ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΑ σημαντικά υψηλότερα από το μέσο όρο της Ε.Ε.-25 και της Ευρωζώνης έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες o Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα.
Το Μάιο ωστόσο, όπως αναφέρεται στην έκθεση συγκυρίας του ΙΟΒΕ, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στην Ελλάδα περιορίζεται αισθητά από 115,4 μονάδες του Απριλίου σε 110,6 μονάδες. Αυτό οφείλεται κυρίως στην εκ νέου επιδείνωση του δείκτη εμπιστοσύνης των καταναλωτών, ο οποίος τους δυο προηγούμενους μήνες είχε παρουσιάσει ενδείξεις ανάκαμψης από τα πολύ χαμηλά επίπεδα στα οποία είχε φθάσει στα τέλη του 2003.
Στους τομείς της παραγωγής οι δείκτες παρουσιάζουν στασιμότητα ή μικρές μεταβολές, με εμφανέστερη την υποχώρηση του δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών στις κατασκευές.
Βιομηχανία: Οι επιχειρηματικές προσδοκίες στον τομέα της Βιομηχανίας τον Μάιο διατηρήθηκαν στα επίπεδα του Απριλίου, ενώ δεν καταγράφονται ουσιαστικές διαφοροποιήσεις στα βασικά μεγέθη. Η σταθερότητα του δείκτη οφείλεται στο γεγονός ότι η θετική συμβολή από τη βελτίωση των προβλέψεων για τα επίπεδα παραγωγής τους προσεχείς μήνες, αντισταθμίστηκε από τις πιο συγκρατημένες εκτιμήσεις για τα επίπεδα των παραγγελιών και τη διαφαινόμενη διόγκωση των αποθεμάτων.
Κατασκευές: Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στον τομέα των Κατασκευών μειώθηκε έναντι του Απρίλιο στις 141,9 μονάδες επηρεαζόμενος από τις μετριοπαθέστερες προβλέψεις για την εξέλιξη της απασχόλησης στον κλάδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης αφενός παρουσιάζει πτώση για τρίτο κατά σειρά μήνα και αφετέρου κινείται σε επίπεδα χαμηλότερα των τριών τελευταίων ετών. Η υποχώρηση αυτή ασφαλώς συνδέεται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι οποίοι χάνουν σταδιακά, την προωθητική τους δύναμη. Πάντως, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα πορεία των εργασιών και για το επίπεδο του προγράμματος εργασιών παρουσιάζονται βελτιωμένες.
Λιανικό εμπόριο: Το Μάιο ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στο Λιανικό Εμπόριο αυξήθηκε στις 119,6 μονάδες έναντι 118,3 μονάδων τον Απρίλιο. Η άνοδος του δείκτη επήλθε αφενός λόγω των θετικών εκτιμήσεων για την τρέχουσα εξέλιξη των πωλήσεων και αφετέρου λόγω της διαφαινόμενης ρευστοποίησης των αποθεμάτων. Αντίθετα συγκρατημένες είναι οι προβλέψεις των επιχειρήσεων για την εξέλιξη των πωλήσεων τους προσεχείς μήνες.
Υπηρεσίες: Τον Μάιο ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Υπηρεσίες διαμορφώθηκε στις 102,5 μονάδες έναντι 100,5 μονάδων τον Απρίλιο. Η αύξηση αποδίδεται στις εκτιμήσεις για την κατάσταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας κατά το τελευταίο τρίμηνο και στις θετικότερες εκτιμήσεις και προοπτικές για την εξέλιξη της ζήτησης.
Ευρωπαϊκή Ένωση
Από τις αρχές του χρόνου ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ε.Ε.-25 παρουσιάζει συνεχή βελτίωση. Η βελτίωση ήταν ιδιαίτερα εμφανής τον Μάιο όταν ο δείκτης αυξήθηκε κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του Απριλίου. Η εξέλιξη αυτή αντικατοπτρίζει βελτίωση του κλίματος στη βιομηχανία και τις υπηρεσίες, η οποία αντιστάθμισε τις μετριοπαθέστερες εκτιμήσεις των καταναλωτών. Ειδικότερα:
Στη Βιομηχανία ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών διατήρησε και τον Μάιο την ανοδική τάση στην οποία βρίσκεται στα μέσα του 2003. Ο σημαντικότερος παράγων που συνέβαλε στη θετική εξέλιξη ήταν η ρευστοποίηση των αποθεμάτων ενώ παρέμειναν αμετάβλητες οι εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και οι προβλέψεις για την παραγωγή.
Στις Υπηρεσίες ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών αυξήθηκε έναντι του Μαΐου κατά 1 μονάδα, επηρεαζόμενος κυρίως από τις ευνοϊκότερες εκτιμήσεις και προβλέψεις των επιχειρήσεων για τα επίπεδα της ζήτησης.
Στο Λιανικό Εμπόριο ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών παρέμεινε στάσιμος και οι προβλέψεις για τη ζήτηση μετριοπαθής. Αμετάβλητος τέλος παρέμεινε ο δείκτης και στις Κατασκευές.
Οι καταναλωτές στην Ε.Ε.-25 εμφανίζονται τον Μάιο λιγότερο αισιόδοξοι σε σχέση με την εξέλιξη της χρηματοοικονομικής τους κατάστασης τους επόμενους 12 μήνες. Μετριοπαθέστερες είναι εξάλλου και οι προβλέψεις τους για το γενικότερο οικονομικό κλίμα, ενώ αντίθετα βελτιώνονται οι προοπτικές για την εξέλιξη της ανεργίας.
Σε επίπεδο κρατών ο δείκτης οικονομικού κλίματος παρουσίασε αισθητή βελτί-ωση στις ακόλουθες: Μ. Βρετανία, Ισπανία, Λετονία, Τσεχία, Ολλανδία, Εσθο-νία. Αντίθετα, ο δείκτης μειώθηκε στην Ουγγαρία, Δανία, Ελλάδα, Λιθουανία, Σλοβακία, Βέλγιο Αυστρία, Σλοβενία.
Ευρωζώνη
Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στη ζώνη του ευρώ βελτιώνεται από τις αρχές του χρόνου με αισθητά βραδύτερο ρυθμό απ’ ότι ο δείκτης στην Ε.Ε.-25. Φαίνεται συνεπώς ότι οι νέες χώρες της διεύρυνσης ασκούν θετική επίπτωση στη διαμόρφωση των συνολικών μεγεθών της ΕΕ-25, ενώ οι χώρες της Ευρωζώνης ακολουθούν. Έτσι τον Μάιο ο δείκτης στην Ευρωζώνη αυξήθηκε μόλις κατά 0,1 της ποσοστιαίας μονάδας, γεγονός που οφείλεται αποκλειστικά σχεδόν στην καταγραφόμενη βελτίωση του κλίματος στις υπηρεσίες - οι οποίες σημειωτέον εισάγονται για πρώτη φορά στο δείκτη. Αντίθετα, μικρή επιδείνωση παρουσιάζουν οι δείκτες επιχειρηματικών προσδοκιών τόσο στο λιανικό εμπόριο όσο και στη βιομηχανία, ενώ και οι καταναλωτές εμφανίζονται λιγότερο αισιόδοξοι.
Από τις χώρες της Ευρωζώνης η ισχυρότερη βελτίωση καταγράφεται στην Ισπανία, Ολλανδία, Ιταλία και Πορτογαλία, ενώ στη Δανία, Ελλάδα, Βέλγιο, Αυστρία, Φιλανδία και Γαλλία, ο δείκτης υποχωρεί σε επίπεδα κατώτερα του Απριλίου.