Γκ. Χαρδούβελης: Η αλληλεγγύη στην Ευρώπη δουλεύει

Τετάρτη, 09 Ιουλίου 2014 18:20
UPD:19:27
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Μετά τη συνάντησή του με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και επικεφαλή του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ (Α) ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης (Δ) ανέφερε ότι πάνω από το 60% της βοήθειας που έχει προσφέρει το EFSF σε χώρες της Ευρώπης έχει έρθει στην Ελλάδα.

«Έχουμε επενδύσει στο μέλλον της Ελλάδας» δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (EFSF/ESM), μετά από συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη.

Όπως ανέφερε ο κ. Ρέγκλινγκ, «τα τελευταία τρία χρόνια ο EFSF έχει χορηγήσει περισσότερα από 141 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και «έχει στους ώμους του» το 43% του ελληνικού χρέους».

Δεδομένου ότι ο μέσος όρος των δανείων είναι τα 32 έτη, ενώ οι όροι δανεισμού (χαμηλότοκα δάνεια μακράς ωρίμασης) εξοικονομούν άνω των 8,5 δισ. ευρώ ετησίως για την ελληνική οικονομία, ο επικεφαλής του EFSF έκανε λόγο για επένδυση στο μέλλον της χώρας.

Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι επικροτεί «τη σημαντική προσπάθεια που έχει κάνει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια».

Είπε πως γνωρίζει ότι η δημοσιονομική προσαρμογή και οι διαρθρωτικές αλλαγές ήταν δύσκολες και επώδυνες για πολλούς, αλλά παρότρυνε τους Έλληνες πολίτες «να στρέψουν το βλέμμα τους και στα θετικά αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί.

Όπως τόνισε, «η Ελλάδα γίνεται σιγά σιγά εκ νέου ανταγωνιστική και παρά τα απαράδεκτα υψηλά ποσοστά ανεργίας, σιγά- σιγά η ανεργία μειώνεται και οι επενδυτές έχουν αρχίσει να επιστρέφουν».

Γκίκας Χαρδούβελης: Εμείς θα κάνουμε μεταρρυθμίσεις και οι Ευρωπαίοι θα κάνουν το χρέος τους

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι η αλληλεγγύη στην Ευρώπη δουλεύει, φέρνοντας ως παράδειγμα την πολύ σημαντική ενίσχυση του EFSF προς την Ελλάδα. Πρόσθεσε ότι «εμείς ως Έλληνες θα μεταρρυθμίσουμε την οικονομία μας και πιστεύουμε ότι από την πλευρά τους οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι θα κάνουν το χρέος τους».

Ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε ότι πάνω από το 60% της βοήθειας που έχει προσφέρει το EFSF σε χώρες της Ευρώπης έχει έρθει στην Ελλάδα.

«Για ένα ελληνικό νοικοκυριό το όφελος, σε ετήσια βάση, είναι περίπου 3.000 ευρώ. Με το να δανείζεται κανείς από το EFSF αντί να δανείζεται στην αγορά γλιτώνει το νοικοκυριό 3.000 ευρώ το χρόνο» ανέφερε ο υπουργός σχολιάζοντας ότι πρόκειται για «απίστευτο νούμερο».

Ο ίδιος εξήρε το ρόλο του EFSF καθώς η ίδρυσή του το 2010, και του ESM, το 2012, έχει σκοπό να προσφέρει ένα δίχτυ προστασίας στις ευρωπαϊκές οικονομίες, ειδικά σε συνθήκες κρίσης όπως η σημερινή. 

Η ύπαρξη αξιόπιστων μηχανισμών προστασίας είναι μεγάλης σημασίας για την εξασφάλιση της σταθερότητας, σχολίασε ο κ. Χαρδούβελης, δεδομένου ότι «ορισμένες φορές οι σύγχρονες οικονομίες εμφανίζουν μεταπτώσεις».

Μάλιστα, ο υπουργός ανέφερε ότι αυτή η βοήθεια που προσφέρθηκε στην Ελλάδα δείχνει ότι πραγματικά η αλληλεγγύη στην Ευρώπη δουλεύει, «ότι όλοι πιστεύουμε στο εγχείρημα της Ενωμένης Ευρώπης. Εμείς ως Έλληνες πρέπει να μεταρρυθμίσουμε την οικονομία μας και πιστεύουμε ότι από την πλευρά τους και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι θα κάνουν το χρέος τους» υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

Κλείνοντας ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε πως «ελπίζουμε ότι μακροπρόθεσμα θα φτιάξουμε μια ενωμένη Ευρώπη. Δουλεύουμε, όπως ξέρετε, για την τραπεζική ενοποίηση. Στη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας κάναμε γι αυτό πάρα πολλά. Η προσπάθεια συνεχίζεται και τελικά θα φτιάξουμε το «όνειρο» της Ενωμένης Ευρώπης, που θέλουμε να γίνει πραγματικότητα. Εμείς ως Έλληνες που ζήσαμε την κρίση θα έχουμε την ευτυχία στο μέλλον να δούμε αυτό το «όνειρο» να γίνει πραγματικότητα. Ενωμένη Ευρώπη, ενωμένοι λαοί που δείχνουν την αλληλεγγύη τους».

Αυτή την ώρα, είναι σε εξέλιξη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τον νέο διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.

newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα