IDC: Πειρατικό το 63% του λογισμικού στην Ελλάδα

Τετάρτη, 07 Ιουλίου 2004 12:31
UPD:12:34

Σε 37% ανέρχεται το ποσοστό πειρατείας λογισμικού στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Μελέτης της IDC για την πειρατεία το 2003, τα οποία ανακοινώθηκαν από την Business Software Alliance (BSA).

Επιπλέον, υπολογίστηκε το κόστος της πειρατείας για τις τοπικές και διεθνείς εταιρίες παραγωγής λογισμικού στην περιοχή, με την αξία του πειρατικού λογισμικού να εκτιμάται σε περισσότερα από 8 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά την Ελλάδα, το ποσοστό της πειρατείας εκτιμάται σε 63%, υπερβαίνοντας κατά πολύ τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το συγκεκριμένο ποσοστό πειρατείας είναι το υψηλότερο μεταξύ των κρατών-μελών, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που εντάχθηκαν πρόσφατα στην Ευρώπη των 25. Επιπλέον, η αξία του λογισμικού που διακινείται παράνομα στη χώρα μας αγγίζει τα 70,8 εκατ. ευρώ (86,9 εκατ. δολάρια).

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Business Software Alliance, τα αποτελέσματα της μελέτης της IDC όχι μόνο επιβεβαιώνουν ότι η πειρατεία λογισμικού συνεχίζει να αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά δείχνουν επιπλέον ότι το πρόβλημα οξύνεται.

Η Beth Scott, αντιπρόεδρος της BSA για την Ευρώπη, Μ. Ανατολή και Αφρική, σχολίασε: «Δυστυχώς, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει καταφέρει να αποκομίσει τα οφέλη που θα προέκυπταν έστω και από μια μείωση της πειρατείας λογισμικού κατά 10% μέχρι το 2006, στα οποία περιλαμβάνεται η δημιουργία τουλάχιστον 250.000 νέων θέσεων εργασίας και η εξασφάλιση άνω των 18 δισ. ευρώ σε φορολογικά έσοδα».

«Τα αποτελέσματα της φετινής μελέτης δείχνουν ότι η χώρα μας διατηρεί μια θλιβερή πρωτιά στην Ε.Ε., με αποτέλεσμα να βιώνει έντονα τις αρνητικές συνέπειες από την παράνομη χρήση λογισμικού στον κλάδο της πληροφορικής και στην εθνική οικονομία», δήλωσε ο νομικός σύμβουλος της BSΑ, Γεώργιος-Ανδρέας Ζάννος.

«Ο περιορισμός της πειρατείας πρέπει να αποτελέσει μια από τις βασικές προτεραιότητες κάθε εταιρείας και οργανισμού που σχετίζεται με την ανάπτυξη, πώληση και χρήση λογισμικού στην Ελλάδα. Η πειρατεία μπορεί να εξαλειφθεί μόνο με αποφασιστικότητα και συνεχή δέσμευση, αλλά ακόμα και τότε θα χρειαστούν πολλές προσπάθειες για την καταπολέμησή της», πρόσθεσε.

Με αφορμή τη μελέτη, η BSA ανακοίνωσε ένα στρατηγικό Σχέδιο Δράσης πέντε σημείων για την αντιμετώπιση της πειρατείας λογισμικού στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

-Σεβασμός: Να εμφυσήσει τον σεβασμό για την πνευματική ιδιοκτησία, ξεκινώντας από τη νεαρή ηλικία σε όλα τα ευρωπαϊκά σχολεία, Πανεπιστήμια και επιχειρήσεις.

-Εμπιστοσύνη: Να αυξήσει την εμπιστοσύνη προς τη βιομηχανία Πληροφορικής, εξασφαλίζοντας ότι η συνεχιζόμενη Έρευνα και Ανάπτυξη θα τροφοδοτήσει τις επενδύσεις και την άνθηση της ψηφιακής οικονομίας στην Ευρώπη.

-Ασφάλεια: Να διασφαλίσει ότι όλες οι επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται τους πιθανούς κινδύνους της μειωμένης ασφάλειας από τη χρήση μη γνήσιου λογισμικού και τη σημασία της δημιουργίας ενός ασφαλούς και νόμιμου περιβάλλοντος εργασίας.

-Ανάπτυξη και καινοτομία: Να ενθαρρύνει την αποτελεσματική και ταχεία εφαρμογή πολιτικών και νόμων που θα δημιουργήσουν μια υγιή βιομηχανία λογισμικού και ένα δυναμικό περιβάλλον καινοτομίας.

-Διαχείριση Πόρων Λογισμικού: Να αυξήσει την αντίληψη του λογισμικού ως θεμελιώδους περιουσιακού στοιχείου των επιχειρήσεων, ώστε να βελτιωθούν οι πρακτικές διαχείρισης (Software Asset Management).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα