Γνώμη: Νηφάλια προσέγγιση

Τρίτη, 15 Ιουλίου 2014 07:00
UPD:07:05
REUTERS/JOHN KOLESIDIS

Κυβερνητικές πηγές δεν σταματούν να επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία ότι η τετραετία θα εξαντληθεί, όπως έχει επανειλημμένα τονίσει ο πρωθυπουργός.

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»

Οι εκλογές του Μαΐου έχουν περάσει πλέον στη σφαίρα της πολιτικής ιστορίας της χώρας, όμως η εκλογολογία που ξεκίνησε με αφορμή την εκλογική αναμέτρηση των περιφερειακών και ευρωπαϊκών εκλογών και τροφοδοτήθηκε στη συνέχεια από τα αποτελέσματά τους δεν φαίνεται να αποσύρεται από το πολιτικό προσκήνιο για να δώσει τη θέση της σε πιο ψύχραιμες προσεγγίσεις των αλλαγών που χρειάζεται η ελληνική οικονομική δραστηριότητα.

Κυβερνητικές πηγές δεν σταματούν να επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία ότι η τετραετία θα εξαντληθεί, όπως έχει επανειλημμένα τονίσει ο πρωθυπουργός, αναφέροντας με έμφαση μάλιστα ότι οποιαδήποτε απόκλιση από το χρονοδιάγραμμα αυτό μόνο προβλήματα μπορεί να προκαλέσει στην υλοποίηση του προγράμματος προσαρμογής και επανόδου της οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης.

Οι ίδιες πηγές, μάλιστα, συμπληρώνουν ότι η κυβερνητική στρατηγική είναι σε θέση να υπερβεί και το σκόπελο της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας στις αρχές του 2015 και ο σχεδιασμός που γίνεται λαμβάνει ως δεδομένο ότι δεν θα υπάρξει αναγκαστική προσφυγή στις κάλπες με αυτήν την αφορμή.

Το γεγονός ότι η αντιπολίτευση έχει ανεβάσει τους τόνους, όπως έγινε εμφανές στην περίπτωση της νομοθετικής ρύθμισης για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και όπως φαίνεται ότι θα συνεχίσει να κάνει με τη στάση που θα κρατήσει στο θέμα του αιγιαλού, προσδοκώντας ευρύτερες κοινωνικές συσπειρώσεις, δεν δείχνει προς παρόν να αποτελεί για την κυβέρνηση ικανό στοιχείο ανησυχίας.

Η κυβερνητική στρατηγική από δω και πέρα εστιάζεται στους εξής άξονες:

  • Στην ολοκλήρωση των συζητήσεων με την τρόικα ώστε να κλείσει με ευνοϊκά συμπεράσματα η διαδικασία της επόμενης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.
  • Στην προσπάθεια να στεφθούν με επιτυχία οι διαπραγματεύσεις με τους ελεγκτές για την υλοποίηση του σχεδίου των φορολογικών ελαφρύνσεων που θα δώσουν ανάσα σε ένα μεγάλο αριθμό φορολογουμένων -φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων- και θα επισπεύσουν την αναπτυξιακή διαδικασία.
  • Στην επίτευξη μιας καλής συμφωνίας, που θα έχει στο επίκεντρό της την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους τα επόμενα χρόνια -μέσω συνδυασμού ενεργειών-, διαλύοντας οριστικά τις όποιες αμφιβολίες μπορεί να υπάρχουν στις αγορές για τη βιωσιμότητά του και τη δυνατότητα μακροχρόνιας εξυπηρέτησής του.

Ο προγραμματισμός αυτός, αν και θα προσέφερε προφανή εκλογικά οφέλη στην περίπτωση πλήρους και επιτυχούς εφαρμογής του στην πράξη, απαιτεί ταυτόχρονα και μια νηφάλια, μακριά από προεκλογικές εντάσεις, θεώρηση των πραγμάτων και αντιμετώπιση της πολιτικής καθημερινότητας.

Αυτό είναι το μεγαλύτερο άμεσο στοίχημα που έχει να κερδίσει η κυβέρνηση οποτεδήποτε και αν διεξαχθεί η επόμενη εθνική εκλογική αναμέτρηση.

ΜΑΝΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ - [email protected]
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα