Tρίτη συνεχόμενη πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Τρίτη, 08 Ιουλίου 2014 19:20
UPD:19:21
EPA/Frank Rumpenhorst

Φωτογραφία αρχείου.

Απώλειες για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση κατέγραψαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες υποκύπτοντας στις πιέσεις που άσκησαν οι ταξιδιωτικές εταιρείες, μετά την προειδοποίηση της Air France-KLM ότι η κερδοφορία το 2014 θα μειωθεί.

Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε απώλειες 1,25%% στις 6.738 μονάδες, ο γερμανικός DAX έχασε 1,34% στις 9.773 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε πτώση 1,42% στις 4.343 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κατέγραψε πτώση 1,36% στις 339,99 μονάδες. Κανένας από τους 18 δυτικοευρωπαϊκούς δείκτες δεν έκλεισε σήμερα με άνοδο.

Σήμερα ξεκίνησε ατύπως η περίοδος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων του δευτέρου τριμήνου του έτους, τα οποία θα δείξουν και την πορεία της οικονομίας μέχρι το τέλος του έτους.

Στο ταμπλό, απώλειες 7,9% κατέγραψε και η Air France-KLM, η οποία μείωσε τις εκτιμήσεις της για την κερδοφορία του έτους, εξαιτίας της πτώσης της ζήτησης στις γραμμές της Βόριας Αμερικής και της Ασίας. Τα EBITDA αναμένεται να φτάσουν τα 2,2-2,3 δισ. ευρώ, ενώ ο προηγούμενος στόχος ήταν τα 2,5 δισ. ευρώ.

Η Commerzbank υποχώρησε κατά 4,7%, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με την πιθανότητα επιβολής προστίμου ύψους 500 εκατ. δολαρίων από τις αμερικανικές αρχές. Η έρευνα στην οποία υπόκειται η Commerzbank εντάσσεται στην προσπάθεια των ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν τις πρακτικές που έχουν να κάνουν με σκιώδεις συναλλαγές με τρίτα κράτη.

Η Marks & Spencer υποχώρησε κατά 1%, καθώς ανακοίνωσε πτώση των πωλήσεων της για 12ο συνεχόμενο μήνα. Οι πωλήσεις των 13 εβδομάδων μέχρι τις 28 Ιουνίου υποχώρησαν κατά 1,5%, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν πτώση 1%.

Στον αντίποδα, η Royal Philips ενισχύθηκε κατά 3,3%, με την αγορά να επικροτεί τις αλλαγές στη διοικητική δομή του κλάδου υγείας, μετά την παραίτηση της Deborah DiSanzo, με αφορμή τα απογοητευτικά αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας διευρύνθηκε στα 18,8 δισ. ευρώ το Μάιο, από 17,2 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, με τις εισαγωγές να μειώνονται κατά 3,4% και τις εξαγωγές κατά 1,1%.

Παράλληλα, στη Γαλλία το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου διευρύνθηκε τον Μάιο, μετά τη σημαντική άνοδο που καταγράφηκε στις εισαγωγές. Το έλλειμμα διαμορφώθηκε τον Μάιο στα 4,9 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος ύψους 4,1 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, καθώς οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 873 εκατ. ευρώ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα