ΠΓΔΜ: Παρουσιάσεις σε επενδυτές για πιθανή έκδοση ευρωομολόγου

Τρίτη, 15 Ιουλίου 2014 19:22
UPD:19:54
EPA/GEORGI LICOVSKI

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της ΠΓΔΜ όλα θα γνωστοποιηθούν μετά την ολοκλήρωση των road shows.

Τη διοργάνωση παρουσιάσεων (road shows) σε επενδυτές στην Ευρώπη, με στόχο την πιθανή έκδοση ευρωομολόγου ανέθεσε στις τράπεζες Deutsche Bank και HSBC η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ.

Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ αποφεύγει να γνωστοποιήσει περισσότερα στοιχεία, σημειώνοντας ότι οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία στην παρούσα φάση θα μπορούσε να πλήξει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας έναντι των πιθανών επενδυτών.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά τις διαπραγματεύσεις με επενδυτές στην Ευρώπη θα διεξάγουν από πλευράς ΠΓΔΜ ο υπουργός Οικονομικών, Ζόραν Στάβρεσκι και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, Ντιμίταρ Μπόγκοβ.

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι τη διοργάνωση των παρουσιάσεων έχουν αναλάβει οι Deutsche Bank και HSBC, εικάζεται ότι αυτές θα διεξαχθούν στη Γερμανία και την Μεγάλη Βρετανία.

Οικονομικοί αναλυτές στα Σκόπια αναφέρουν ότι η χώρα θα χρειαστεί πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ για την κάλυψη των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού και πως το επιτόκιο της πιθανής έκδοσης ευρωομολόγου θα ξεπεράσει το 6%.

Μέχρι σήμερα η ΠΓΔΜ έχει εκδώσει δύο φορές ευρωομόλογα: η πρώτη το 2005, όταν εξέδωσε ευρωομόλογο ύψους 150 εκατ.ευρώ με επιτόκιο 4,6%,το οποίο λήγει το 2015 και η δεύτερη το 2009, όταν εξέδωσε ευρωομόλογο ύψους 175 εκατ.ευρώ, με επιτόκιο 9,8%, το οποίο αποπληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2013.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα