Ανάκαμψη στην Ευρώπη

Τεχνολογική πτώση στη Wall Street
Παρασκευή, 09 Ιουλίου 2004 00:01
UPD:06:39

ΣΕ ΑΡΝΗΤΙΚΟ έδαφος κινήθηκε η Wall Street, καθώς τα απογοητευτικά αποτελέσματα της Yahoo και της Siebel Systems προκάλεσαν μαζικές ρευστοποιήσεις στον τεχνολογικό κλάδο.

Την ίδια στιγμή, οι απογοητευτικές πωλήσεις λιανικής το μήνα Ιούνιο έπληξαν τις μετοχές μεγάλων ομίλων του κλάδου, όπως της Wal-Mart, ενώ ενέτειναν τις ανησυχίες για μείωση των καταναλωτικών δαπανών.

Εξαίρεση από την αρνητική αυτή εικόνα παρουσίασε ο κλάδος φαρμάκων, ο οποίος εμφανίστηκε ισχυρός, καθώς πολλοί επενδυτές διοχέτευσαν χρήματα σε επιχειρήσεις, οι οποίες φαίνονται λιγότερο ριψοκίνδυνες σε ένα αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον.

Η τιμή του αργού, η οποία παρέμεινε πάνω από τα 39 δολάρια το βαρέλι, εξακολουθεί να ανησυχεί τους επενδυτές ότι οι σταθερά υψηλές τιμές ενέργειας θα πλήξουν τα εταιρικά κέρδη.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 68,73 μονάδες, ποσοστό 0,67%, φθάνοντας στις 10.171,56 μονάδες. Με απώλειες 30,76 μονάδων, ποσοστό 1,56%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1,935,32 μονάδες.

Στην Ευρώπη, οι μετοχές κατάφεραν να ανακόψουν μία πτωτική πορεία επτά ημερών και να κλείσουν τελικά με άνοδο, καθώς ο κλάδος υγείας και τραπεζών κατάφερε να αντισταθμίσει τις ζημίες των μετοχών τεχνολογίας και μίντια μετά από μία σειρά προειδοποιήσεων από αμερικανικές τεχνολογικές επιχειρήσεις.

Η ανακούφιση που προσέφερε η απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια και ορισμένα θετικά σχόλια από χρηματιστηριακούς ομίλους στήριξαν το βρετανικό τραπεζικό τομέα, με τις μετοχές των Royal Bank of Scotland και HBOS να ενισχύονται κατά 1,6%.

Τα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τις αιτήσεις χορήγησης επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ προσέφεραν κάποια «νότα» αισιοδοξίας.

Στον αντίποδα, η κατασκευάστρια λογισμικού SAP καθοδήγησε την πτώση, με τη μετοχή της να χάνει 2,4% της αξίας της. Τις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις, η συγκεκριμένη μετοχή έχει υποχωρήσει 8%.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 έκλεισε με άνοδο 0,4%, αφού αρχικά άγγιξε χαμηλά επίπεδα έξι εβδομάδων, τις 974,5 μονάδες. Ο DJ Euro Stoxx 50 ενισχύθηκε 0,5%.

Ο δείκτης Eurotop 300 έχει χάσει περίπου 4% της αξίας του από τα τέλη Ιουνίου, καθώς η αύξηση των επιτοκίων από τη Φέντεραλ Ρεζέρβ, τα μεικτά στοιχεία για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ και η νέα άνοδος των τιμών πετρελαίου επηρέασε το κλίμα στην αγορά.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα