Γνώμη: Παραγωγή σε αναμονή

Πέμπτη, 03 Ιουλίου 2014 07:00
UPD:07:00
REUTERS/JAYANTA DEY

Τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής παρουσίασε το φετινό Απρίλιο μείωση κατά 2,2% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2013, παραμένοντας στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας.

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»

Αρκετοί αναλυτές πιστεύουν πως έρχεται η ανάκαμψη. Η βιομηχανία όμως όχι. Ή τουλάχιστον αυτό που βλέπει η ελληνική μεταποίηση είναι πως ο δρόμος προς την αλλαγή της εικόνας της ελληνικής οικονομίας είναι ακόμη μακρύς και περιλαμβάνει την επίλυση πολλών προβλημάτων, που υπερβαίνουν τη θεωρητική τοποθέτηση περί βελτιωμένου κλίματος.

Τα ίδια τα στατιστικά δεδομένα δεν δίνουν προς το παρόν πολλά σημάδια αισιοδοξίας για την ελληνική παραγωγή. Τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής παρουσίασε το φετινό Απρίλιο μείωση κατά 2,2% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2013, παραμένοντας στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας.

Το ίδιο συνέβη και με το δείκτη κύκλου εργασιών της βιομηχανίας ο οποίος τον ίδιο μήνα υποχώρησε κατά 9,8% μέσα σε ένα χρόνο, δίνοντας επίσης το χαμηλότερο επίπεδο της δεκαετίας. Αδυναμία καλών ειδήσεων δίνουν και τα ευρωπαϊκά στοιχεία.

Ο δείκτης PMI που δημοσιεύει κάθε μήνα η εταιρεία Markit διαμορφώθηκε τον Ιούνιο για την Ελλάδα στις 49,4 μονάδες έναντι 51 μονάδων του Μαΐου, τιμή που είναι η χαμηλότερη που έχει καταγραφεί από τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ είναι σαφές πως πτώση του συγκεκριμένου δείκτη κάτω από το 50 σηματοδοτεί ύφεση.

Τα στατιστικά και οι εκτιμήσεις αυτές αφήνουν τις προβλέψεις της οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ στη μοναχικότητα της αισιοδοξίας τους, αλλά πέρα απ’ όλα η σημαντικότερη παράμετρος εκτίμησης της κατάστασης είναι οι απόψεις που εκφράζει η ίδια η βιομηχανική κοινότητα.

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος συνηθίζει να διατυπώνει τις απόψεις του για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική βιομηχανία χωρίς την πολιτική διπλωματικότητα που συνήθως παρεμβάλλεται στις σχέσεις του «νότιου» ΣΕΒ με την κεντρική εξουσία, στρογγυλοποιώντας τοποθετήσεις και διατυπώσεις. Την παράδοση αυτή τήρησε η ηγεσία του Συνδέσμου στην πρόσφατη γενική συνέλευση των μελών του.

Ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ Αθανάσιος Σαββάκης διατύπωσε συγκεκριμένα ερωτήματα για την ανάπτυξη. «Πότε η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το όραμά της για την Ελλάδα του αύριο; Πότε θα δημοσιοποιήσει τις απαραίτητες αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν για να ξαναμπούμε σε τροχιά ανάπτυξης;

Αν το δημοσιονομικό έχει μπει σε διαδικασία επίλυσης, πρέπει άμεσα να δούμε κι άλλα σημαντικά ζητήματα που χρήζουν για μας επείγουσας αντιμετώπισης» είπε και έθεσε ευθέως τα θέματα της απουσίας ρευστότητας, της πενιχρής επενδυτικής δραστηριότητας και της ελλιπούς βιομηχανικής πολιτικής.

Οι τοποθετήσεις αυτές είναι σαφές ότι απέχουν από όποια προσπάθεια δημιουργίας αρνητικών εντυπώσεων εν μέσω μιας ενδεχόμενης υποβόσκουσας μακράς προεκλογικής περιόδου.

Εκφράζουν μια γνήσια αγωνία για το παραγωγικό μας μέλλον το οποίο, παρά τη χρεοκοπία, είναι αλήθεια ότι δεν έχει αναζητηθεί ακόμη με συντεταγμένο τρόπο.

ΝΙΚΟΣ ΦΡΑΝΤΖΗΣ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα