Μικρή άνοδος με χαμηλό τζίρο στις ευρωπαϊκές αγορές

Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2004 18:58

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκαν καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων με πρωταγωνιστές τους κλάδους τηλεπικοινωνιών και υψηλής τεχνολογίας.

Η συναλλακτική δραστηριότητα κυμάνθηκε ωστόσο σε χαμηλά επίπεδα, καθώς πολλοί επενδυτές τηρούν στάση αναμονής εν όψει της απόφασης της Φέντεραλ Ριζέρβ για τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα.

Η πλειονότητα των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg εκτιμά ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της κατά 0,25% στη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής στις 30 Ιουνίου.

Η γερμανική κυβέρνηση προειδοποίησε για το ενδεχόμενο επιβράδυνσης της οικονομίας σε περίπτωση αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/06/23/928160.htm .

Παράλληλα, αβεβαιότητα επικρατεί σχετικά με τις εξελίξεις στο Ιράκ μετά την παράδοση της εξουσίας από τις ΗΠΑ στους Ιρακινούς την επόμενη εβδομάδα, ενώ ανησυχία προκαλεί η άνοδος των τιμών πετρελαίου http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/06/23/927857.htm .

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.486,7 μονάδες αυξημένος κατά 0,41%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.720,14 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,54% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 3.945,10 μονάδες με κέρδη 0,43%.

Σημαντική άνοδο, άνω του 4%, σημείωσε η μετοχή της Alcatel. Η γαλλική εταιρεία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού ενδέχεται να δεχθεί παραγγελία από την SBC Communications Inc. η οποία σχεδιάζει να δαπανήσει 4 με 6 δισ. δολάρια για νέο δίκτυο οπτικών ινών.

Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον συγκέντρωσε και ο τίτλος της British American Tobacco καθώς οι αμερικανικές αρχές ανταγωνισμού ενέκριναν την προσφορά της R.J. Reynolds Tobacco Holdings για εξαγορά των στοιχείων ενεργητικού της πρώτης στις ΗΠΑ. H μετοχική της τιμή έκλεισε με κέρδη 7,2%.

Η μετοχή της Alitalia ενισχύθηκε κατά 4,5%. Η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε δάνειο για τον εθνικό αερομεταφορέα ύψους 400 εκ. ευρώ σε μια τελευταία προσπάθεια για τη διάσωση του εθνικού αερομεταφορέα, ανέφεραν αρμόδιες πηγές. Το δάνειο εξεδόθη από κοινοπραξία τραπεζών και θα έχει διάρκεια έξι μήνες αλλά δεν αποκλείεται διεύρυνση της προθεσμίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα