Υποχώρηση των χρηματιστηριακών δεικτών στην Ευρώπη

Τρίτη, 29 Ιουνίου 2004 10:07
UPD:13:17

ΠΤΩΤΙΚΕΣ τάσεις επικρατούν κατά τα πρώτα λεπτά των συναλλαγών στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης έπειτα από την επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος στη Wall Street κατά την τελευταία ώρα της χθεσινής συνεδρίασης.

Υπενθυμίζεται ότι οι δείκτες Dow Jones και Nasdaq υποχώρησαν κατά 0,14% και 0,28% αντιστοίχως αδυνατώντας να διατηρήσουν τα κέρδη που κατέγραφαν κατά τις πρώτες ώρες των συναλλαγών.

Αρνητικά επηρεάζουν την επενδυτική ψυχολογία οι φόβοι ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ ενδεχομένως να προβεί αύριο σε μεγαλύτερη του αναμενόμενου αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, προκειμένου να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

Ενδεχόμενη «επιθετική» αύξηση των επιτοκίων εκτιμάται ότι μπορεί να βάλει «φρένο» στην οικονομική ανάπτυξη παγκοσμίως περιορίζοντας τις καταναλωτικές δαπάνες και την εταιρική κερδοφορία.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 άνοιξε στις 4.511 μονάδες μειωμένος κατά 0,2%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.754,3 μονάδες με απώλειες 0,5% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 4.057,8 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,3%.

Πιέσεις ασκούνται στις μετοχές των ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών στον απόηχο της είδησης ότι ο αμερικανικός κολοσσός General Motors αναθεώρησε προς τα κάτω την προηγούμενη εκτίμησή του σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις του κατά το μήνα Ιούνιο.

Οι τίτλοι των γαλλικών εταιρειών Renault και Peugeot σημειώνουν πτώση κατά 1,50% και 1,2% αντιστοίχως.

Αντιθέτως, ενθαρρυντικά είναι τα νέα από το χώρο της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στη Γαλλία ανήλθε στο 105 τον Ιούνιο από 104 το Μάιο. Η άνοδος αυτή ήταν σε αντιστοιχία με τις προβλέψεις των αναλυτών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα