Οι ξένες αγορές κινήθηκαν χθες καθοδικά, γιατί οι εντάσεις στα καυτά σημεία του πλανήτη δεν υποχωρούν και απειλώντας τη δυναμική της παγκόσμιας ανάπτυξης, ανεβάζουν τις τιμές των βασικών πρώτων υλών. Το ΧΑ, αν και βρέθηκε κοντά σε σημαντικές στηρίξεις για τους ΓΔ και 25άρη, δεν εμφάνισε, έστω και προσωρινά, δυνατότητα ανατροπής της τρέχουσας καθοδικής δυναμικής, που εγκαταστάθηκε από το τέλος της περασμένης βδομάδας.
Αντίθετα, συνεχίστηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες, αν και στο τέλος των συναλλαγών μειώθηκαν οι απώλειες του κλαδικού δείκτη, κατά μια ποσοστιαία μονάδα. Αυτό υπογραμμίζει την παρέμβαση ισχυρών θεσμικών για την βελτίωση της εικόνας του κλάδου από στατιστικής άποψης. Από το πρωί χθες σχεδόν, όλοι οι αναλυτές αναφέρθηκαν στην σημασία των επιπέδων γύρω από τις 365 μονάδες και στο ταμπλό ο 25άρης έφθασε ως τις 366 για να κλείσει τελικά μερικά δέκατα κάτω από τις 370. Αν σήμερα δεν σημειωθεί ανοδική αντίδραση, οι αναλυτές αναφέρουν ως επόμενη στήριξη τις 360 μονάδες.
γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Οι τραπεζικές μετοχές σύμφωνα με τους εγχώριους αναλυτές είναι «όμηροι» αποφάσεων σχετικών με τα "κόκκινα" δάνεια, ειδικά σε Επιχειρήσεις, μιας και μία τελική απόφαση θα έχει άμεση σχέση με την ρευστότητα στην Αγορά. Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν αποφάσεις σε σχέση με τους δανειολήπτες και η κωλυσιεργία είναι ό,τι χειρότερο σε σχέση με την κίνηση της Χρηματιστηριακής Αγοράς και όχι μόνο. Η θέση τους είναι πως δεν υπάρχουν κάποιες νέες ειδήσεις – εξελίξεις, τουλάχιστον μέσα στο Καλοκαίρι, που να φαίνεται ότι μπορούν να κάνουν την διαφορά ενώ εκτιμούν ότι η Αγορά φοβάται Α) τυχόν πρόωρες εκλογές και Β) τυχόν νέες αυξήσεις κεφαλαίου στον Τραπεζικό κλάδο, εν όψει των "stress tests" του Φθινοπώρου.
Με κάποιο τρόπο, οι ξένοι θεσμικοί πιθανά έχουν μια αόρατου τύπου επικοινωνία με στελέχη της τρόικας και για αυτό, μετά την αποχώρησή της, συνήθως αλλάζει η στάση των ισχυρότερων, ανάλογα με την αίσθηση που αποκομίζουν οι τεχνοκράτες ελεγκτές. Οι τράπεζες ωστόσο, δεν πιέζονται γιατί μπορεί να δυσκολέψουν τα πράγματα το φθινόπωρο. Βάρυνε το κλίμα η έκθεση της BlackRock που θεωρεί την Ελλάδα σαν χώρα που είναι στην πρώτη θέση επικινδυνότητας σχετικά με χρεοκοπία πάνω από την Ουκρανία και την Αργεντινή.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Με απώλειες έκλεισαν χθες οι αμερικανικοί δείκτες, αποτυπώνοντας εκ νέου τις ανησυχίες για την γεωπολιτικές προεκτάσεις των εξελίξεων στην Ουκρανία και τη Γάζα. Επίσης, η αγορά αποτιμά και τα στοιχεία από τα εταιρικά αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,28% στις 17.051,73 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε πτώση 0,17% στις 4.424,70 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε πτωτικά κατά 0,23% στις 1.973,63 μονάδες.
Στο ταμπλό, η Hasbro υποχώρησε κατά 3,1%, καθώς τα έσοδα που ανακοίνωσε για το δεύτερο τρίμηνο του έτους δεν ανταποκρίθηκαν στις εκτιμήσεις των αναλυτών. Επίσης, η Hasbro ανακοίνωσε σήμερα ότι τα καθαρά κέρδη β΄ τριμήνου υποχώρησαν στα 33,5 εκατ. δολάρια ή 26 σεντς ανά μετοχή, από τα 36,5 εκατ. δολάρια ή 28 σεντς ανά μετοχή πριν από έναν χρόνο.
Στο -3,9% βρέθηκε η BB&T, καθώς τα έσοδα της για το δεύτερο τρίμηνο υποχώρησαν σημαντικά εξαιτίας της αδύναμης ζήτησης ενυπόθηκων δανείων. Η τράπεζα ανακοίνωσε, επίσης, κέρδη 425 εκατ. δολαρίων, έναντι 547 εκατ. δολαρίων ένα χρόνο πριν.
Επίσης, η Yum Brands και η McDonald's υποχώρησαν κατά 3,9% και 1,4% αντίστοιχα, εξαιτίας του σκανδάλου ασφάλειας τροφίμων που έχει ξεσπάσει. Η υπόθεση αφορά προμηθευτή τους στη Σαγκάη στον οποίο οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές έβαλαν «λουκέτο», καθώς τα κρέατά του κρίθηκαν ακατάλληλα για τη δημόσια υγεία.
Στον αντίποδα, η EMC ενισχύθηκε κατά 4,8%, μετά τα δημοσιεύματα που αποκάλυψαν ότι η Elliott Management αγόρασε μέρος της εταιρείας έναντι μετρητών που ξεπέρασαν το 1 δισ. δολάρια.
Ευρώπη
Η συνεχής ροή νέων δεδομένων για τις συνθήκες κατάρριψης του αεροσκάφους των μαλαισιανών αερογραμμών στην ανατολική Ουκρανία περιπλέκει συνεχώς την κατάσταση αναφορικά με τις σχέσεις Ρωσίας - Δύσης, εξέλιξη που αποτυπώθηκε χθες στην πτώση των ευρωπαϊκών αγορών.
Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 ^FTSE-0,31% κατέγραψε απώλειες 0,32% στις 6.728 μονάδες, ο γερμανικός DAX ^GDAXI-1,45% έχασε 1,11% στις 9.612 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 ^FCHI-0,71% έκλεισε πτωτικά κατά 0,70% στις 4.305 μονάδες.
Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κατέγραψε πτώση 0,5% στις 337,95 μονάδες. Από τους 18 δυτικοευρωπαϊκούς δείκτες, μόνο εκείνοι της Φινλανδίας και της Νορβηγίας έκλεισαν με κέρδη.
Στο ταμπλό, απώλειες 1,5% κατέγραψε Deutsche Post, μετά την υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την κερδοφορία της από την JP Morgan. Ειδικότερα, τα EBITDA αναμένονται πλέον στα 2,95 δισ. ευρώ.
Στον αντίποδα, ξεχώρισε η Julius Baer, η οποία ενισχύθηκε κατά 8,2%, καθώς ανακοίνωσε ότι τα κέρδη πρώτου εξαμήνου ανήλθαν στα 178,3 εκατ. φράγκα, από 114 εκατ. φράγκα ένα χρόνο νωρίτερα. Τα υπό διαχείριση κεφάλαια αυξήθηκαν κατά 20 δισ. στα 274 δι. φράγκα.
Η Tesco ενισχύθηκε κατά 1%, μετά την ανακοίνωση ότι θα αναλάβει ο Ντέιβ Λιουις νέος διευθύνων σύμβουλος στη θέση του Φίλιπ Κλαρκ από 1η Οκτωβρίου.
Αρνητικά λειτούργησε και η νέα έκθεση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας, η οποία ανακοίνωσε ότι η γερμανική οικονομία παρέμεινε στάσιμη το β' 3μηνο του έτους, καθώς η βιομηχανική δραστηριότητα υποχώρησε εξαιτίας των γεωπολιτικών ανησυχιών.
ΧΑ
Με «βαρίδι» τον τραπεζικό κλάδο το Χρηματιστήριο Αθηνών ξεκίνησε την εβδομάδα με απώλειες, αποτυπώνοντας πλέον με τον πιο ευδιάκριτο τρόπο τη σεναριολογία που επικρατεί το τελευταίο διάστημα αναφορικά με τα αποτελέσματα των επικείμενων ασκήσεων αντοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Σήμερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 0,80% στις 1.149,00 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 1.163,38 μονάδες και η χαμηλότερη στις 1.138,63. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 15,47% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής, διαμορφούμενη στα 75,78 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 29,52 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Η ελληνική αγορά εξακολουθεί να είναι ευάλωτη σε διαφόρων ειδών «αναλύσεις» που προεξοφλούν προοπτικές και κερδοφορία έχοντας ελάχιστα δεδομένα στη διάθεση τους, με αποτέλεσμα ο τραπεζικός κλάδος να βρίσκεται «βαλτωμένος» παρά το γεγονός ότι μόλις πριν από περίπου τρεις μήνες κατάφερε να φέρει εις πέρας δύσκολες ανακεφαλαιοποιήσεις μέσω της αγοράς. Η στασιμότητα αυτή έχει φθείρει το Χ.Α. το οποίο δείχνει «εγκλωβισμένο» σε ένα εύρος διακύμανσης, χωρίς να προσφέρει μηνύματα για την επόμενη μέρα.
Χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης ήταν η έντονη μεταβλητότητα. Από το +0,44% το πρωί, το Χ.Α. βρέθηκε στο -1,69% και από το -1,69% μειώθηκε σε -0,80%. Και παρά το γεγονός ότι το ταμπλό έδειχνε να έχει «παραδοθεί» στους πωλητές, δέκα μετοχές του FTSE25 έκλεισαν θετικά, με τις ΓΕΚΤΕΡΝΑ, EurobankProperties, ΕΥΠΡΟ+2,22% Jumbo και MIG να ξεχωρίζουν περισσότερο. Μάλιστα, ο 25άρης έκλεισε στις 369,65 μονάδες με απώλειες 1,01%, με τον τζίρο στα 99,2 εκατ. ευρώ (στο 94,2% του συνολικού).
Δεν βοήθησαν καθόλου και σήμερα οι τραπεζικές μετοχές , με την Πειραιώς να κλείνει στο -3,9%, την Alpha Bank ΑΛΦΑ-3,21% στο -3,21% και την ΕΤΕ στο -2,42%. Ο τραπεζικός δείκτης το μόνο που κατόρθωσε ήταν να μειώσει τις απώλειές του από το -3,65% στο -2,65%. Μειώθηκε πάντως ο τζίρος 51,8 εκατ. και στο 49,7% το μερίδιο του στην συνολική αξία των συναλλαγών.
Ο FTSEM υποχώρησε κατά 0,57% στις 1.061,12 μονάδες λόγω των ΟΛΘ ΟΛΘ+2,43% (+2,43%), Φουρλή (+2,2%) και Aegean (0,81%). Θετικά έκλεισαν και οι μετοχές των Πλαστικά Θράκης ΠΛΑΘ+2,75% και Ιντρακομ (+2,75% και +0,48% αντίστοιχα).
Πρωταγωνίστριες της πτώσης το Υγεία (στο -4,61% και στη τιμή του 0,2900 ευρώ με συναλλαγές 151.270 τεμαχίων), Frigoglass ΦΡΙΓΟ-4,00% (στα 3,3600 ευρώ), Ελληνικά Καλώδια ΕΛΚΑ-3,60% (-3,60%) και Lamda στο -2,98% στα 4,5600 ευρώ με πιέσεις στο κλείσιμο ενόψει της αυριανής εισαγωγής των νέων μετοχών που προέκυψαν από την ΑΜΚ στα 4,2500 ευρώ ανά μετοχή.
Από το υπόλοιπο ταμπλό ξεχώρισαν οι μετοχές των Inform Lycos με άνοδο 5,33% και συναλλαγές αξίας 41.000 ευρώ, Πλαστικά Κρήτης ΠΛΑΚΡ+2,11% στο +2,11% και Πλαστικά Θράκης στο +2,75%. Απογοητευτική η εικόνα δεκάδων τίτλων, πρωτοσταντούντων των ΑΧΟΝ στο -19,2% με 55.000 τεμάχια και προσφορές 40.000 τεμάχια και Σελόντα στο -20% με 24.500 τεμάχια.
Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Ασφαλειών (-5,26%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Οικιακών Αγαθών (+1,55%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 43 κινήθηκαν ανοδικά, 77 καθοδικά, ενώ η τιμή 20 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.
Τεχνική ανάλυση
Ο 25άρης έκλεισε χθες μερικά δέκατα της μονάδας κάτω από τις 370 μονάδες, αφού επισκέφτηκε τα επίπεδα των 366 δυο φορές ενδοσυνεδριακά. Αλλά, οι traders έδωσαν τιμή εκκαθάρισης στα ΣΜΕ Αυγούστου και Σεπτεμβρίου στις 366,50 τρεις μονάδες δηλαδή, χαμηλότερα του υποκειμένου. Περιμένουν πιθανή συνέχεια στην κάθοδο, αλλά αν επαληθευτούν, τότε ο 25άρης «κινδυνεύει» να βρεθεί εκτός του κάτω ορίου – ευθείας που ενώνει τα χαμηλά της πορείας του από τον Ιούνιο του 2012 και μετά. Είμαστε συνεπώς πολύ κοντά στην έξοδο του 25άρη από το δίχρονο ανοδικό κανάλι του.
Έτσι, ενώ οι 340 μονάδες φαίνονται ως επόμενη σοβαρή στήριξη του δείκτη, αφού αποτελούν το ελάχιστο του τρέχοντος έτους, αν ο δείκτης των blue chip περάσει κάτω από τις 365 μονάδες σήμερα, το ύστατο επίπεδο που μπορεί να βρεθεί η τιμή του είναι κοντά στις 360 μονάδες. Κάθε τιμή κάτω από εκεί επί δυο τρεις συνεδριάσεις, θα αποκαλύψει ότι το ανοδικό κανάλι που ακολούθησε ο μέσος όρος των blue chip μετά τις εκλογές του 2012 έφθασε στο τέλος του.
Σήμερα πιθανότατα θα φανεί αν θα απομακρυνθεί ο δείκτης από την επικίνδυνη ζώνη ή, θα πλησιάσει στο σημείο που θα πυροδοτήσει ακόμα εντονότερες ρευστοποιήσεις, που αυτή τη φορά θα έχουν την βάση τους στην επιδείνωση της στατιστικής εικόνας του ΧΑ.
Άξιο αναφοράς είναι και το φαινόμενο της έντονης συναλλακτικής δραστηριότητας με βάση τους όγκους στα δικαιώματα προαίρεσης του δείκτη των παραγώγων. Αφού η δυναμική στο ΧΑ καθοδήγησε τους επαγγελματίες επενδυτές στις συναλλαγές υπέρ στοιχημάτων προς την short κατεύθυνση, με ανώτερο της προηγούμενης συνολικό συναλλακτικό ενδιαφέρον. Ενώ για την επόμενη σειρά, δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια. Στα calls λήξης Αυγούστου, άλλαξαν χέρια 4350 συμβόλαια, για τιμές εξάσκησης από τις 360 ως τις 410 μονάδες αλλά 3555 ήταν για το call στις 410 μονάδες και 435 αφορούσαν στις 400. Στα puts η εξέλιξη ανέβασε το συνολικό ενδιαφέρον. Για τη σειρά Αυγούστου ο όγκος ανήλθε σε 742 συμβόλαια τα 735 για τιμή εξάσκησης στις 360 μονάδες. Όλοι λοιπόν ατύπως συμφωνούν στην τεράστια σημασία των 360 μονάδων για το μέλλον του 25άρη και του ΧΑ.
Σήμερα
Οι Ασιατικές μετοχές άγγιξαν κορυφή τριετίας σήμερα, παρά τις παρατεταμένες ανησυχίες σχετικά με τις κρίσεις στην Ουκρανία και τη Γάζα, ενώ το γεν υποχώρησε έναντι του δολαρίου και του ευρώ.
Ο δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ενισχύθηκε +0,5% στο υψηλότερο σημείο του από το 2011, ενώ ο Nikkei της Ιαπωνίας αυξήθηκε περίπου 1% μετά από την εθνική εορτή που κράτησε κλειστές τις αγορές τη Δευτέρα.
«Η ψυχολογία των επενδυτών έχει καταλαγιάσει, καθώς ο VIX έχει μείνει ήρεμος», δήλωσε στο Reuters ο Akio Yoshino, επικεφαλής οικονομολόγος στο τμήμα στρατηγικής της Amundi Japan. Ο δείκτης μεταβλητότητας CBOE, που είναι ένα όργανο μέτρησης της αποστροφής προς τον κίνδυνο, πήδηξε 32,2% την Παρασκευή στην Ασία, το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης από τον Απρίλιο του 2013.
Οι τιμές των αμερικανικών μετοχών υποχώρησαν στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, γιατί η αύξηση στις εντάσεις γεωπολιτικού χαρακτήρα αντισταθμίσανε μια αισιόδοξη ώθηση από τα κέρδη κάποιων εισηγμένων των ΗΠΑ. Μέχρι στιγμής αυτή η περίοδος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων, έφερε το 66% από τις εταιρείες του S & P 500 να έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες της Wall Street για τα κέρδη, σύμφωνα με στοιχεία του Thomson Reuters, πάνω από το μέσο όρο του 63% από το 1994.
Αλλά οι τρεις μεγάλοι δείκτες των ΗΠΑ έκλεισαν αρκετά ψηλότερα από τα χαμηλά τους, ένα σημάδι ότι κάποια όρεξη για πιο ριψοκίνδυνα κινήσεις σε μετοχικές αξίες παρέμειναν, και τα E-Mini futures του S & P 500 κινήθηκαν σήμερα ανοδικά στις ασιατικές συναλλαγές.
«Η Μαλαισία έχει καταλήξει σε συμφωνία με τον ηγέτη της αυτονομιστικής ομάδας για να ανακτήσει τα πτώματα των θυμάτων από την κατάρριψη της περασμένης εβδομάδας ενός επιβατικού τζετ της Malaysia Airlines, καθώς και δύο μαύρα κουτιά του αεροσκάφους», ήταν σημερινή δήλωση του πρωθυπουργού της Μαλαισίας Najib Razak,.
Εν τω μεταξύ, στη Λωρίδα της Γάζας, ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε πάνω από 500 και ισραηλινές απώλειες αυξήθηκαν επίσης, οι ΗΠΑ ενέτειναν τις προσπάθειές τους για την κατάπαυση του πυρός.
Η πτώση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων συνέχισαν να επηρεάζουν αρνητικά το δολάριο, μετά από την ασφάλεια που αναζητούν οι επενδυτές που αγόρασαν χρέος της κυβέρνησης των ΗΠΑ τις τελευταίες ημέρες.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ ανήλθε στο 2,472% στην Ασία, όχι μακριά από το κλείσιμο του 2,475% στις ΗΠΑ.
Οι επενδυτές περιμένουν να μάθουν την πορεία που είχαν οι τιμές των αμερικανικών καταναλωτικών προϊόντων για να έχουν ενδείξεις ως προς το χρονοδιάγραμμα για την αυστηροποίηση στη νομισματική πολιτική της Federal Reserve.
Το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να αναφέρει ότι ο πληθωρισμός των ΗΠΑ υποχώρησε ελαφρά τον Ιούνιο, μετά την άνοδο των τιμών των τροφίμων που ώθησε τον δείκτη το Μάιο στη μεγαλύτερη αύξηση του σε περισσότερο από ένα χρόνο.
Το δολάριο κινήθηκε ανοδικά σήμερα αγοράζοντας 101,48 γεν, ενώ η ισοτιμία του ευρώ διαμορφώθηκε στα 137,25, την Παρασκευή όμως ήταν σε χαμηλό πέντε μηνών στα 136,71 γεν.
«Οι γεωπολιτικές εξελίξεις που περνούν την επίδρασή τους στις αγορές μέσω των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου θα παραμείνουν ένα βασικό θέμα αυτή την εβδομάδα», δήλωσε ο Shinichiro Kadota, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος στην τράπεζα Barclays Bank στο Τόκιο.
Το ευρώ ήταν σε μεγάλο βαθμό σταθερό στα 1,3524 δολάρια, τραβώντας μακριά από το χαμηλό πέντε μηνών των 1,3491 δολαρίων που άγγιξε την Παρασκευή.
Στις αγορές εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου των ΗΠΑ για παράδοση Αυγούστου αυξήθηκε περίπου 0,5% στα 105,10 δολάρια το βαρέλι, η αξία του ενισχύεται από τους φόβους για την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή και από κινήσεις που κάνουν οι traders που καλύπτουν θέσεις πριν από τη λήξη του συμβολαίου αργότερα σήμερα.
Η τιμή σποτ του χρυσού ήταν σταθερή στα 1.311,60 δολάρια η ουγγιά.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ
Η εβδομάδα που πέρασε ξεκίνησε με μία άτονη αντίδραση και ολοκληρώθηκε με την λήξη των συμβολαίων να μας βρίσκει και πάλι πτωτικά. Πλέον μένει να δούμε αν ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης αρκεστεί με το χαμηλό του 365 ή θα θελήσει να δοκιμάσει και την περιοχή του 360. Το πολύ θετικό είναι πως πλέον το "stop" μας στο "short" και είσοδος μας κατέβηκε στο 385, σε κλείσιμο, μιας και διάσπαση θα μας δώσει σε πρώτη φάση μία κίνηση προς το επίπεδο των 401 μονάδων. Οι όγκοι σχετικά χαμηλοί με αρκετά "πακέτα" να κάνουν την εμφάνιση τους στα τρέχοντα επίπεδα.
Ο Γενικός Δείκτης φαίνεται να θέλει να τεστάρει και πάλι την περιοχή των 1130 μονάδων, ενώ όσο συντηρεί την ζώνη του 1100 κρατάει και την ανοδικότητα των τελευταίων 2 ετών.
Αντίστοιχα ο Τραπεζικός δείκτης χρειάζεται μία διάσπαση, σε κλείσιμο, των 165 μονάδων για να μας δώσει ένα αγοραστικό σήμα. Με βάση τα πολύ κοντινά "stop" θα μπορούσαμε να περιμένουμε για να προχωρήσουμε σε νέες τοποθετήσεις.
Δεν έχουμε κάποια καινούργια νέα, τουλάχιστον μέσα στο Καλοκαίρι, που να φαίνεται ότι μπορούν να κάνουν την διαφορά ενώ η Αγορά φοβάται α) τυχόν πρόωρες εκλογές και β) τυχόν νέες αυξήσεις κεφαλαίου στον Τραπεζικό κλάδο, εν όψει των "stress tests" του Φθινοπώρου.
Από την άλλη το πολύ σημαντικό δεδομένο στον κλάδο των τραπεζών, είναι οι αποφάσεις σε σχέση με τα "κόκκινα" δάνεια, ειδικά σε Επιχειρήσεις, μιας και μία τελική απόφαση θα έχει άμεση σχέση με την ρευστότητα στην Αγορά. Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν αποφάσεις σε σχέση με τους δανειολήπτες και η κωλυσιεργία είναι ότι χειρότερο σε σχέση με την κίνηση της Χρηματιστηριακής Αγοράς και όχι μόνο.
Συνεχίζουμε να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, μεσοπρόθεσμα, όσο τα επίπεδα των 1100 μονάδων συντηρούνται. Το 1190-1200 έχει γίνει, στην παρούσα, κοντινή αντίσταση ενώ μία διάσπαση του 1196 επιπέδου μας δίνει αγοραστικό σήμα με επόμενη κίνηση στην περιοχή των 1250 μονάδων.
Η Ελληνική Χρηματαγορά συνεχίζει να κινείται με Καλοκαιρινούς ρυθμούς περιμένοντας λόγο ή κεφάλαια να αναθερμάνουν το ενδιαφέρον.
Ξένοι αναλυτές
Barclays: Οι Ασιατικές μετοχές διαχωρίζουν τη θέση τους έναντι των γεωπολιτικών εντάσεων
Οι Ασιατικές μετοχές ενισχύθηκαν παρά τις συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις. Η κίνηση οδηγήθηκε από την αγορά της Ιαπωνίας, καθώς και της Κίνας.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν στην οικονομική δραστηριότητα κατά το α’ εξάμηνο, όπως τονίζει η Eurobank σε έκθεσή της, προβλέποντας παράλληλα ότι το ΑΕΠ θα «περάσει» σε θετική περιοχή στο γ’ τρίμηνο του έτους.
Την έκθεση επιμελήθηκε ο Δρ. Πλάτων Μονοκρούσος και φέρει τον τίτλο «Η ελληνική οικονομία στο δρόμο της ανάκαμψης: πορεία του προγράμματος προσαρμογής, επενδυτικές ευκαιρίες και προκλήσεις.
Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 707 εκατ. ευρώ καταγράφηκε στο πρώτο εξάμηνο του έτους, έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 1.511 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2013 και στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 635 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.
Μείωση 4,9% παρουσίασε ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) τον Μάιο του 2014, έναντι αύξησης 0,4% που σηµειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2013 προς το 2012. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η συγκεκριμένη εξέλιξη στον τζίρο των εγχώριων βιομηχανιών, οφείλεται στις εξής μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας: Α. Στην αύξηση του δείκτη κύκλου εργασιών ορυχείων- λατομείων κατά 57,1%. Β. Στη μείωση του δείκτη κύκλου εργασιών μεταποιητικών βιομηχανιών κατά 5,6%.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Την εκτίμηση ότι θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό, το οποίο θα αγγίξει τα 12,5 δισ. ευρώ, στον προϋπολογισμό του 2015, διατυπώνει η γερμανική εφημερίδα «Stuttgarter Zeitung», σε άρθρο γνώμης το οποίο φιλοξενεί. Σύμφωνα με αυτό «η κυβέρνηση της Αθήνας υπό τον Αντώνη Σαμαρά αντιτάσσεται, ωστόσο, σε χρηματική βοήθεια. Φοβάται νέα μέτρα λιτότητας», ενώ υποστηρίζεται ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε δυσκολότερη κατάσταση από όλες τις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομική κρίση.
Φλέγον ζήτημα για την Ελλάδα και την Ιταλία χαρακτηρίζει το θέμα της «τεράστιας εισροής μεταναστών» η εφημερίδα «Wall Street Journal» ενώ στο ίδιο άρθρο επισημαίνει ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται έναντι μιας γενικευμένης αστάθειας στα νότια σύνορά της» και «οι νέες προκλήσεις της ΕΕ είναι γεωπολιτικές».
Ήπια ανοδικά κινήθηκε ο χρυσός σήμερα, με τους επενδυτές να προτιμούν την ασφάλεια του εν μέσω διαφαινόμενης κλιμάκωσης των γεωπολιτικών κινδύνων. Με κέρδη έκλεισε και το πετρέλαιο. Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου του χρυσού κατέγραψαν άνοδο κατά 0,3% ή 4,50 δολάρια, στα 1.313,90 δολάρια ανά ουγγιά. Τα συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου ενισχύθηκαν κατά 1,46 δολάρια ή 1,42%, καταγράφοντας άνοδο στο 104,56 δολάρια ανά βαρέλι.
ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ