«Σε θετικό σημείο καμπής η ελληνική οικονομία»

Συνέδριο Economist
Τετάρτη, 09 Ιουλίου 2014 13:24
UPD:13:27
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι μιλά στο συνέδριο που διοργανώνει το περιοδικό Economist με θέμα: «The big rethink for Europe-the big turning point for Greece».

Την πεποίθηση ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ένα θετικό σημείο καμπής μετά από έξι χρόνια ύφεσης, εξέφρασε ο Executive Editor του περιοδικού The Economist, Daniel Franklin, μιλώντας ευρύτερα για μία συγκυρία κατά την οποία «γίνονται δεύτερες σκέψεις» σε διεθνές επίπεδο αναφορικά με το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.

Joan Hoey, Senior Analyst & Regional Editor, Economist Intelligence Unit

Την πρόβλεψη για ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία της τάξης του 1,3% μέσα στην επόμενη 2ετία, η οποία μεσοπρόθεσμα θα ανέλθει σε 3-3,5%, εξέφρασε η ανώτερη αναλύτρια του Economist Intelligence Unit Joan Hoey, η οποία διαπίστωσε ότι η Ελλάδα «κατόρθωσε να πετύχει και να ξεπεράσει τους στόχους της» εν μέσω επώδυνης αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης.

«Υπάρχουν βέβαια κάποιες μεταρρυθμίσεις οι οποίες ήδη έχουν ξεκινήσει, αλλά μακροχρόνια πρέπει να ενταθούν», σημείωσε, δίνοντας έμφαση στην αγορά εργασίας.

Η ίδια χαρακτήρισε τις εξαγωγές ως τον καλύτερο τρόπο για ανάπτυξη, παρατηρώντας: «Η Ελλάδα αυτήν τη στιγμή στερείται ανταγωνιστικότητας σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αν και η κατάσταση βελτιώνεται σταδιακά».

Η ίδια εκτίμησε ότι είναι πιθανή η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, ενδεχομένως εντός του 2015, όπως είπε, δεδομένων της εύθραυστης πλειοψηφίας της κυβέρνησης συνεργασίας, των δυσκολιών που καλείται να αντιμετωπίσει και του χρονικού σημείου των προεδρικών εκλογών.

Mario Monti, Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Bocconi και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας

Την ανάγκη για ένα πιο μακροπρόθεσμο πλαίσιο οικονομικής πολιτικής στην Ευρωζώνη προέκρινε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Mario Monti μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Economist, εκφράζοντας την άποψη ότι ο ίδιος ζήλος που επιδεικνύεται στο δημοσιονομικό σκέλος χρειάζεται και στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων.

Μεταξύ άλλων, μίλησε για ψυχολογική διαίρεση στο εσωτερικό της Ε.Ε. η οποία - όπως είπε - λειτουργεί σε βάρος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Σύμφωνα με τον κ. Monti, ο ευρωπαϊκός Νότος έχει σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο, τόσο σε δημοσιονομικό όσο και σε διαρθρωτικό επίπεδο. Παρατήρησε ωστόσο ότι παραμένουν κάποια «πολύ επικίνδυνα στερεότυπα» τόσο από τον Βορρά προς τον Νότο όσο και αντίστροφα.

Αναφερόμενος στην περίπτωση της Ιταλίας, υπογράμμισε ότι αποτελεί τη μοναδική χώρα του ευρωπαϊκού Νότου η οποία εξήλθε από την κρίση χωρίς πρόγραμμα διάσωσης.

Benoît Coeuré, Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

«Η αποστολή δεν εξετελέσθη», δήλωσε χαρακτηριστικά από το βήμα του Economist το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Benoit Coeure, ο οποίος επισήμανε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται σε πορεία μέτριας ανάκαμψης, αλλά τόνισε πως ακόμη πρέπει να αντιμετωπιστούν σημαντικές προκλήσεις. Μίλησε δε για την ανάγκη εισαγωγής μιας «νέας διαδικασίας σύγκλισης» στο εσωτερικό της Ευρωζώνης.

REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS

Το μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ στο συνέδριο του Economist στην Αθήνα.

Ειδικότερα, υπογράμμισε ότι το 2013 το χρέος του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε αντίστοιχα σε 95,1% και 168,0% του ΑΕΠ (σε 175,1% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος στην Ελλάδα και σε 132,6% του ΑΕΠ στην Ιταλία - σε 319% του ΑΕΠ το ιδιωτικό χρέος στην Ιρλανδία και σε 252% του ΑΕΠ στην Πορτογαλία).

Παράλληλα, σημείωσε ότι το ίδιο έτος το ποσοστό ανεργίας στη ζώνη του Ευρώ αυξήθηκε σε 12,0% (η ανεργία των νέων άγγιξε το 24,0% - αυξήθηκε κατακόρυφα στην Ελλάδα και την Ισπανία, όπου έφθασε το 58,3% και το 55,5% αντίστοιχα).

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναμένεται να ανακάμψει με ρυθμό 1% το 2014 και 1,7% το 2015, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες προβολές των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τον κ. Coeure, οι συνολικές επενδύσεις στη ζώνη του Ευρώ συρρικνώθηκαν σχεδόν κατά 20% μετά την κορύφωση της οικονομικής δραστηριότητας το 2008. Επιπλέον, η συνολική παραγωγικότητα των συντελεστών της παραγωγής «υπήρξε επίσης απογοητευτική» από το 2000 και μετά: από το 2000 έως το 2007 κατέγραφε αύξηση κατά 0,45% ετησίως, ενώ από το 2007 έως το 2012 σημείωνε υποχώρηση κατά 0,47% ετησίως (πηγή: βάση δεδομένων Ameco, Ευρωπαϊκή Επιτροπή).

«Στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης προβλέπεται κάποια ευελιξία προκειμένου να λαμβάνεται υπόψη το κόστος σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων , αλλά δεν μπορεί να βασίζεται σε κενές υποσχέσεις», ανέφερε, υπογραμμίζοντας: «Η χρονική ακολουθία πρέπει να είναι σαφής: πρώτα εγκρίνονται και υλοποιούνται οι μεταρρυθμίσεις. Στη συνέχεια το κόστος τους, το οποίο εκτιμάται ανεξάρτητα, μπορεί να ληφθεί υπόψη στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, με τη δέουσα προσοχή στα περιορισμένα δημοσιονομικά περιθώρια που παρέχουν τα υψηλά επίπεδα του χρέους».

Συμμετέχοντας σε σχετικό διάλογο στο πάνελ, εξέφρασε την άποψη ότι η Γαλλία είναι ακριβώς το σημείο στο οποίο ο ευρωπαϊκός Βορράς συναντά τον ευρωπαϊκό Νότο και ακριβώς εκεί, όπως είπε, έγκειται η ευθύνη της Γαλλίας, υπό την έννοια ότι οφείλει να διαδραματίζει εξισορροπητικό ρόλο.

Philippe Ithurbide, Global Head of Research, Strategy and Analysis, Amundi, Γαλλία

Τις αρνητικές συνέπειες της παγίδας «χρέους – ελλείματος – φορολόγησης», ως συνήθους φαινομένου στην Ευρωζώνη των τελευταίων ετών, επισήμανε στην ομιλία που παρέθεσε στην 18η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση του Economist ο επικεφαλής έρευνας, στρατηγικής και ανάλυσης της Amundi Philippe Ithurbide.

Πάντως, εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας τα πηγαίνουν πολύ καλύτερα σε σχέση με την περίοδο που προηγήθηκε.

Μιλώντας για την ανάγκη «να ενεργοποιηθούν οι αγορές» στην ευρωπαϊκή επικράτεια, μεταξύ άλλων, προέτρεψε για αλλαγές στη φορολόγηση.

Enrico Letta, τέως Πρωθυπουργός της Ιταλίας

«Η ανάπτυξη είναι εθνικό ή ευρωπαϊκό θέμα;» Το συγκεκριμένο ερώτημα διατύπωσε από το βήμα του Economist ως βάση της συζήτησης η οποία κατά τη γνώμη του οφείλει να διεξαχθεί στην Ευρωζώνη ο τ. πρωθυπουργός της Ιταλίας Enrico Letta, o οποίος σε κάθε περίπτωση χαρακτήρισε αναγκαία τη συνέχιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΈΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΈΣ

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέττα.

«Χρειάζεται μία ενιαία αγορά και όχι 28 διαφορετικές αγορές», ανέφερε χαρακτηριστικά, προτρέποντας για επιτάχυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Ο ίδιος μίλησε για την ανάγκη κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής στον τομέα της ενέργειας, ως καθοριστικού αναπτυξιακού παράγοντα. Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι το ζήτημα της μετανάστευσης πρέπει να τεθεί στον πυρήνα της συζήτησης σε επίπεδο ΕΕ.

Alan Ahearne, Καθηγητής και Επικεφαλής Οικονομικών, Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας

«Η οικονομική ανάκαμψη της Ιρλανδίας είναι περισσότερο ορατή στην αγορά εργασίας, η οποία -αφού σταθεροποιήθηκε- τα δύο τελευταία χρόνια σημειώνει βελτίωση», συμπέρανε μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Economist ο καθηγητής και επικεφαλής του τομέα οικονομικών του Εθνικού Πανεπιστημίου της Ιρλανδίας Alan Ahearne.

Αναφερόμενος στους παράγοντες στους οποίους οφείλεται κατά τη γνώμη του η αντιστροφή της εικόνας στην Ιρλανδία, τους ανέλυσε ως εξής σε τρία επίπεδα:

Βασικές οικονομικές δυνάμεις ήρθαν στο προσκήνιο (φαρμακευτικός τομέας, ιατρική τεχνολογία, ICT, γεωργικά προϊόντα διατροφής, τουρισμός).

Αποφασιστική δράση αναλήφθηκε στο εσωτερικό της χώρας (βιώσιμη προσπάθεια για τον περιορισμό του ελλείμματος προϋπολογισμού και την αναδόμηση του τραπεζικού συστήματος).

Υποστηρικτικές πολιτικές ενίσχυσαν από το εξωτερικό (ΟΜΤ, νέα αρχιτεκτονική του Ευρώ, αναθεωρημένοι όροι στα τραπεζικά δάνεια - βελτίωση στις οικονομίες των ΗΠΑ και της Βρετανίας).

Ο ίδιος μίλησε πάντως για την ανάγκη περαιτέρω μακροοικονομικής υποστήριξης, με στόχο την αντιμετώπιση των αποκλίσεων στην αγορά εργασίας, με έμφαση στην ανεργία των νέων.
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα