Centrica : Πουλά την Automotive Association αντί 3,2 δισ. δολ.

Πέμπτη, 01 Ιουλίου 2004 10:11

ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ για την πώληση της βρετανικής εταιρείας οδικής βοήθειας και ασφάλισης αυτοκινήτων, Automotive Association, προχώρησε η μεγαλύτερη εταιρεία φυσικού αερίου της Βρετανίας, Centrica Plc, με την CVC Capital Partners και την Permira Advisers Ltd., αντί 1,75 δισ. λιρών Αγγλίας (3,2 δισ. δολ.).

Η Centrica, σχεδιάζει να επιστρέψει στους μετόχους της συνολικά 1,5 δισ. λίρες μέσω ειδικού μερίσματος συνολικού ύψους ενός δισ. λιρών και επαναγορά 500 εκατ. λιρών, σύμφωνα με σχετική της ανακοίνωση. Η εταιρεία, μέσα στην επόμενη πενταετία, σχεδιάζει να δαπανήσει επιπλέον τρία δισ. λίρες για επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας.

Ο επικεφαλής της, Roy Gardner, 58 ετών, προχωρά σε αγορές στον τομέα της ενέργειας και πουλά άλλα περιουσιακά στοιχεία που δεν σχετίζονται με την ενέργεια, εγκαταλείποντας την στρατηγική έξι ετών, για προσφορά ευρείας γκάμας υπηρεσιών από τον τραπεζικό κλάδο μέχρι την επιδιόρθωση μηχανών αυτοκινήτων, ένα σχέδιο που υιοθετήθηκε, την περίοδο που οι Βρετανία απελευθέρωσε τις αγορές κοινής ωφελείας και τις άνοιξε στον ανταγωνισμό. Η Centrica, που άλλαξε το όνομά της από British Gas το 1997, εξαγόρασε την Automotive Association, αντί 1,1 δισ. λιρών Αγγλίας.

Η Automotive Association ιδρύθηκε το 1905 και διαθέτει 13,5 εκατ. πελάτες. Ελέγχει περίπου το ήμισυ της αγοράς επιδιόρθωσης μηχανών αυτοκινήτων της Βρετανίας. Τα έσοδα της εταιρείας αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 5%, φθάνοντας τα 797 εκατ. λίρες πέρυσι, και τα λειτουργικά της κέρδη σημείωσαν αύξηση 27%, φθάνοντας τα 93 εκατ. λίρες, σύμφωνα με τη διοίκησή της.

Η ρευστότητά της, την εποχή που εξαγοράστηκε παό την Centrica το 1999, ήταν 306 εκατ. λίρες, ποσό που απορρόφησε η νέα ιδιοκτήτριά της.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα