Επιστρέφουν οι σκιές

Υπό πίεση τα αμερικανικά χρηματιστήρια
Σάββατο, 03 Ιουλίου 2004 00:01

ΟΙ ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη επανήλθαν στο προσκήνιο μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ ασκώντας πιέσεις στα αμερικανικά χρηματιστήρια.

Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες κινήθηκαν πτωτικά καθώς αναζωπυρώθηκε η αβεβαιότητα για την παγκόσμια ανάπτυξη και τα εταιρικά κέρδη, ενώ ο όγκος διατηρήθηκε χαμηλός εν όψει της αργίας στις ΗΠΑ.

Οι αναφορές για τη δημιουργία λιγότερων του αναμενόμενου θέσεων εργασίας ήταν το τρίτο βασικό κλειδί που έπαιξε ρόλο στην αγορά την τρέχουσα εβδομάδα ενώ προηγήθηκε η μεταβίβαση εξουσίας στο Ιράκ και την Τετάρτη η απόφαση της Φέντεραλ Ριζέρβ να αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,25%.

Τα χαμηλά στοιχεία για την αγορά απασχόλησης συνιστούν επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, δημιουργώντας ενδείξεις ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ ίσως δεν χρειασθεί να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Αυγούστου ή ίσως δεν προχωρήσει σε αυξήσεις τόσο επιθετικές όσο μερικοί είχαν αρχικά προβλέψει.

Επιπλέον οι επενδυτές φοβούνται ότι η επιβράδυνση συνιστά περιορισμένες δραστηριότητες με αρνητικές επιπτώσεις στα εταιρικά κέρδη.

Μεταξύ των μετοχών με τη μεγαλύτερη κινητικότητα ήταν η μετοχή της Apple Computer που κινήθηκε πτωτικά μετά την είδηση για καθυστέρηση της παρουσίασης του επόμενου υπολογιστή iMac. Ομως τα μεγέθη για την εργασία ευνόησαν τις μετοχές του τομέα ακινήτων λόγω των προσδοκιών για μέτρια αύξηση των επιτοκίων.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχώρησαν για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση με τις μεγαλύτερες απώλειες στον τομέα τεχνολογίας. Οι αναλυτές επισήμαναν αβεβαιότητα για τα μακροοικονομικά, τις εταιρικές κερδοφορίες και τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 των πανευρωπαϊκών blue chips υποχώρησε 0,7% στις 989,09 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα