Νέα διοίκηση στην Banco Espirito Santo

Δευτέρα, 14 Ιουλίου 2014 13:12
UPD:13:13
REUTERS/RAFAEL MARCHANTE

Τον άμεσο διορισμό νέου διευθύνοντος συμβούλου και νέου δ.σ. στην τράπεζα Banco Espirito Santo (BES), η οποία προκάλεσε την περασμένη εβδομάδα σοβαρές αναταράξεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, επέβαλε η κεντρική τράπεζα της Πορτογαλίας, σύμφωνα με τους Financial Times.

Με την κίνηση αυτή επιταχύνεται κατά δύο εβδομάδες η αντικατάσταση των μελών της διοίκησης, τα οποία είχαν τοποθετηθεί από τον οικογενειακό όμιλο Espirito Santo (τον μεγαλύτερο μέτοχο της BES), με μία ανεξάρτητη διοικητική ομάδα που δεν έχει σχέσεις με τον όμιλο ή το σημερινό διοικητικό συμβούλιο.

Η μετοχή της BES έκανε βουτιά πάνω από 36% την περασμένη εβδομάδα, εν μέσω ανησυχιών για την έκθεσή της στον όμιλο Espirito Santo, μετά την αδυναμία της μητρικής εταιρείας του οικογενειακού ομίλου να πληρώσει γραμμάτιά της.

Με ανακοίνωσή της, η Τράπεζα της Πορτογαλίας ζήτησε από τη BES να συγκαλέσει χθες βράδυ έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και να ορίσει τον οικονομολόγο Βίτορ Μπέντο, ως τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο με άμεση ισχύ της σχετικής απόφασης.

Ο κ. Μπέντο και η νέα ομάδα αναμένεται να αναλάβουν τα καθήκοντά τους μετά την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της 31ης Ιουλίου, όταν ο Ρικάρντο Εσπίριτο Σάντο Σαλγκάδο - που ήταν επί 22 χρόνια εκτελεστικός πρόεδρος της BES - αναμένεται να παραιτηθεί μαζί με το υπόλοιπο διοικητικό συμβούλιο.

Καθήκοντα οικονομικού διευθυντή της τράπεζας θα αναλάβει άμεσα ο Ζοάο Μορέιρα Ράτο, που είναι σήμερα επικεφαλής του Οργανισμού Δημόσιου Χρέους της Πορτογαλίας, και τη θέση του αντιπροέδρου του διοικητικού συμβουλίου θα αναλάβει Ζοζέ Ονόριο, που είναι στέλεχος επιχειρήσεων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα