Π. Δούκας: Στις 29/3 δεν βρήκα ούτε ευρώ στα ταμεία

Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2004 21:00

«Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ συστηματικά παραπλανούσαν για το δημόσιο χρέος. Υπήρχε μια πολιτική, να μεταθέτουν χρονικά τα δανειακά βάρη, αλλά και να μην καταχωρούν επακριβώς στους προϋπολογισμούς κάθε έτους όλα όσα έπρεπε να καταχωρηθούν», ισχυρίζεται ο υφυπουργός Οικονομικών Π. Δούκας, ο οποίος ενημέρωσε σχετικά την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο υφυπουργός σημειώνει ότι «όταν παρέλαβε η κυβέρνηση της ΝΔ, είχαν σχεδόν εξαντληθεί όλα τα διαθέσιμα. Σύμφωνα με τον επίσημο πίνακα των χρηματοροών, στις 29 Μαρτίου στα ταμεία υπήρχε άνοιγμα 300 εκατ. ευρώ».

Χαρακτηριστικά αναφέρει ο υφυπουργός ότι «το 2001 η κυβέρνηση απέκρυψε μέσω ενός πολυπλοκότατου συστήματος currency και interest rate swaps €2,8 δισ. από το δημόσιο χρέος. Δηλαδή μειώθηκε λογιστικά το χρέος κατά €2,8 δισ., αλλά αυτό το ποσό μεταφέρθηκε στα ελλείμματα έως το 2019 (προσαυξημένο από τους σχετικούς τόκους και όλα τα σχετικά έξοδα των swaps).

Το 2004 οι προγραμματισμένες από την προηγούμενη κυβέρνηση πληρωμές για τα εξοπλιστικά προγράμματα είναι € 2,41 δισ. Από αυτά είναι εγγεγραμμένα στον τακτικό προϋπολογισμό € 758 εκατ., ενώ τα υπόλοιπα καλύπτονται με επιπλέον δανεισμό».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα