Θ. Φέσσας: Πολτική σταθερότητα και διαρθρωτικές αλλαγές για την ανάπτυξη

Παρασκευή, 04 Ιουλίου 2014 20:07
UPD:05/07/2014 11:07
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Για τον κ. Φέσσα η σταθεροποίηση της οικονομίας έχει ήδη επιτευχθεί σήμερα και αυτό σημαίνει ότι εάν βοηθήσει λίγο και η διεθνής συγκυρία, «σύντομα θα δούμε και τα πρώτα σημάδια αύξησης του ΑΕΠ» (φωτ. αρχείου).

Την ανάγκη διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας «σαν κόρη οφθαλμού» και ολοκλήρωσης των διαρθρωτικών αλλαγών προκειμένου να είναι διατηρήσιμη η ανάπτυξη προτάσσει ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας.

Σε συνέντευξή του στην Οικονομική Επιθεώρηση ο πρόεδρος του ΣΕΒ αναγνωρίζει ότι ο παραγωγικός ιστός της χώρας δεν διαλύθηκε και υπογραμμίζει ότι «υπάρχουν νησίδες, οι οποίες με μια κατάλληλη πολιτική –όχι μόνο πολιτική από την κυβέρνηση, αλλά και από μια γενικότερη αντιμετώπιση που περιλαμβάνει και τους ίδιους τους επιχειρηματίες– μπορούν να επανασυνδεθούν και να σχηματίσουν τον παραγωγικό ιστό».

Για τον κ. Φέσσα η σταθεροποίηση της οικονομίας έχει ήδη επιτευχθεί σήμερα και αυτό σημαίνει ότι εάν βοηθήσει λίγο και η διεθνής συγκυρία, «σύντομα θα δούμε και τα πρώτα σημάδια αύξησης του ΑΕΠ».

Ωστόσο, ο ίδιος εφιστά την προσοχή καθώς μια τέτοια εξέλιξη δεν θα σημάνει αμέσως τη μετάβαση της χώρας σε ένα σύγχρονο παραγωγικό μοντέλο, αλλά χρειάζεται και αλλαγή νοοτροπίας. «Αυτό λένε κάποιοι ότι θέλει μια γενιά. Τα πρώτα σημάδια μπορεί να τα δει κανείς σε δέκα-δεκαπέντε χρόνια από σήμερα αν, με συνέπεια, επιλεγεί αυτός ο δρόμος» επισημαίνει ο κ. Φέσσας.

Κινητήρια δύναμη οι εργαζόμενοι

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ οι εργαζόμενοι πλέον είναι «η κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης: η δύναμη του ανθρώπινου νου κινεί τις οικονομίες περισσότερο από τη δύναμη των πρώτων υλών».

Αναφερόμενος στα αίτια της κρίσης σχολιάζει ότι «ήταν απόρροια μεταξύ άλλων και της παντελούς απουσίας κοινωνικής συνεννόησης και ουσιαστικού διαλόγου ως προς το πού πάμε και τι θέλουμε να πετύχουμε ως χώρα και ως οικονομία».

«Ο καθένας τραβούσε τον δρόμο του, προωθώντας πολιτικές που οδήγησαν εν τέλει στον εκτροχιασμό της οικονομίας» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, προειδοποιεί ότι θα είναι μεγάλη αποτυχία όλων μας αν, τελειώνοντας η κρίση κάποια στιγμή, επιστρέψουμε ως κοινωνία και ως κράτος στις ίδιες και απαράλλαχτες συμπεριφορές που μας οδήγησαν σε αυτήν.

«Εάν η εκπροσώπηση των εργαζομένων παύσει να είναι ένα κομματικό παιχνίδι και επικρατήσει η κοινή λογική, τότε θα υπάρξει γνήσια αντιπροσώπευση και πολύ πιο ουσιαστικός διάλογος σε όλα τα επίπεδα» αναφέρει.

Ο ίδιος δίνει το στίγμα ως προς τη σχέση που θα πρέπει να υπάρχει μεταξύ επιχειρήσεων και εργαζόμενων αναφέροντας ότι «για τον ΣΕΒ είναι προφανές ότι μόνο με ικανοποιημένους εργαζομένους μπορεί να πάει μια επιχείρηση μπροστά».

Η εποχή απαιτεί συγκεκριμένο δημόσιο διάλογο

«Εξαιτίας και της κρίσης δεν έχουμε πια την πολυτέλεια να μιλάμε δημοσίως με συνθήματα και γενικολογίες. Η εποχή απαιτεί δημόσιο λόγο συγκεκριμένο, τεκμηριωμένο και κυρίως ρεαλιστικό. Πληρώσαμε πολύ ακριβά –η κοινωνία, οι πολίτες, οι επιχειρήσεις– τα εύηχα συνθήματα και τις κενές περιεχομένου πολιτικολογίες του παρελθόντος» αναφέρει στη συνέντευξή του ο κ. Φέσσας.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ υποστηρίζει ότι ο σύνδεσμος κινείται πάγια κρίνοντας πολιτικές και όχι κόμματα. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει εμπειρία διακυβέρνησης, άρα δεν μπορούμε να τον αξιολογήσουμε, ούτε μπορούμε να προβλέψουμε πώς θα λειτουργήσει στην περίπτωση που αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες» σχολιάζει.

Πολιτική σταθερότητα

Πάντως, όπως επισημαίνει «το κεκτημένο της πολιτικής σταθερότητας και της καλής έξωθεν μαρτυρίας που κατακτήθηκε, με μεγάλες θυσίες, τα τελευταία δύο χρόνια πρέπει να διαφυλαχθεί σαν κόρη οφθαλμού».

Όπως επισημαίνει, ο ΣΕΒ «δεν λειτουργεί με τη λογική «συμφωνώ με ό,τι κάνει η κυβέρνηση κι έρχομαι να επηρεάσω ή να ακολουθήσω». Πρέπει να συνεργαζόμαστε κάθε φορά με την εκλεγμένη κυβέρνηση. Δεν χωρούν κομματικές τοποθετήσεις».

Τέλος, ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχουν θέσεις ή απόψεις του ΣΕΒ που κρατήθηκαν μυστικές. «Είμαι υπέρμαχος της σοβαρής θεσμικής εκπροσώπησης και όχι «διαδρομιστών» ή «ψιθυριστών» αναφέρει χαρακτηριστικά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα