Ασφυκτική προθεσμία στη Yukos για εξόφληση χρεών

Τα σενάρια ποδηγέτησης του ομίλου
Πέμπτη, 01 Ιουλίου 2004 20:36
UPD:20:55

Η ρωσική δικαιοσύνη έδωσε προθεσμία πέντε ημερών στον πετρελαϊκό όμιλο Yukos προκειμένου να καταβάλει φόρους 3,4 δισ. δολαρίων που οφείλει από το 2000, διπλασιάζοντας ουσιαστικά τα χρέη της εταιρείας προς το δημόσιο. Αν περάσει η προθεσμία, η δικαστική εντολή προβλέπει κατάσχεση των τραπεζικών λογαριασμών της Yukos, που σημειωτέον δεν υπερβαίνουν το ένα δισ. δολάρια, ενώ τα στοιχεία ενεργητικού της έχουν «παγώσει» από τη δικαιοσύνη.

Μετά την μετάδοση της πληροφορίας από το Ιντερφάξ, η μετοχή υποχώρησε 12%, εν μέσω ανησυχιών ότι η εταιρεία θα περάσει υπό κρατικό έλεγχο.

«Θα πουληθούν τα περιουσιακά της στοιχεία και η εταιρεία θα σπάσει σε "κομματάκια"», εκτιμά η Ναταλία Οντίντσοβα, διαχειρίστρια κεφαλαίων στην Prospekt.

«Φαίνεται ότι στόχος της κυβέρνησης δεν είναι η πτώχευση της Yukos αλλά η κατάσχεση των μετοχών του μεγαλομέτοχου Χοντορκόφσκι, που είναι υπόδικος για απάτη και φοροδιαφυγή», εκτιμά ο Γουίλιαμ Μπράουντερ του επενδυτικού ομίλου Hermitage Capital. Υπενθυμίζεται ότι ο Χοντορκόφσκι είναι πολιτικός αντίπαλος του Βλαντιμίρ Πούτιν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα