Ντράγκι: Θα επιταχυνθεί η πιστωτική επέκταση στην Ευρωζώνη

Τρίτη, 15 Ιουλίου 2014 12:53
UPD:12:57
EPA/Patrick Seeger

Τη βεβαιότητά του ότι τα κεφάλαια που θα αντλήσουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες από το πρόγραμμα φθηνής χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα διοχετευτεί στην πραγματική οικονομία εξέφρασε ο επικεφαλής της ευρωτράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Μιλώντας χθες στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου, ο Ντράγκι εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τον τρόπο που θα διαχειριστούν οι τράπεζες τα κεφάλαια που θα αντλήσουν από το πρόγραμμα της ΕΚΤ, αποκλείοντας το ενδεχόμενο να τα χρησιμοποιήσουν για την αγορά κρατικών ομολόγων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεδομένου του ότι οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει σημαντικά, οι τοποθετήσεις σε αυτήν την κατεύθυνση δεν θα είναι επικερδείς. Επίσης, προυπόθεση του προγράμματος είναι ότι οι τράπεζες θα πρέπει να επιτυγχάνουν ένα ύψος δανείων στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά (εξαιρουμένων των στεγαστικών δανείων), διαφορετικά θα πρέπει να αποπληρώσουν το 2016 τα δάνεια που είναι κανονικά 4ετούς διάρκειας και έχουν επιτόκιο μόλις 0,25%. «Εάν οι τράπεζες δεν δώσουν δάνεια στο μη χρηματοπιστωτικό ιδιωτικό τομέα, θα πρέπει να τα αποπληρώσουν», πρόσθεσε ο Ντράγκι.

Επίσης, ο ίδιος διαβεβαίωσε πως η ΕΚΤ θα διατηρήσει την επεκτατική νομισματική πολιτική, σημειώνοντας πως τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Παράλληλα επισήμανε πως η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει μη συμβατικά εργαλεία για να αντιμετωπίσει τους κινδύνους από μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού. Ταυτόχρονα γνωστοποίησε πως εντείνονται οι προετοιμασίες της ΕΚΤ για τις αγορές ABS (τίτλοι που συνδέονται με στοιχεία ενεργητικού).

Αναφερόμενος στην πορεία του πληθωρισμού, αναγνώρισε ότι κινείται σε χαμηλά επίπεδα, ωστόσο εξήγησε πως οι κίνδυνοι που συνδέονται με την εξέλιξη αυτή είναι ισορροπημένοι. "Ο πληθωρισμός παραμένει χαμηλός. Έτσι θα παραμείνει και τους επόμενους μήνες", επανέλαβε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα