Αλογοσκούφης: Δίνουμε αγώνα ενάντια σε λάθη του παρελθόντος

Ομιλία στην τελετή απονομής των βραβείων του ΕΒΕΑ
Τρίτη, 22 Ιουνίου 2004 19:45

«Mε ιδιαίτερα μεγάλη χαρά απευθύνομαι σε ένα τόσο εκλεκτό ακροατήριο με την ευκαιρία της απονομής των καθιερωμένων ετήσιων βραβείων από το ΕΒΕΑ.

Η απονομή των βραβείων αυτών αποτελεί έναν καταξιωμένο θεσμό που εδώ και εννέα χρόνια τιμά τις εταιρείες εκείνες, οι οποίες καταφέρνουν να διακριθούν στον ανταγωνιστικό και απαιτητικό στίβο του επιχειρείν.

Ο Τόμας Έντισον ισχυριζόταν ότι η συνταγή για την επιτυχία είναι 1% έμπνευση και 99% πολλή δουλειά. Όμως, το πραγματικό μέγεθος της επιτυχίας φαίνεται όταν οι επιχειρήσεις δείχνουν σεβασμό προς τις αξίες που χαρακτηρίζουν την κοινωνία μας.

Μολονότι διερχόμαστε μια περίοδο μεγάλων απαιτήσεων στη διεθνή οικονομική σκηνή, όπου ο ανταγωνισμός οδηγεί συχνά σε αθέμιτες πρακτικές, υπάρχουν ελληνικές επιχειρήσεις που διακρίνονται για την έφεσή τους προς την καινοτομία και την τεχνολογική πρόοδο, την επιτυχή διείσδυσή τους στη διεθνή αγορά, τη δημιουργία επωνύμων προϊόντων, την ευθύνη απέναντι στον άνθρωπο και το περιβάλλον και τη διατήρηση της παράδοσης και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Υπάρχουν επιχειρηματίες, οι οποίοι ξεκινώντας από το μηδέν καταφέρνουν να δημιουργήσουν επιτυχημένες εταιρείες που συνεισφέρουν στη δημιουργία πλούτου, στην αύξηση της απασχόλησης και στην ανάπτυξη.

Σήμερα, τις επιχειρήσεις αυτές και τους επιχειρηματίες εκείνους, δεν τους τιμά μόνον το ΕΒΕΑ. Τους τιμούμε όλοι μας.

Αναφέρθηκα προηγουμένως στις απαιτητικές συνθήκες που υφίστανται στο παγκόσμιο επιχειρηματικό περιβάλλον. Υπάρχουν όμως και αντιξοότητες που έχουν να κάνουν με το εγχώριο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Θέλω να γνωρίζετε ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει τομές, οι οποίες θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις αντιξοότητες αυτές. Μεταξύ άλλων:

1) Κάνουμε μια νέα αρχή στις σχέσεις του κράτους με τις επιχειρήσεις, απλοποιώντας τις διαδικασίες, αναμορφώνοντας το πτωχευτικό δίκαιο και ρυθμίζοντας τα χρέη που έχουν συσσωρευθεί.

2) Αντιμετωπίζουμε τη γραφειοκρατία, δρομολογώντας, για παράδειγμα, την επιστροφή του ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις.

3) Προετοιμάζουμε μια ολοκληρωμένη φορολογική μεταρρύθμιση, μειώνοντας τους φορολογικούς συντελεστές και αίροντας τα σχετικά με την φορολογία υφιστάμενα αντικίνητρα.

4) Αναμορφώνουμε τον αναπτυξιακό νόμο, ώστε να δοθούν κίνητρα για νέες επενδύσεις που θα επιτρέψουν στις ελληνικές επιχειρήσεις να αποκτήσουν σημαντικά πλεονεκτήματα.

5) Εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την αποτελεσματικότερη απορρόφηση των πόρων του Γ’ ΚΠΣ.

6) Ενεργοποιήσαμε το Εθνικό Συμβούλιο Εξαγωγών για να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια της οικονομίας μας.

7) Προχωρούμε σε μελετημένες αποκρατικοποιήσεις με διαφάνεια και σεβασμό στα συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου.

8) Προετοιμάζουμε την καλύτερη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες που παρέχουν οι σύγχρονες μέθοδοι.

9) Προωθούμε τη διαφάνεια στο Χρηματιστήριο, ώστε να αποκτήσει ο θεσμός αυτός και πάλι το κύρος που του αρμόζει.

10) Επιφέρουμε έναν εξορθολογισμό στη λειτουργία του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ, ώστε μέσα από την εξοικονόμηση πόρων και την ουσιαστική αύξηση της παραγωγικότητας να επέλθουν σημαντικές βελτιώσεις στις επιδόσεις ολόκληρης της οικονομίας μας.

Με λίγα λόγια, δίνουμε έναν αγώνα ενάντια σε λάθη και παραλείψεις του παρελθόντος που οδήγησαν σε μια σημαντική οπισθοδρόμηση την οικονομία μας. Τα εμπόδια είναι μεγάλα. Οι συνθήκες δεν είναι οι πιο ευνοϊκές. Αλλά έχουμε απόλυτη συναίσθηση και των δυσκολιών και των ευκαιριών που υπάρχουν.

Όσον αφορά τώρα τη διεθνή οικονομική συγκυρία, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι παρά τις δυσκολίες παρουσιάζονται και σημαντικές επιχειρηματικές ευκαιρίες, των οποίων η επιτυχής εκμετάλλευση θα μπορούσε να αποφέρει μεγάλα οφέλη.

Σε 52 ημέρες, αρχίζουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Η επιτυχής διεξαγωγή τους θα ενισχύσει σημαντικά την εικόνα της χώρας μας και θα μάς δώσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Πριν από 52 ημέρες, η Ευρωπαϊκή Ένωση υποδέχθηκε δέκα νέα μέλη στην οικογένειά της, αυξάνοντας τον πληθυσμό της κατά 20% και την αγορά της κατά 5%. Η διεύρυνση αυτή δημιουργεί μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης για όλη την Ευρώπη και ειδικά για την Ελλάδα.

Οι γείτονές μας βρίσκονται σε έναν δρόμο που θα τους οδηγήσει σε λίγα χρόνια στην αγκαλιά της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Αυτό σημαίνει ότι παρουσιάζονται πολλές ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις στις χώρες αυτές. ¶λλωστε, οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν επενδύσει στα Βαλκάνια περισσότερα από 7 δις ευρώ κατά το διάστημα της τελευταίας δεκαετίας.

Η Κίνα αποτελεί μια τεράστια και δυναμικά αναπτυσσόμενη αγορά. Η Ρωσία και άλλες αναδυόμενες οικονομίες μπαίνουν πια με αξιώσεις και δυναμισμό στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα και αλλάζουν τα δεδομένα. Αυτό σημαίνει ότι ανοίγουν νέες σημαντικές αγορές για τα ελληνικά προϊόντα. Επίσης, οι χώρες αυτές θα αποτελέσουν σημαντικούς τουριστικούς εταίρους για την Ελλάδα στα χρόνια που έρχονται.

Η Ελλάδα, μέσα από μια επανάσταση ποιότητας και γνώσης θα πρέπει να αποκτήσει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και να εκμεταλλευθεί καλύτερα τα ήδη υφιστάμενα συγκριτικά πλεονεκτήματά της. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να δοθούν -και θα δοθούν- ουσιαστικά κίνητρα για την Έρευνα και την Ανάπτυξη νέων προϊόντων και την ποιοτική και τεχνολογική αναβάθμιση των υφισταμένων.

Τα βήματα μας θα είναι προσεκτικά, αλλά αποφασιστικά. Δεν δικαιολογούνται ούτε καθυστερήσεις, ούτε υπερβολική βιασύνη. Χρειάζεται σοβαρότητα, υπευθυνότητα και εις βάθος μελέτη όλων των περιπτώσεων.

Γνωρίζω καλά ότι δεν είμαστε μόνοι μας σε αυτήν την προσπάθεια. Έχουμε δίπλα μας όλους τους κοινωνικούς εταίρους και τις επιχειρήσεις. Μέσα από συναινετικές διαδικασίες γόνιμου διαλόγου θα προωθήσουμε μέτρα που θα απαντήσουν αποτελεσματικά στις προκλήσεις. Μέτρα που θα οδηγήσουν σε μια υγιή και διατηρήσιμη ανάπτυξη, σε αύξηση της απασχόλησης και σε ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Μέτρα που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να περάσει επιτέλους μπροστά.

Σε αυτήν την προσπάθειά μας θέλουμε τη συνεργασία τόσο των επιχειρήσεων όσο και των εργαζομένων. Εσείς γνωρίζετε καλύτερα από όλους τι χρειάζεται να γίνει στα επιμέρους ζητήματα που σάς αφορούν. Γνωρίζετε τις ευκαιρίες. Γνωρίζετε τις δυσκολίες. Εσείς και τα συλλογικά σας όργανα, όπως είναι το ΕΒΕΑ. Γι’ αυτό ζητάμε την άποψή σας. Γι’ αυτό σάς ζητάμε να δουλέψετε μαζί μας.

Εργαζόμαστε όλοι μαζί για να μπορέσουμε να αλλάξουμε πορεία και να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε μια νέα ελληνική οικονομία.

Ξέρουμε όλοι ότι με κοινή, έντονη και συντονισμένη προσπάθεια θα μπορέσουμε να βάλουμε την Ελλάδα στο δρόμο της προόδου, της ευημερίας και της ανάπτυξης».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα