Mικτή εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Δευτέρα, 30 Ιουνίου 2014 19:22
UPD:19:23
REUTERS/RALPH ORLOWSKI

Φωτογραφία αρχείου.

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν τελικά οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν να μην ικανοποιούν τους επενδυτές και τις προσδοκίες που έχουν δημιουργήσει για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε απώλειες 0,20% στις 6.744 μονάδες, ο γερμανικός DAX κέρδισε 0,18% στις 9.833 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε  πτώση 0,32% στις 4.423 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κατέγραψε άνοδο 0,03% στις 341,86 μονάδες. Από τους 18 δυτικοευρωπαϊκούς δείκτες οι δέκα έκλεισαν με άνοδο.

Στο ταμπλό, η Royal Philips ενισχύθηκε κατά 3,9%, η οποία ανακοίνωσε τη νέα επενδυτική στρατηγική της σε συστήματα Led και υπηρεσίες εκτός του παραδοσιακού προσανατολισμού της. Ο μετασχηματισμός της θα ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2015 και θα κοστίσει περί τα 30 εκατ. ευρώ.

Στο +7,1% βρέθηκε η Vestas, καθώς κατάφερε να κερδίσει συμβόλαιο στο Κάνσας, όπου και θα δημιουργηθούν δύο μεγάλα αιολικά πάρκα.

Στον αντίποδα, η Lundbeck υποχώρησε κατά 7,1%, καθώς οι τελευταίες έρευνες της για ένα νέο φάρμακο απέτυχαν να δώσουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, εξέλιξη που πιθανότατα να οδηγήσει σε διακοπή των δοκιμών.

Απώλειες 3,3% και για την Banco Espirito Santo, μετά την υποβάθμιση των ομολόγων της από την Bank of America σε underweight από overweight προηγουμένως.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, απρόσμενη μείωση εμφάνισαν οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία τον Μάιο, όπως έδειξαν τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Πιο συγκεκριμένα, οι πωλήσεις υποχώρησαν σε μηνιαία βάση κατά 0,6%, έναντι προσδοκιών για μια αύξηση της τάξεως του 0,7%. Τον Απρίλιο είχαν μειωθεί κατά 1,5%. Εν τω μεταξύ, σε ετήσια βάση, αυξήθηκαν κατά 1,9%.

Από τα στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας προκύπτει επίσης ότι στο πρώτο πεντάμηνο του έτους οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 1,4% σε σχέση με πέρυσι.

Επίσης, ο πληθωρισμός παρέμεινε αμετάβλητος στο 0,5% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, όπως ανέμεναν οι αναλυτές.

Ο πληθωρισμός παραμένει για ένατο συνεχόμενο μήνα κάτω από το 1%, εντείνοντας τον προβληματισμό στους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την πορεία της κατανάλωσης, όταν μάλιστα ο στόχος της τελευταίας είναι ο πληθωρισμός να είναι κάτω αλλά κοντά στο 2%.

Την ίδια ώρα, σε διαφορετικά στοιχεία της ΕΚΤ, διεφάνη ότι ο τραπεζικός δανεισμός στα νοικοκυριά υποχώρησε κατά 43 δισ. ευρώ τον Μάιο και στις επιχειρήσεις κατά 8 δισ. ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα