Aπώλειες εξακολουθούν να καταγράφουν οι ευρωπαϊκοί δείκτες

Πέμπτη, 09 Αυγούστου 2001 17:24
UPD:19:10

ΑΡΝΗΤΙΚΟ παραμένει έως αυτή την ώρα το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Το αγοραστικό ενδιαφέρον ήταν από την αρχή των συνεδριάσεων περιορισμένο, καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η παγκόσμια οικονομία δεν πρόκειται να ανακάμψει νωρίτερα από το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.

Όπως επισημαίνει η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ στο «Μπεζ Βιβλίο» της, το οποίο δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, η αμερικανική οικονομία τους δύο προηγούμενους μήνες παρέμεινε σχεδόν στάσιμη, καθώς η υποχώρηση της βιομηχανικής παραγωγής τους τελευταίους εννέα μήνες επηρεάζει αρνητικά το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας. Δυσοίωνα ήταν τα μηνύματα και για την ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς το ιταλικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν το δεύτερο τρίμηνο του έτους συρρικνώθηκε για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια.

Ισχυρές πιέσεις δέχεται ο κλάδος των φαρμακοβιομηχανιών λόγω της μείωσης που εμφάνισαν τα κέρδη της γερμανικής Bayer το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Συγκεκριμένα, τα λειτουργικά της κέρδη το εν λόγω διάστημα ανήλθαν σε 508 εκατ. ευρώ (449 εκατ. δολ.) μειωμένα κατά 45% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο.

Η μετοχή της γερμανικής εταιρείας, η οποία χθες έφθασε να σημειώνει πτώση έως και 17,7%, υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 5,86%. Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση της Bayer προειδοποίησε χθες τους επενδυτές ότι τα κέρδη της εταιρείας στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης θα είναι κατώτερα των αρχικών εκτιμήσεων λόγω της απόσυρσης του σκευάσματος Baycol/Lipobay από τις αγορές.

Αντιθέτως, κέρδη (2,85%) καταγράφει η μετοχή της Commerzbank παρά τα απογοητευτικά οικονομικά αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου. Oπως έγινε σήμερα γνωστό, τα καθαρά κέρδη της Commerzbank, της τέταρτης μεγαλύτερης τράπεζας στη Γερμανία, ανήλθαν σε 94 εκατ. ευρώ (83 εκατ. δολ.) μειωμένα κατά 87% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο, όταν είχαν διαμορφωθεί στα 731 εκατ. ευρώ. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι τα κέρδη της το εν λόγω διάστημα θα έφθαναν τα 108 εκατ. ευρώ.

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 βρίσκεται στις 5.416 μονάδες με απώλειες 1,10%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 4.896,28 μονάδες μειωμένος κατά 1,8%, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 5.506,98 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,92% και, τέλος, στη Ζυρίχη ο δείκτης SMI στις 6.760 μονάδες κατά 1,67% χαμηλότερα σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα