Στο «κόκκινο» παραμένουν οι ευρωπαϊκοί δείκτες

Τρίτη, 29 Ιουνίου 2004 13:21

ΑΠΩΛΕΙΕΣ εξακολουθούν να καταγράφουν οι κυριότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων εν όψει της αναμενόμενης αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών, η Φέντεραλ Ριζέρβ αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο νέων αυξήσεων στο άμεσο μέλλον. Αυτή τη στιγμή, τα επιτόκια στις ΗΠΑ βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 46 ετών.

Ενδεχόμενη «επιθετική» αύξηση των επιτοκίων εκτιμάται ότι μπορεί να βάλει «φρένο» στην οικονομική ανάπτυξη παγκοσμίως περιορίζοντας τις καταναλωτικές δαπάνες και την εταιρική κερδοφορία.

Στις 12:51 (ώρα Ελλάδος), στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 είχε διαμορφωθεί στις 4.498,3 μονάδες μειωμένος κατά 0,45%. Στο Παρίσι, στις 13:06, ο δείκτης CAC 40 βρισκόταν στις 3.753,12 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,49% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 4.056,43 μονάδες με απώλειες 0,32%.

Πιέσεις εξακολουθούν να δέχονται οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών στον απόηχο της είδησης ότι ο αμερικανικός κολοσσός General Motors αναθεώρησε προς τα κάτω την προηγούμενη εκτίμησή του σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις του κατά το μήνα Ιούνιο. Η μετοχή της DaimlerChrysler υποχωρεί κατά 1,72%.

Πτωτικά κινούνται και οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου με την ολλανδική ABN Amro να υποχωρεί κατά 2,15%. Αρνητικά επηρεάζει τις μετοχές του εν λόγω κλάδου η είδηση ότι η μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα αποταμιευτικών και δανειστικών προϊόντων Washington Mutual Inc. αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη της για τις προοπτικές κερδοφορίας της στο 2004. Ανακοίνωσε επίσης ότι αναμένει νέα μείωση των θέσεων εργασίας σε αυτή λόγω του ότι η άνοδος των μακροπρόθεσμων επιτοκίων πλήττει τις δραστηριότητές της στον τομέα στεγαστικών δανείων. Διαπραγματευτές επεσήμαναν ότι η ABN Amro πραγματοποίησε περίπου το 15% των συνολικών κερδών της στο 2003 από δραστηριότητες στον τομέα στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα