Συρρίκνωση παρουσίασε η ελληνική μεταποιητική δραστηριότητα τον Ιούνιο, μετά από δυο συνεχόμενους μήνες επέκτασης, καθώς η μικρή πτώση στις νέες παραγγελίες οδήγησε σε βραδύτερη ανάπτυξη της παραγωγής και σε νέα υποχώρηση της απασχόλησης.
Σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα της Markit, ο δείκτης PMI του τομέα μεταποίησης υποχώρησε στο χαμηλό επταμήνου των 49,4 μονάδων τον Ιούνιο από 51,0 τον Μάιο, κάτω δηλαδή από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.
Σημειώνεται ότι, με εξαίρεση την μικρή υποχώρηση του Μαρτίου, η ελληνική μεταποιητική δραστηριότητα επεκτείνονταν φέτος για πρώτη φορά από τα μέσα του 2009, στηρίζοντας τις προβλέψεις για έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την ύφεση φέτος, για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια.
Η έρευνα έδειξε πως η έκταση της απώλειας θέσεων εργασίας τον Ιούνιο ήταν αρκετή για να εξαλείψει τα κέρδη που είχαν καταγραφεί στις αρχές του τριμήνου.
Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε με τον βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών μηνών τον Ιούνιο, ενώ οι επιχειρήσεις του τομέα της μεταποίησης ήρθαν αντιμέτωπες με μια αύξηση στις μέσες τιμές αγοράς πρώτων υλών, λόγω της αύξησης των τιμών του πετρελαίου και του χάρτου, με τις τιμές παραγωγής όμως να συνεχίζουν να μειώνονται λόγω των ανταγωνιστικών πιέσεων.
«Ο δείκτης μεταποίησης PMI υποχώρησε κάτω από το κρίσιμο σημείο των 50 μονάδων τον Ιούνιο, εν μέρει λόγω της βραδύτερης ανάπτυξης στην παραγωγή. Μια ελαφρά πτώση στις νέες παραγγελίες τόνισε την απώλεια δυναμικής. Μια άλλη αρνητική εξέλιξη ήταν η νέα μείωση στην απασχόληση στον μεταποιητικό τομέα», ανέφερε ο οικονομολόγος του Markit, Φιλ Σμιθ.