Η εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ΚΑΠ, βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης της ΠΑΣΕΓΕΣ με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στην οποία και κατέθεσε υπόμνημα έξι σημειών.
Οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΕΓΕΣ ήταν οι πρώτοι που πέρασαν το κατώφλι του υπουργείου στο πλαίσιο ενός κύκλου επαφών που άνοιξε με φορείς και οργανώσεις της πρωτογενούς παραγωγής η πολιτική του ηγεσία προκειμένου να συζητηθεί η εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) αλλά και ζητήματα που απασχολούν τον τομέα.
Η συνάντηση του αρμόδιου υπουργού, Γιώργου Καρασμάνη και του αναπληρωτή υπουργού, Πάρι Κουκουλόπουλου, με τη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, και όπως ανέφερε εξερχόμενος ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας «παρά τον καύσωνα, το κλίμα ήταν καλό».
Η συζήτηση εστιάστηκε κυρίως στη διαμόρφωσης του εθνικού φακέλου για τη νέα ΚΑΠ, καθώς η προθεσμία υποβολής της τελικής πρότασης εκπνέει την πρώτη Αυγούστου, και στο πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των συνεταιριστικών οργανώσεων.
Η ΠΑΣΕΓΕΣ, όπως αναφέρεται και στο σχετικό υπόμνημα, ζητά μεταξύ άλλων να γίνει ανοικτός διάλογος με τους αγρότες και τα πολιτικά κόμματα προκειμένου να διαμορφωθεί η τελική εθνική πρόταση για την ΚΑΠ μετά το 2014, στοχεύοντας σε μία ευρύτερη δυνατή κοινωνική και πολιτική συμφωνία.
Η κατάσταση στους αγροτικούς συνεταιρισμούς και το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία τους, αλλά και η φορολογία των αγροτών, είναι δυο ακόμη ζητήματα που έβαλε στο τραπέζι η Συνομοσπονδία, η οποία σημειώνει ότι έχει καταγραφεί μεγάλη αύξηση στην επιβολή φόρων στον αγροτικό τομέα: από 181,8 εκατ. ευρώ το 2009 ανήλθαν, σε 455 εκατ. ευρώ το 2013.
Επίσης, η ΠΑΣΕΓΕΣ ζητά άμεσα τη λήψη μέτρων για τη μείωση του κόστους παραγωγής καθώς, όπως επισημαίνει, την πενταετία 2009-2013 η άνοδος του κόστους των εισροών υπερέβη, σε απόλυτο μέγεθος, το επίπεδο των 600 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως περίπου του 13%. Μεταξύ των επιμέρους κατηγοριών εισροών, τονίζει, η δυσμενέστερη μεταβολή αναφέρεται στο κόστος των ζωοτροφών και της ενέργειας, που αυξήθηκε, αθροιστικά, κατά 21% και πλέον στην αναφερόμενη πενταετία.
Ένα ακόμη θέμα που κατά τη Συνομοσπονδία χρήζει άμεσης αντιμετώπισης είναι ο περιορισμός της ρευστότητας και η μεγάλη πτώση της τραπεζικής χρηματοδότησης των αγροτικών συνεταιρισμών.
Τέλος, η ΠΑΣΕΓΕΣ επανέφερε το αίτημά της να δοθούν στη δημοσιότητα τα πορίσματα ελέγχου, τόσο εκείνων που πραγματοποιήθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου όσο και εκείνου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την περίοδο 1994-2011, που διενεργήθηκαν στη Συνομοσπονδία.
Εξάλλου, αύριο το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική σύσκεψη των συνεταιριστικών οργανώσεων-μελών της ΠΑΣΕΓΕΣ, στην οποία θα λάβει μέρος ο αναπληρωτής υπουργός Πάρις Κουκουλόπουλος.
Πηγή: ΑΜΠΕ