Ορεσάρσκι: Υψηλό επίπεδο ρευστότητας στις βουλγαρικές τράπεζες

Πέμπτη, 03 Ιουλίου 2014 14:45
UPD:14:49
REUTERS/STOYAN NENOV

Ο κ. Ορεσάρσκι αναφερόταν στην «επίθεση» που δέχθηκε το τραπεζικό σύστημα της χώρας την περασμένη εβδομάδα, με επίκεντρο τις First Investment Bank και Corporate Commercial Bank, όπως αναφέρεται σε τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων ΒΤΑ (φωτογραφία αρχείου).

Νέες διαβεβαιώσεις ότι το επίπεδο ρευστότητας των εμπορικών τραπεζών της Βουλγαρίας παραμένει υψηλό έδωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Πλάμεν Ορεσάρσκι.

Τόνισε, μάλιστα, ότι δεν έχει δαπανηθεί ούτε ένα λέβα από την πιστωτική γραμμή, ύψους 3,3 δισ. λέβα, που ενέκρινε, κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για στήριξη της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Ο κ. Ορεσάρσκι αναφερόταν στην «επίθεση» που δέχθηκε το τραπεζικό σύστημα της χώρας την περασμένη εβδομάδα, με επίκεντρο τις First Investment Bank και Corporate Commercial Bank, όπως αναφέρεται σε τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων ΒΤΑ.

Η Κεντρική Τράπεζα είχε προειδοποιήσει, πάντως, για την «επίθεση» αυτή και η κινητοποίηση τόσο της ίδιας όσο και των θεσμικών φορέων ήταν άμεση, με αποτέλεσμα το θέμα να αντιμετωπιστεί και η κατάσταση στην τραπεζική αγορά να εξομαλυνθεί.

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή του ο διεθνής οίκος Fitch επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «οι πρόσφατες αναταράξεις σε δύο βουλγαρικές τράπεζες τονίζουν τα προβλήματα εταιρικής διακυβέρνησης στις - εγχώριας ιδιοκτησίας - εταιρείες».

Οι κίνδυνοι ρευστότητας είναι αυξημένοι για όλες τις βουλγαρικές τράπεζες, προσθέτει ο οίκος, εκτιμώντας, ωστόσο, ότι, οι εγχώριας ιδιοκτησίας τράπεζες είναι πιο ευάλωτες στην απώλεια της εμπιστοσύνης των καταθετών λόγω των αδυναμιών στην εταιρική διακυβέρνηση.

«Η πολιτική σταθερότητα θα μειώσει τους κινδύνους στη χρηματοοικονομική σταθερότητα. Ο πρόεδρος της χώρας (της Βουλγαρίας) ανακοίνωσε τη διάλυση του κοινοβουλίου στις 6 Αυγούστου και τη διενέργεια εθνικών εκλογών στις 5 Οκτωβρίου και σε αυτό το πλαίσιο η πολιτική αβεβαιότητα αναμένεται να διατηρηθεί σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο», σημειώνει η Fitch.

Η Standard & Poor's εκτιμά, από την πλευρά της, ότι οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα στη Βουλγαρία δεν θα επηρεάσουν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Ο οίκος υπογραμμίζει τις προσπάθειες των βουλγαρικών αρχών για τον περιορισμό της επέκτασης των συνεπειών από τα προβλήματα στην First Investment Bank και την Corporate Commercial Bank σε άλλα ιδρύματα ή στην ευρύτερη περιοχή και προσθέτει ότι η κατάσταση σταθεροποιείται.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα