Γνώμη: Κυνήγι μαγισσών…

Παρασκευή, 11 Ιουλίου 2014 07:00
Images of Money

Αντί το οικονομικό επιτελείο να οργανωθεί για να «σώσει» την οικονομία, αλλά κυρίως την κοινωνία, αφού χωρίς να παταχθεί η φοροδιαφυγή ούτε φοροελαφρύνσεις θα έρθουν ούτε τα έκτακτα χαράτσια θα εξαλειφθούν, φροντίζει να προκαλεί ακόμη περισσότερο…

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»

«Κανένας πολίτης δεν εξαιρείται από την τιμίαν υποχρέωσιν του να συνεισφέρει κατά την δύναμιν και τα πλούτη του τα εις δημοσίας ανάγκας δοσίματα» είχε πει ο Ρήγας Φεραίος. Από το 18ο όμως αιώνα έως σήμερα, δυστυχώς, ακόμη τη φοροδιαφυγή κυνηγούν οι αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας, καθώς υπάρχουν πολίτες που έχουν από μόνοι τους εξαιρεθεί από την υποχρέωση να συνεισφέρουν…

Τα αποτελέσματα όμως, μέχρι σήμερα, από το συγκεκριμένο «κυνήγι» είναι γνωστά σε όλους. Γι’ αυτό άλλωστε και τις τελευταίες δεκαετίες κάθε νέα κυβέρνηση, κάθε νέος υπουργός Οικονομικών, υπόσχεται ότι θα «πατάξει» τη φοροδιαφυγή και τη φοροκλοπή. Βέβαια, αυτό προϋποθέτει σχέδιο, ανθρώπινο δυναμικό και πάνω απ’ όλα βούληση πολιτική!

Από την πορεία της οικονομίας, και όπως όλοι διαπιστώσαμε, είναι σίγουρο ότι τις προηγούμενες του μνημονίου δεκαετίες δεν υπήρχε ούτε καν πολιτική σκέψη, όχι βούληση, για να περιοριστεί το φαινόμενο. Δεν φτάσαμε τυχαία άλλωστε ώς εδώ.

Φυσικά και σχέδια υπήρχαν και υπεράριθμοι «ράμπο» για να «συλλάβουν» τη φοροδιαφυγή, αλλά χωρίς βούληση τι να κάνεις… Την τελευταία τετραετία, στα «πέτρινα» χρόνια των μνημονίων, κάτι φάνηκε ότι αλλάζει.

Προφανώς για να αποφευχθεί τυχόν «εξέγερση» των συνεπών φορολογουμένων, η εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έπρεπε, έστω για τα μάτια του κόσμου, να εμφανίζει και πιο ουσιαστικά αποτελέσματα στον τομέα αυτό.

Οπερ και εγένετο! Αλλά και πάλι η βούληση ήταν… περιορισμένη, αφού κάποιες «καυτές» υποθέσεις τις «ξέχναγαν» στα συρτάρια… Λίστα Λαγκάρντ, αν σας θυμίζει κάτι!

Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι η υπερφορολόγηση και τα «χαράτσια» έχουν βάλει λουκέτο σε χιλιάδες επιχειρήσεις και έχουν κυριολεκτικά «γονατίσει» ακόμη περισσότερα νοικοκυριά.

Και αντί το οικονομικό επιτελείο να οργανωθεί για να «σώσει» την οικονομία, αλλά κυρίως την κοινωνία, αφού χωρίς να παταχθεί η φοροδιαφυγή ούτε φοροελαφρύνσεις θα έρθουν ούτε τα έκτακτα χαράτσια θα εξαλειφθούν, φροντίζει να προκαλεί ακόμη περισσότερο…

Υπήρχε άραγε λόγος να εξαγγελθεί, το αυτονόητο φυσικά, ότι βγαίνουν καλοκαιρινή βόλτα ελεγκτές για επιτόπιους ελέγχους σε όλα τα τουριστικά θέρετρα για να «συλλάβουν» τους φοροπαραβάτες και να στριμώξουν όσους δεν αποδίδουν φόρους;

Ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι βρήκαμε την πολιτική βούληση και ότι έχουμε σχέδιο, τώρα δεν έχουμε ανθρώπους…. Ενώ τα προηγούμενα χρόνια κάθε εφορία έστελνε από 20 «ράμπο» στο «σαφάρι» για τις αποδείξεις, τώρα οι «ράμπο» που καλούνται να κάνουν ελέγχους σε όλα τα μαγαζιά της Ελλάδας είναι 21!

Οι λόγοι προφανείς, από τη μια η «άριστη» αναδιάρθρωση των υπηρεσιών που έγινε την τελευταία τετραετία και από την άλλη η υλοποίηση των μνημονιακών υποχρεώσεων που έχουν να κάνουν με τις μετατάξεις, την κινητικότητα και φυσικά τις απολύσεις.

Μέχρι να βρεθούν απαντήσεις πάντως, εμείς, πιστοί στην Ιστορία μας, συνεχίζουμε να «χτίζουμε»… παλάτια στην άμμο!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα