάει χαμένο ούτε ένα ευρώ».

Δίνοντας ένα παράδειγμα αναφέρθηκε στο πρόγραμμα stage μέσω του οποίου θα απασχοληθούν 500 άνεργοι για τον έλεγχο των τιμών στη διάρκεια των Αγώνων.

Επιπλέον, μελετώνται μέτρα που θα αυξάνουν τα κίνητρα προς τους εργοδότες για προσλήψεις και θα ενισχύουν την επαγγελματική και γεωγραφική κινητικότητα.

Συγκεκριμένα, θα εξαγγελθούν μέτρα επιδοτήσεων, φορολογικών ελαφρύνσεων αλλά και επιδότηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, με στόχο, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος, «κάθε μικρομεσαία επιχείρηση να προσλάβει έναν ακόμα εργαζόμενο...». Θα επιδοτούνται για δύο χρόνια κατά 50% οι εργοδοτικές εισφορές για την πρόσληψη νέων ανέργων και ανέργων άνω των 55 ετών. Επίσης οι επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν άνεργες μητέρες θα λαμβάνουν επιδότηση για ένα χρόνο για κάθε παιδί.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος χαρακτήρισε την ενίσχυση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας «εθνική προτεραιότητα», και πρόσθεσε πως θα αντιμετωπισθεί με την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχείρησης και της δραστηριότητας του αυτοαπασχολούμενου.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος δεν αποκάλυψε τις σκέψεις της κυβέρνησης σχετικά με το μέλλον των μεταναστών εργατών που απασχολούνται στα Ολυμπιακά έργα.

Τέλος, ερωτηθείς αν η κυβέρνηση άργησε να λάβει τα μέτρα αυτά, ειδικά για όσους απασχολούνται στα έργα, ο υπουργός Απασχόλησης άσκησε κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση για καθυστέρηση, που υποχρέωσε τη σημερινή κυβέρνηση να ασχοληθεί με την περαίωσή τους, ενώ θα έπρεπε να μπορεί να συγκεντρώσει τις προσπάθειες στη διαχείριση της μετά-Ολυμπιακής χρήσης.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, εξέφρασε την άποψη πως μετά τους Αγώνες δεν θα υπάρξουν απολύσεις. «Θα δημιουργηθούν έργα την περιφέρεια και θα υπάρξει ισορροπία», υποστήριξε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα