Στο κόκκινο ΗΠΑ και Ευρώπη

Αβεβαιότητα για τις γεωπολιτικές εξελίξεις
Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2004 00:01

Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων την ερχόμενη εβδομάδα και η αβεβαιότητα για τις γεωπολιτικές εξελίξεις οδήγησαν στο κόκκινο τα αμερικανικά χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής.

Η έλλειψη νέων οικονομικών ειδήσεων μέχρι στιγμής από την αρχή της εβδομάδας συνέβαλαν στο υποτονικό κλίμα της αγοράς ενώ η ανακοίνωση των ισχυρών κερδοφοριών από τις επενδυτικές τράπεζας Morgan Stanley και Goldman Sach's προκάλεσαν μικρή αντίδραση στην ψυχολογία των επενδυτών οι οποίοι παραμένουν νευρικοί για τις πολιτικές εξελίξεις στο Ιράκ και την αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων από τη Φέντεραλ Ριζέρβ την ερχόμενη εβδομάδα.

Η μετοχή της εταιρείας Wal-Mart υποχώρησε κατά 1,8% εν μέσω δικαστικών αγωγών που αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα για φυλετικές διακρίσεις παρασύροντας στην πτώση τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones ενώ στο δείκτη Nasdaq η PalmOne σημείωσε τα μεγαλύτερα κέρδη μετά την ανακοίνωση κερδοφορίας η οποία υπερέβη τις προβλέψεις αναλυτών.

Το κλίμα στις χρηματιστηριακές αγορές διατηρείται ήρεμο προς το παρόν αλλά τα βασικά θέματα που απασχολούν είναι η Φέντεραλ Ριζέρβ και οι εξελίξεις στο Ιράκ.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δεν αποτέλεσαν εξαίρεση στο γενικότερο υποτιμητικό κλίμα που επικρατεί και οι χρηματιστηριακοί δείκτες σημείωσαν πτώση πάνω από μια εκατοστιαία μονάδα.

Οι περισσότεροι συναλλασσόμενοι παρέμειναν στο περιθώριο τηρώντας στάση αναμονής εν όψει της συνεδρίασης της Φέντεραλ Ριζέρβ για την πολιτική επιτοκίων στο τέλος του μήνα.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 των πανευρωπαικών blue chips υποχώρησε κατά 1,1% στις 997,29 μονάδες ενώ ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 έκλεισε με πτώση 1,2% στις 2.782,43 μονάδες. Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 0,16% στις 11.581,27 μονάδες μετά τα ραγδαία κέρδη της προηγούμενης.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα